Hopp til innhold

Norge og Finland avgjør om Kjell Olav (33) får fiske laks

Det kan bli en ny sommer uten laksefiske i Tana. Trolig blir det full stans i all fiske hvis Norge og Finland blir enige.

Villaks fra Tanavassdraget.

FEIL: Kjell Olav Guttorm fra Karasjok mener det er helt feil å tillate laksefiske i Tanavassdraget i 2022.

Foto: Kjell Olav Guttorm / Privat

– Etter min mening er det helt korrekt å forby fisket. Det vil være altfor risikofylt å tillate noe som helst form for laksefiske i hovedvassdraget, sier 33-åringen fra Karasjok til NRK.

I begynnelsen av mars sendte Klima- og miljødepartementet ut et forslag om endringer i fiskereglene for Tanavassdraget.

Forrige sommer var det forbudt med fiske i vassdraget ettersom laksebestanden var på et historisk lavmål.

Men i forslaget fra departementet ble det åpnet opp for et «begrenset kulturbetinget fiske» kommende sommer: Garnfiske.

I forslaget fra departementet ble det vist til at man var enige med finske myndigheter om å åpne for garnfiske i til sammen seks døgn. Samtidig skulle all fiske etter laks med stang forbys.

28. mars gikk høringsfristen ut, og en rekke instanser svarte. Her er et knippe tilbakemeldinger departementet fikk.

John Christian Elden og Jonny Enger.
Advokatfirmaet Elden: «Garnfiske er den mest effektive og destruktive måten å fiske på, den fanger all laks uavhengig av størrelse, kjønn og hvilken unik sideelv laksen tilhører.»
Terje Johnsen
Hans Terje Johnsen, Fanasgieddi/Båteng, Tana: «Jeg støtter at det åpnes for et begrenset kulturbetinget fiske i Tanaelva.»
Johan Persson
Johan Persson, svensk laksefisker og fiskebiolog: «Forslaget om et «begrenset» og kulturelt betinget fiske med garn innebærer en risiko for at laksebestanden i Tanavassdraget aldri vil kunne hente seg inn igjen i fremtiden.»
Kárenaš giellaguovddáš Kárášjogas almmuhii báikenámakártta guovvamánu 6.b. oktavuođas.
Karasjok kommune: «På bakgrunn av vitenskapelig forskning og tradisjonell kunnskap så oppfordrer vi på det sterkeste å videreføre all stans av laksefiske i Tanavassdraget for sesongen 2022.»
Rune Aslaksen
Rune Aslaksen, Laksebreveiere i Tanavassdraget:
«Det er gledelig at KLD har kommet frem til at det kan åpnes for begrenset kulturbasert laksefiske i Tanavassdraget. Den elvesamiske kulturen er avhengig av et fiske for å viderebære kulturen og språket.»
Odd Erik Solbakk (t.h) og Hartvik Hansen.
Hartvik Hansen, Laksefiskeforeningen for Tanavassdraget:
«Vi mener at det ikke er akseptabelt at lokale stangfiskere er helt utestengt fra fisket i Tanavassdraget. De må også kunne fiske i 9 døgn som andre grupper fiskere med stang, båtfiske og fiske fra strand i hele vassdraget innkludert Jiesjohka og Karasjohka. »
Leif Henrik Halvari
Leif Henrik Halvari, stangfisker fra Tana (tidligere samisk veiviser):
« En fredning på 8-16 år bør vurderes, for at det tradisjonelle fisket skal kunne fortsette i fremtiden. Staten bør imidlertid komme med tiltak for å begrense at tradisjonskunnskap går tapt i tiden Tanaelva med sideelver stenges.»
Øyvind Fjeldseth
Øyvind Fjeldseth, NJFF Finnmark ja NJFF: «Å høste av bestander som ikke produserer et høstbart overskudd, vil redusere bestanden ytterlig eller bidra til å opprettholde en allerede negativ trend. I realiteten vil det bidra til å frata framtidige generasjoner muligheten til å utøve en viktig fangstkultur.»
Kommunevåpen Deatnu Tana
«Tana kommune mener at det må gis en mulighet for lokalbefolkningen til å få utøve sitt tradisjonelle stangfiske etter laks.»
«I sesongen 2022 må åpnes for et begrenset fiske, for eksempel 10 fiskedøgn totalt for lokale rettighetshavere, både fiske med stang og garn.»
Sametinget - veggpynt
Sámediggi/Sametinget:
«Det er viktig at laksebestandene i Tanavassdraget forvaltes på en helhetlig måte, hvor fisket innrettes på en slik at tradisjonelle rettighetshavere gis prioritet, og med en fordeling av uttak i elv og sjø som oppfattes som legitim av lokalbefolkningen.»

Finland: – Forby laksefiske

Mandag sendte det finske Jord- og skogsministeriet ut en pressemelding .

Finland viser blant annet til at nesten samtlige høringsuttalelser i Norge gikk imot å tillate laksefiske i to uker. Landene klarte ikke å bli enige om et begrenset fiske, melder ministeriet.

– Det søkes nå etter en løsning som går ut på å forby laksefisket med hensyn til laksebestandens dårlige status, skriver ministeriet i pressemeldingen.

Regjeringen i Finland har sendt ut forslaget om forbud på kort høring. Fristen går ut allerede torsdag 7. april.

Denne nyheten ble sendt i TV-Ođđasat (felles nordisk nyhetssending på samisk) mandag.

Kommunikasjonssjef Jo Randen i Klima- og miljødepartementet (KLD) viste til nyheten.

I en e-post til NRK skriver han:

«KLD vil presisere at det ikke er fattet noe vedtak om årets fiske i Tanavassdraget. KLD skal konsultere med Sametinget, Bivdu og Tanavassdragets fiskeforvaltning på fredag, og en endelig beslutning i saken vil komme i slutten av april.»

Christian Anton Smedshaug

STATSSEKRETÆR: Christian Anton Smedshaug (Sp).

Foto: CECILIE BERGAN STUEDAL

NRK har bedt om en klargjøring fra KLD om hvordan de stiller seg til de finske myndighetens forslag om full stans i fisket.

Statssekretær Christian Anton Smedshaug (Sp) svarer dette i en e-post:

– Det er ikke naturlig å kommentere innholdet i pågående forhandlinger.

Les også Laksen er borte vekk fra «verdens viktigste laksevassdrag»

– Nødt til å redde laksen nå

I Karasjok som er en av sideelvene i Tanavassdraget, har Kjell Olav Guttorm registrert færre laks de siste årene.

– Skal vi redde og videreføre laksefiskekulturen, må vi nå først og fremst redde laksen. Enhver laks som starter ferden oppover elva, bør få komme fritt til gyteplassene. Derfor vil det være helt feil å slippe til garnfiske nå, sier Guttorm til NRK.

Tanavassdragets fiskeforvaltning (TF) er den lokale forvalteren av fisket på norsk side av grensen, og var positive til forslaget fra departementet.

– TF hadde i utgangspunktet et ønske om lenger fisketid enn det som fremmes i forslaget, men vi ser likevel at partene har møttes halvveis, heter det i høringsuttalelsen.

Foreløpig er det fortsatt uvisst om det blir noe laksefiske i Tana kommende sommer, men Finland ser ut til å ville ha stans.

Les også Historiker: – En stor skandale innen naturforvaltning

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK