Norge fikk «pris» for å være miljøsinke

– Dette er en høyst rettferdig taperpris til miljøvernministeren og hennes delegasjon, sier sametingsrepresentant Vibeke Larsen som i går ankom Paris.

Tine Sundtoft i Paris

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft er ikke særlig begeistret for 'taperprisen'.

Foto: Erik Aasheim, Klima- og miljødepartementet / NTB scanpix

Vibeke Larsen

Sametingsrepresentant Vibeke Larsen (Ap) er lite imponert over forhandlingsposisjonen som Norge har inntatt under klimaforhandlingene i Paris.

Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets parlamentarisk leder på Sametinget, Vibeke Larsen, er lite imponert over Norges opptreden under klimaforhandlingene i Paris.

Derfor mener hun det var riktig at Norge i går fikk utdelt den tvilsomme prisen «Fossil of the Day» av klimanettverket CAN (Climate Action Network). Prisen ble gitt for å blokkere fremskritt i forhandlingene, melder NTB .

– Dette er en fortjent taperpris til Norge.

Vibeke Larsen

Prisnavnet kan oversettes til «Dagens fossil» eller «Dagens dinosaur».

Den norske delegasjonen har gjort seg upopulær i spørsmålet om menneskerettigheter fordi Norge foreslo å fjerne spørsmålet om menneskerettigheter fra avtalens formålsparagraf, noe spesielt norske samer og fagbevegelsen har reagert på.

Det var i går at CAN, klimanettverket til 950 frivillige organisasjoner fra 115 land, kåret Norge til dagens vinner sammen med USA og Saudi-Arabia.

Starsråd: – Dette er urettferdig pris

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier til NTB at det ikke er riktig å si at Norge senker ambisjonene i avtalen.

– Jeg skal være ærlig og si at denne tildelingen er urettferdig. For at klimaavtalen skal bli så effektiv som mulig, trenger avtalen et klart klimaformål. Norge jobber intenst for å få menneskerettighetene inn i avtalen. Vi vil ha disse hensynene inn i avtalens fortekst og i den operative teksten av avtalen. Det er her denne omtalen hører naturlig hjemme, sier Sundtoft til NTB.

Larsen: – Norge får som fortjent

Men sametingsrepresentant Vibeke Larsen mener at Sundtoft og Norge hittil har opptredt motsatt, og får slik de fortjener det.

– I tidligere klimaforhandlinger har Norge kjempet for å få urfolks- og menneskerettigheter med i avtalen. I Paris har de snakket disse rettighetene ut av avtalen, forklarer Larsen.

Norge har blant annet foreslått at urfolksrettigheter skal være med i forordet av dokumentet.

Men ikke i selve formålsparagrafen, som beskriver hva landene som signerer klimaavtalen skal jobbe ut ifra.

Larsen vil sammen med sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) følge konferansen til onsdag.

– Vi gir ikke opp. Så lenge det er liv, er det håp, sier Larsen.

Sametingspresident Aili Keskitalo har tirsdag fått taletid på høynivådel, dvs. i den del av programmet de ulike landenes ministre og presidenter taler.