Hopp til innhold

Lensmann reagerer på ytringer om samer

Facebook-diskusjon om samer ble slettet etter at lensmannen tok kontakt.

Lensmann i Hamarøy, Aslak Finvik

Lensmann Aslak Finvik oppfordrer folk til å tenke nøye over hva man skriver.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Lensmann Aslak Finvik reagerer på ytringer mot samer i et avisinnlegg og i en opphetet diskusjon på Facebook.

– Hvis jeg, min familie og min slekt skulle ha blitt omtalt på den måten så ville jeg ha følt at det var belastende. Hvis jeg setter meg inn i situasjonen til det lulesamiske samfunnet så vil jeg tro at mange føler at det er over streken, sier lensmann Aslak Finvik.

Tidligere denne uken publiserte Avisa Nordland og Fremover et åpent brev fra en innbygger til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om hvor grensa bør gå når Tysfjord kommune blir delt i 2020.

Et innlegg som også inneholdt noen sterke meninger om samer.

«Tysfjord kommune har ikke helt lykkes med integreringspolitikken. Vi var ikke harde nok i klypa, men tillot at det fikk utvikle seg lukkede miljøer i små bygder hvor innavl ble et problem. Det ser vi nå resultatet av i den såkalte Tysfjord-saken. Fornorskningen blir nevnt som et overgrep, men hva var alternativet?», skriver forfatteren av leserinnlegget, som nå beklager at han brukte ordet «innavl».

Tysfjord-saken brukes som en betegnelse om seksuelle overgrep i kommunen.

Avisa Nordland valgte senere å fjerne teksten «hvor innavl ble et problem. Det ser vi nå resultatet av i den såkalte Tysfjord-saken» fra nettartikkelen.

Opphetet diskusjon

Dette leserbrevet førte til en diskusjon på Facebook med sterke meninger både for og imot innholdet i artikkelen.

– Flott skrevet. At folk tar seg nær av det sier vel sitt om hvor sant det faktisk er det han skriver, skriver en person i diskusjonen som fant sted på en debattside om politikk i Tysfjord.

– Tror (forfatteren av leserinnlegget) har en del fakta som dere ikke vil godkjenne i det lulesamiske samfunnet. Dere er sikkert glad for at dere kan norsk, skriver en annen.

– Utrolig skuffet over avisa som har trykket noe som ikke kan kalles noe annet enn ekstremt. Dette er rasisme, skriver en tredje person.

– Til dels rasistisk

Lensmannen i Hamarøy reagerer både på selve avisinnlegget, men også på diskusjonen som gikk så langt at han så seg nødt til å gripe inn.

– Det som blir ytret er at det har blitt bedrevet innavl, og mellom linjene kan man lese at det er en lite skolert befolkning. Jeg vil tro at slike ytringer vil kunne bli oppfattet som støtende og ekkelt for de det går utover, sier lensmann Aslak Finvik.

Han tok kontakt med personen som styrer Facebook-gruppen for å gjøre ham bevisst på sitt redaksjonelle ansvar, som da valgte å slette hele diskusjonen.

– Jeg så at det var mange som støttet artikkelen på Facebook. Jeg oppfattet både ytringer i artikkelen og blant dem som støttet artikkelen på Facebook som støtende, usaklig og med et til dels rasistisk innhold om samer i Tysfjord, sier lensmannen.

Advarer

Finvik har pratet med flere personer som deltok i diskusjonen. Han ønsker å oppfordre folk til å tenke over hva de velger å skrive.

– Hensikten min med å ta dette opp er å få fram at Facebook ikke er noen friplass. Man må være klar over hva man gjør, vise nettvett, og så har man ansvar for det man selv skriver.

Aslak Finvik sier at når det er ytringer som kan være støtende for noen, og i verste fall rasistiske, så kan det gå over i straffbare forhold.

– Hva gjør politiet med denne saken?

– Mine overordnede vil bli orientert om hva som står der, så får det bli opp til påtale å vurdere om dette vil vurderes som straffbart.

Lensmannen viser til straffeloven som sier at den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring kan straffes med bot eller fengsel.

Beklager ordet «innavl»

Personen som skrev avisinnlegget ikke enig i lensmannens oppfattelse om at innlegget kan være til dels rasistisk, men beklager å ha brukt ordet innavl.

– Jeg er ikke så stolt over akkurat det utspillet der. Jeg skulle ønske at det ble usagt og jeg ser nå at det er helt på kanten. Men resten av innlegget mitt står jeg for.

– Jeg tror fremdeles at tale- og skrivefriheten står relativt høyt i Norge.

Han understreker også at han ikke er noen rasist, og at han ikke har forsøkt å betegne samer som lite skolerte.

– Ikke en frisone

Lasse Åkerman, som administrerer Facebook-gruppen for lokalpolitikk i Tysfjord, oppfordrer nå debattdeltakerne om å bruke nettvett.

– Dette er ikke en frisone der man kan kaste ut masse dritt. Tenk også på at det dere skriver her kan være ulovlig og straffbart. Deres ytringer kan altså få konsekvenser utover skeive blikk fra befolkningen, skriver han i Facebook-gruppen.

Han hadde allerede stoppet debatten før lensmannen tok kontakt med ham, men valgte å slette hele diskusjonen etter at lensmannen ringte ham.

– Det gjorde jeg på grunn av støtende innhold, forklarer Åkerman.

NRK har forsøkt å få svar på om Nordland politidistrikt vurderer innholdet som straffbart eller ikke, men har så langt ikke lyktes. Artikkelen ble oppdatert kl. 15 med kommentar fra Lasse Åkerman.

Korte nyheter

 • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

  På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

  Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

  Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

  Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

  Utstillingen åpner fredag 26. april.

  Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

  – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

  – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

  De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

  Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
  Foto: Pressebilde
 • Møtes til protest mot president Lula

  Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

  Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

  I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

  Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

  Urfolksprotest i Brasilia
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

  «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

  Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

  Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

  Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

  Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

  Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
  Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK