Lakselv-familie forbilder i språkkampanje

I dag ble Sametingets nye språkkampanje «Sámás mánáin» offisielt åpnet i Alta.

Arnfinn Sjøenden, Elisabeth, Renate Fagerness og Aileen.

SPRÅKAMBASSADØRER: Arnfinn Sjøenden, Elisabeth, Renate Fagerness og Aileen vil gjerne bli tospråklige. Det norske språket går bra, men nå ønsker de å lære seg samisk.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Vi ønsker at våre barn skal få en best mulig start på deres tospråklighet. For oss er det viktig at informasjonen om samisk språk kommer frem så tidlig som mulig, sier pappa Arnfinn Sjøenden.

Lakselvmannen og hans livsledsager Renate Fagerness er to av til sammen 11 foreldre som er valgt som «Sámás mánáin»-foreldre.

«Sámás mánáin» betyr på norsk «Snakk samisk med barnet» og utvalgte foreldre fra det nordsamiske, lulesamiske og sørsamiske språkområdet skal gi kampanjen ansikt å forholde seg til.

Barn fra Komsa skole synger på samisk

Elever fra Gorravári skuvla – Komsa skole i Alta laget en fin ramme rundt kampanjeåpningen med vakker sang på samisk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi vil lære samisk

Arnfinn Sjøenden og Renate Fagerness snakker ikke selv samisk, men de tar likevel utfordringen med å gjøre eldstejenta Aileen og lillesøster Elisabeth tospråklige.

Språket er viktig for mamma Renate, da hun selv er av samisk avstamning på farssiden.

– Hun eldste har samisk på skolen og vi har søkt hun minste inn i en samisk avdeling i barnehagen, og vi driver å lærer samisk selv. Vi har ikke kommet så langt ennå. Selv så forstår jeg litt og snakker litt, men det er så lite at jeg ikke har turt å bruke det ennå, forklarer Renate Fagerness.

Satser på «hjemmefronten»

Valg av språk til sitt barn er kanskje ikke alltid et ukomplisert valg, og mange opplever en del problemstillinger i forbindelse med det.

Sametinget vil med denne kampanjen bidra til bevisstgjøring blant foreldre om språkvalg, spre informasjon og veiledning samt være til støtte for foreldre.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo foretok den offisielle åpningen av språkkampanjen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– En av våre hovedoppgaver er å arbeide for at samiske språk styrkes og utvikles i fremtiden, og som del av dette har Sametinget satt som mål å arbeide for at samiske språk overføres mellom generasjoner hjemme, opplyser sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) til NRK.

Dette er den andre språkkampanjen Sametinget holder. Den forrige ble kalt «Sámás muinna» (Snakk samisk med meg) og ble holdt fra slutten av 2013 til våren 2015.