Norsk

Hopp til innhold
Halluci Nation Riddu Riđus.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ođđasat - norsk

Oppsummert

Korte nyhetsmeldinger fra NRK Sápmi.

  • Fortsetter med rovdyrkonsultasjoner neste uke

    Klima- og miljødepartementet, Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) hadde i dag sitt andre konsultasjonsmøte om tiltak knyttet til forvaltningen av rovvilt.

    Heller ikke i dette møtet ble de enige om alt, og derfor fortsetter konsultasjonene i neste uke.

    Sametingsråd Berit Marie P.E. Eira, som representerer Flyttsamelista på Sametinget, forteller at de nå først kan ta fatt på de reelle konsultasjonene som angår rovdyrproblematikken.

    – Staten startet konsultasjonene med det som målsetting at i bytte mot disse rovdyrtiltakene skulle reindriftsnæringen gå med på planlagte energiutbygginger i reindriftsområder, sier Eira.

    Dette ble blankt avvist fra Sametinget. Hun påpeker at det oppleves som svært urimelig å komme med slike krav, all den tid Sametinget og reindrifta i flere år har fortalt om hvor store utfordringer reindrifta har med rovdyrtap.

    – På dagens møte ble det omsider enighet om at disse konsultasjonene dreier seg kun om rovdyrproblematikken, forteller Eira.

    Klima- og miljødepartementet har ikke hatt anledning til på kommentere denne saken i dag. På e-post svarer de NRK at henvendelsen besvares mandag.

    Det gjenstår fortsatt flere punkter for partene, og de skal møtes igjen neste uke. Hensikten med tiltakene er å redusere rovvilttrykket i reinbeiteområder der det skal gjennomføres utbygginger.

    Før partene gikk hver til sitt i dag, ble de imidlertid enige om et par hastetiltak som skal gjelde allerede fra i dag.

    – Blant annet skal det nå gis skadefellingstillatelse raskere enn det som er tilfelle i dag. Og vi har også gitt klar beskjed om at slik skadefelling også skal gjelde ørn, sier Eira.

    Selv om flere tiltak kan bli besluttet og settes i verk som følge av disse konsultasjonene, ber regjeringen relevante forvaltningsmyndigheter følge opp og iverksette disse tre tiltakene umiddelbart:

    1. Miljødirektoratet skal ha en økt innsats for å gjennomføre ekstraordinære uttak av jerv, med særlig fokus på områder hvor det over tid har vært store tap til jerv og i områder med bestandstall som har ligget over det regionale bestandsmålet. Uttak i eller i tilknytning til kalvingsområder for tamrein skal prioriteres.
    2. Der lisensfelling ikke gir tilfredsstillende uttelling, skal miljøforvaltningen så langt det er mulig sørge for at resterende kvote tas ut i de områdene der lisensfellingskvote er gitt. Uttak i eller i tilknytning til kalvingsområder for tamrein skal prioriteres. Miljødirektoratet skal gi dette svært høy prioritet.
    3. Senket terskel for skadefelling av rovdyr i kalvingsområder for tamrein som ligger innenfor prioritert yngleområde for rovvilt, innenfor rammene av rovviltforliket.
  • – Virkeligheten er akkurat som i filmen «Stjålet»

    Lederskribenten i Länstidningen Östersund, Liss Jonasson, tar i dagens avis et oppgjør med hatkriminalitet mot samene.

    – Virkeligheten er akkurat som i «Stålet» – hatkriminalitet må bekjempes bedre, skriver Jonasson.

    Skribenten tar sitt utgangspunkt i Netflix-filmen «Stålet», der hovedfiguren Elsa som barn er vitne til at noen dreper familiens reinkalver.

    Denne hatkriminaliteten blir som en traume i hele hennes oppvekst.

    – At virkeligheten er akkurat som i «Stjålet» bekreftes også i en rapport om hatkriminalitet mot samer. Rapporten ble nylig offentliggjort av Brottsförebyggande rådet, Brå. Rapporten gir en dyster men riktig bilde av hvor omfattende og alvorlig hatet mot samene faktisk er, skriver Jonasson.

    Hun mener at det som kommer frem i karteggningen er nedslående.

    Hatkriminalitet forekommer i mer eller mindre samtlige miljøer der samer befinner seg – i skolen, på arbetsplassen, på bygda, på nettet. Hatet varierer i grovhet, fra rasistiske tilrop til direkte dødstrusler, sabotasje og vold mot reinsdyr.

    Filmen er basert på Ann-Helén Laestadius`roman «Stöld». Grunnlaget til romanen er hentet fra flere hundre politianmeldelser om hatkriminalitet mot samer.

    På bildet er Elsa som voksen, spilt av Elin Oskal.

    Loga sámegillii

    Elin Oskal, Suoládeapmi, Stjålet, Stolen, Stöld
    Foto: Netflix
  • Har fått spørsmål om det er hodeskallemålinger det dreier seg om: – Det gjør det altså ikke

    Helse- og levekårsundersøkelsen Saminor er i gang med tredje forskningsrunde, og Saminor 3 har til nå hatt undersøkelser i 16 kommuner i sørsamisk område.

    Noe som er helt nytt er at de har tatt historiske traumer med i undersøkelsen.

    Faglig leder og overlege i Saminor Ann Ragnhild Broderstad fortalte til kommunestyret i Hamarøy i går at historiske hendelser blir et langsgående traume både over tid og generasjoner, og nevnte verdenskrig og fornorskning.

    Broderstad fortalte også at folk har spurt om det er hodeskallemålinger undersøkelsen deres dreier seg om.

    – Og hodeskallemålingen lever veldig sentralt i den kollektive hukommelsen. Og vi får spørsmål om det her. Det har vi fått i i de kommunene vi har vært inne i de sørsamiske områdene, vi har også møtt det allerede i Hamarøy. Dette husker folk, og de lurer på om det er det det fremdeles dreier seg om. Det gjør det altså ikke, sa Broderstad.

    – Noe annet som er sentralt i det her, det er andre verdenskrig. Andre verdenskrig er et taust tema i nord. Og dere har jo grenselosesaka som har vært ei skammens sak i Hamarøy og Tysfjord, og som er veldig sentralt i befolkninga ennå, sa Broderstad.

    Saminor 3 er nå i Hamarøy kommune og Kjøpsvik i Narvik kommune å tilbyr gratis helsesjekk til alle mellom 40 og 79 år.

    Les mer her om Saminor-undersøkelsen her:

    Håper ny forskning kan fortelle hvordan fornorskinga påvirker folk i dag.

    Se mer her:

    Skal undersøke konsekvensene av fornorskningen.

    Ann Ragnhild Broderstad.
  • – Det er den største skammen vi har i Senter for samisk helseforskning

    Saminor er en helse- og levekårsundersøkelse i kommuner hvor befolkningen historisk har samisk, kvensk og norsk tilhørighet.

    Det er til nå blitt gjennomført to helse- og levekårsundersøkelser – Saminor 1 fra 2003 til 2004, og Saminor 2 fra 2012 til 2014.

    I Saminor 3 har de for første gang undersøkelser sør for Troms, forutenom Evenes som ble tatt med som grensekommune til Skånland. Det vil si at de tidligere bare har foretatt undersøkelser i nordsamisk område, og ikke lulesamisk eller sørsamisk område.

    – Men da vi hadde vært inne i de kommunene og brukte hele to år på kun ti kommuner, da hadde ikke vi mer penger igjen, så da måtte vi stoppe. Og da sa også myndighetene at nå har dere gjort så mye innsamling at det får det holde. Den gangen ble altså ikke lulesamisk befolkning eller sørsamisk befolkning inkludert. Det er den største skammen vi har i Senter for samisk helseforskning. Spørreskjema gikk ut til både lule- og sørsamiske områder, men ikke den kliniske undersøkelsen, fortalte faglig leder og overlege i Saminor Ann Ragnhild Broderstad til kommunestyret i Hamarøy i går.

    – Vi har snudd kartet på hodet. For vi tenkte det at hvis vi ikke har nok penger, så kommer de til å stoppe
    oss på et eller annet punkt. Men de gruppene vi skal prioritere, og de geografiske områdene vi skal prioritere, det er sør- og lulesamisk område. Og hvis de da vil stoppe oss på grensen mellom Troms og Finnmark, så må det bare være. Men det tror jeg ikke de kommer til å gjøre, fortsatte Broderstad.

    Saminor 3 har til nå hatt undersøkelser i 16 kommuner sør for Hamarøy, og er nå i Hamarøy kommune og Kjøpsvik i Narvik kommune å tilbyr gratis helsesjekk til alle mellom 40 og 79 år.

    Hør Ann Ragnhild Broderstad fortelle mer om undersøkelsen i Buorre eahketbeaivi Sápmi (nordsamisk).

    Forskningsleder for SAMINOR 3 og faglig leder for Senter for samisk helseforskning Ann Ragnhild Broderstad.
    Foto: UiT
  • Rovdyrkonsultasjoner på overtid

    Regjeringen offentliggjorde 20. desember 2023 tiltakspakke for reindrift og energi. Tiltakspakken skal blant annet effektivisere forvaltninga av rovdyr i reindriftsområder.

    Klima- og miljødepartementet, Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) hadde første konsultasjonsmøte 29. april. I dette møtet ble de enige om noen tiltak.

    – Dette er ekstraordinære uttak av jerv, ekstra uttak av rovdyr der lisensfellingen ikke har redusert rovvilttrykket, og at vi har senket terskelen for å skyte rovdyr i kalvingsområder for tamrein, selv om disse områdene ligger innenfor prioritert yngleområde for rovvilt, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (AP).

    Klokken 10 fredag har partene et nytt konsultasjonsmøte.

    Jerv i snøen
    Foto: NRK

Radio

TV

Nyheter på samisk
Vi har blitt kjent med hverdagen deres gjennom serien "Rensköterna" på SVT, nå er dem gjester i "Studio Sápmi". I tillegg kommer gruppa som blander salmer med joik, er de redd for å provosere noen?