Nussir-avfall som flyplassfyll

Ordføreren i Hammerfest foreslår at man bruker massene fra Nussir til en ny flyplass på Grøtnes.

Havna i Kvalsund

Folk i Kvalsund frykter at det planlagte gruvedeponiet vil ødelegge for fisket i fjorden.

Foto: Piera Balto / NRK

Alf E. Jakobsen

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen.

Foto: Allan Klo

– Det er ikke noe revolusjonerende nytt, men jeg vet at Rana Gruver har gjort dette over en lang periode med suksess, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen til papirutgaven av Finnmark Dagblad.

Ordføreren sier han ser engasjementet i debatten om gruvedriften i Repparfjord, men mener et alternativ til sjødeponi er å plassere avgangsmassene fra Nussir inne i steinfyllingen til en ny flyplass på Grøtnes.

Stor motstand mot planlagt gruvedeponi

I Repparfjord i Finnmark planlegges det å deponere årlig 2 million tonn gruveavfall.

Jan Helge Fosså og Nils R. Pettersen

Marinbiolog ved Havforskningsinstituttet Jan Helge Fosså og styreleder Nils R. Pettersen i Norske Lakseelver.

Foto: Piera Balto / NRK

– Kobber blir lakseføde. Slik skøyet en av motstanderne mot det planlagte gruvedeponiet i Repparfjord i Kvalsund kommune under et folkemøte i forrige uke . Det har skapt et stort folkelig engasjement blant folk i området både for og i mot gruveselskapet Nussirs planer om å deponere giftig gruveavfall i Repparfjorden.

– Slik jeg ser det er dette som den nye mutanten for den fremtidige laksen, som har et fôr som er tilpassa det nye vassdraget. På denne måten ble laksens fremtid harselert av laksefiskeren og biologen Knut Altmann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folkemøte i Kvalsund om Nussir

Blant folk i Kvalsund er det stort engasjement om gruveplanene i Repparfjord.

Foto: Piera Balto / NRK

Marinbiolog i Havforskningsinstituttet Jan Helge Fosså kommer med et varsku til de oppmøtte.

– Gruveavfallet som skal ut i Repparfjorden har et høyt innhold av kobber. Dette er giftig tungmetall som kan bety døden først og fremst for dyr og bunndyr, sier Fosså.

– Oppløftende og betydelig

Hammerfest-ordfører Jakobsen sier at han har kommet med innspill om dette overfor Kvalsund kommune. Dette bekreftes av næringssjef Pål-Reidar Fredriksen.

– Da han kom med dette gjorde jeg en kjapp kalkulasjon. Hvis man fyller opp et område på 1200x800 meter og en dybde på 10 meter vil det tilsvare Nussirs produksjon i løpet av 7-8 år, sier Fredriksen til Finnmark Dagblad.

Han mener dette er oppløftende og vil være betydelig.

– Uansett om det blir flyplass der eller ikke har Hammerfest behov for industriområder og da kan massene fra Nussir brukes. I tillegg er det regulert et område i Kvalsund der man kan fylle ut og lage et skjermet deponiområde, mener han.

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm