NRK Meny
Normal

Avviser fiskeriavtalen

Sametingets største opposisjonsparti - NSR - sier nei til avtalen som presidenten og regjeringen ble enige om.

Sjarken på land

Avtalen mellom sametingspresidenten og regjeringen grunnstøtter på Sametinget (illustrasjonsfoto).

Foto: Piera Balto / NRK

Geir Tommy Pedersen

Geir Tommy Pedersen.

Foto: NSR

– Av respekt for våre forfedre, med tanke på nåtiden og av omtanke for framtidige generasjoner kan vi ikke støtte en avtale som ikke er forankret i vår felles, historiske rett til fiske, skriver Geir Tommy Pedersen i pressemeldingen fra NSR.

9. mai i år ble sametingspresident Egil Olli og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen enige om en avtale som gir fjordfiskerne i lovfestet rett til fiske i de samiske områdene.

– Sier nei

NRK Sápmi fortalte i går at NSR sannsynligvis ville gå i mot avtalen. I formiddag kom bekreftelsen.

– NSR mener Sametinget ikke kan akseptere denne avtalen. Uenigheten om den historiske retten og om den samiske og lokale innflytelsen i forvaltningen er for stor, heter det i pressemeldingen.

Sametingspresident Egil Olli har stått hardt på for å få lovfestet de historiske rettighetene, men dette ble avvist av regjeringen. Likevel valgte Olli å støtte avtalen.

NSR mener det er lite igjen av det opprinnelige forslaget som ble lagt fram av Kystfiskeutvalget i 2008. Utvalget ble ledet av Carsten Smith.

– Det er beklagelig at så mange av de gode forslagene som Kystfiskeutvalget kom med er forkastet gjennom prosessen. Kompromisset sikrer på ingen måte sjøsamenes historiske rettigheter til fiske.

– Det blir ingen Finnmarksfiskelov eller regional forvaltning av fiskeressursene og heller ingen garanterte kvoter til kystbefolkningen. Dette medfører kort sagt at ikke ei hysa er sikra for framtiden, sier Geir Tommy Pedersen.