NRK Meny
Normal

Nordisk finansiering av Internasjonalt Samisk filminstitutt

Nordisk Råd ber svenske og finske kulturmyndigheter være med på finanseringen av Internasjonalt Samisk Filminstitutt i Kautokeino.

De nordiske statsministrene i Reykjavik 2015

Nordiske statsministere samlet i Reykjavik i forbindelse med Nordisk Råds sesjon.

Foto: Lars Larsson / TT / NTB scanpix

Anne Lajla Utsi og Torgeir Knag Fylkesnes

Anne Lajla Utsi og Torgeir Knag Fylkesnes.

Foto: Privat

Nordisk ministerråd gjorde vedtak om dette på sitt møte i Reykjavik i dag. Det norske forslaget ble vedtatt med 55 mot 15 stemmer.

Internasjonalt Samisk Filminstitutt ligger i Kautokeino i Finnmark. Institusjonen støtter filmproduksjon i både Finland, Sverige og Norge, men det er kun Norge som bidrar med finansering av instituttet.

Fram til en finanseringsavtale mellom de tre landene er på plass, vil Nordisk Råd selv bidra med driftsmidler.

– Nordisk gjennombrudd for samisk film

Direktør Anne Lajla Utsi i Internasjonalt Samisk Filminstitutt sier at dette er en gledens dag for samisk film.

Jorodd Asphjell og Anne Lajla Utsi

Jorodd Asphjell og Anne Lajla Utsi.

Foto: Privat

– Det var Torgeir Knag Fylkesnes (SV) løftet opp denne saken for Nordisk Råd som et medlemsforslag allerede i fjor høst. Kulturkomiteen med leder Jorodd Asphjell (Ap) har også jobbet hardt for å få denne saken behandlet i Nordisk Råd, og det skjedde denne uka. Utfallet ble et klart flertall for støtte til Internasjonalt Samisk Filminstitutt, opplyser Utsi.

Hun fortsetter gledesstrålende.

– Dette er en nordisk gjennombrudd for samisk film, helt klart.

Hva betyr dette for samisk filminstitutt?

– Det betyr at vi har gode muligheter for å sikre en fast finansiering av driften. Det har vært en stor utfordring i forhold til vår virksomhet. Det betyr også at vi har større krefter for å jobbe for en fellesnordisk løsning for finansieringen av samiske spillefilm og TV-serier. Dette ble også tatt opp på et møte der de nordiske kulturministrene deltok. Så vi har virkelig vært synlige her, sier Utsi.

Vil ha et langsiktig perpsektiv

Her er vedtaket:

Nordisk Råd anbefaler de nordiske regjeringer i Norge, Finland og Sverige, om å gå sammen om å finne en økonomisk bæredyktig modell for Internasjonalt Samisk Filminstitutt, slik at utgifter til drift av Instituttet blir dekket av landenes regjeringer i et langsiktig perspektiv.

Nordisk Råd anbefaler Nordisk Ministerråd å bidra økonomisk med den nødvendige driftsstøtte til Internasjonalt Samisk Filmisntitutt i en overgangsperiode på 3 år, eller inntil regjeringene i Norge, Sverige og Finland har en felles drifts støtte ordning klar som sikrer en varig driftsstøtte til filminstituttet.

Nordisk Ministerråd skal også bidra til å igangsette et prosjekt til støtte og utvikling av samisk språklig barnefilm, med henblikk på at samiske barn og unge gjennom film og TV mediet kan oppnå kvalitets kulturtilbud, som representerer samisk kultur og språk.