Norsk

Hopp til innhold
Halluci Nation Riddu Riđus.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ođđasat - norsk

Oppsummert

Korte nyhetsmeldinger fra NRK Sápmi.

 • Strømprisene søndag: Makspris på 3,46 kroner per kilowattime

  Søndag blir det høyest strømpriser i Midt-, Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 3,46 kroner per kilowattime (kWh), som er makspris.

  I Nord-Norge blir prisen 1,001 kroner per kWh på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Jessheim
  Foto: Marius Helge Larsen / NTB
 • Ett år med ny tolkelov – starter opplæring av samiske tolker

  Flere hundre ansatte innen tolketjenesten i Norge og andre intresserte, deltok på Tolkekonferanse på Gardermoen, som ble avsluttet i dag (ekstern lenke).

  Konferansen markerte ett år med ny tolkelov, og deltakere fra hele landet delte sine erfaringer med loven.

  Lovendringen skjerper krav til mer formell kompetanse hos tolkene som gjerne vil være med i et nasjonalt tolkeregister, med krav om statsautorisasjon.

  Det er så langt svært få samiske tolker som har denne kompetansen. Ansvaret for å utdanne samiske tolker med denne kvalifikasjonen er flyttet fra OsloMet til Samisk høgskole i Guovdagaidnu / Kautokeino.

  Disse to institusjonene skal i første omgang samarbeide for å få flere samer til å velge denne utdanningen.

  – Vi er trygg på at vi på denne måten, med et godt samarbeid mellom OsloMet og Samisk høgskole, vil lykkes med å kvalifisere flere, sier avdelingsleder for tolkeavdelingen i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Hanne Løfsnes.

  – Loven er et steg i riktig retning når det gjelder å styrke tolketilbudet til samiske befolkningen, sier tidligere sametingspresident og nå politisk rådgiver i Amnesty International, Aili Keskitalo.

  Hun var en av de som holdt foredrag under konferansen. Keskitalo mener det gjenstår en god del arbeid for å informere om samenes språkrettigheter.

  – Det er fortsatt mange offentlige institusjoner i Norge som ikke er klar over hvilke språklige rettigheter samene har, og hvilke forpliktelser institusjonene har til å sikre samiske brukere mulighet til å bruke sitt morsmål, sier hun.

  Tolkekonferansen 2022
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Koronamedisin kommer til Norge

  8. desember kommer medisinen «Paxlovid» til norske apotek. Medisinen skal redusere risikoen for alvorlig sykdom hos de med påvist korona. Det er først og fremst eldre som kommer til å ha nytte av medisinen.

  - Målet med å gi Paxlovid er særlig å redusere alvorlig sykdom, men også å redusere belastningen på helsetjenesten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

 • Viktor Bomstad med sitt første album

  I dag gir den samiske artisten Viktor Bomstad (29) ut sitt første album.

  Albumet har fått navnet «Sámi Noise», er spilt inn i Athletic Sound Studio i Halden og er mikset og mastret av Bomstad selv.

  Plata inneholder blant annet samples av Berit Nordland og Per Hætta og består av improvisasjoner og nye komposisjoner, som i svært stor grad er inspirert av disse to.

  Loga sámegillii

  Viktor Bomstad
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Norges største reinslakteri vil kjøpe opp sin største konkurrent

  Norges største reinslakteri Finnmark Rein AS har lagt inn bud for å kjøpe opp deres største konkurrent, Min Boazu AS.

  Det skriver den samiske avisa Ávvir.

  NRK har tidligere skrevet om at Min Boazu har slitt med økonomien, og at deres eneste kunde, Rema 1000, måtte ordne opp og betale både ansatte og reineiere.

  Ávvir skriver blant annet at Finnmark Rein har tilbudt seg å kjøpe opp alt av utstyr dersom det blir aktuelt for konkurrenten å legge ned drifta.

Radio

TV

Nyheter på samisk
Vi har blitt kjent med hverdagen deres gjennom serien "Rensköterna" på SVT, nå er dem gjester i "Studio Sápmi". I tillegg kommer gruppa som blander salmer med joik, er de redd for å provosere noen?