Hopp til innhold

Ung samisk regissør fikk debutantpris

– Jeg er veldig, veldig glad. Dette hadde jeg ikke ventet, og har vel ikke ennå helt forstått at jeg har vunnet, sier den unge samiske regissøren Marja Bål Nango, som tirsdag kveld fikk debutantprisen Skårungen. Også en annen ung, samisk regissør ble hedret.

Regissør Marja Bål Nango

Regissør Marja Bål Nango

Foto: Åse Pulk/NRK

Skårungen er pris på 25.000 kroner som Nordnorsk filmsenter deler ut til en regissør som for første gang regisserer en film med støtte fra Nordnorsk filmsenter.

Skårungeprisen ble delt ut på åpningen av Film fra Nord tirsdag under Tromsø Internasjonale Film Festival (TIFF).

– Betyr mye

– Det betyr mye å få oppmerksomhet med filmen min, og jeg håper at det gjør at mange har lyst til å se filmen. Det er veldig mange filmer som kjemper om oppmerksomheten her på TIFF, så det er veldig bra at min film har fått denne oppmerksomheten, sier Marja Bål Nango, som er fra Skibotn i Troms.

Hun hadde ikke forventet å få prisen som hun var nominert til og ble forfjamset da hun forsto at hun hadde vunnet.

– Jeg fikk ikke med meg begrunnelsen, fordi jeg begynte å tenke på hva jeg skulle si. Jeg var ikke forberedt på dette. Og selvfølgelig glemte jeg å takke de viktigste, nemlig hovedskuespillerne Elle Martine Eira og Anne Katja Gaup. De bærer filmen og de deler denne prisen med meg.

Modig film

Marja Bål Nango forteller om unge jenter på kanten av ungdommen og sin egen seksualitet. Den naive tenåringsjenta blir utfordret fra sin mer erfarne bestevenninne om å debutere, men drømmen om den perfekte gutten fører venninnene på en skjebnesvanger haiketur.

Marja Bål Nango og Elle Márjá Eira

Marja Bål Nango og Elle Márjá Eira

Foto: Åse Pulk/NRK

Juryen besto av fjorårets vinner Truls Krane Meby og Norges egen kortfilmguru Kalle Løchen. I begrunnelsen sa de blant annet at Bål Nango har laget en modig film med temaer som berører ungdom. De sa også at hun har vist et sjeldent talent som filmskaper allerede da hun gikk på filmskole.

«Årets Skårunge har klart å skape et modig og direkte portrett av vennskap og sjalusi. En film som tar opp store og komplekse tema, og viser indre følelser i tilsynelatende små øyeblikk i livet. Årets vinner får også uerfarne skuespillere til å gi energiske opptredener og liv til karakterene.»

Hederlig omtale til Elle Márjá P. Eira

Det var fire nominerte regissører til prisen: Marja Bål Nango, som debuterer med filmen Hilbes Biigá, Elle Márjá P. Eira, som debuterer med filmen Iđitsilba, Elle Sofe Henriksen, som debuterer med filmen Sámi Bojá og Toni Nordli, som debuterer med filmen Frostbitt.

Elle Márjá P. Eira fikk hederlig omtale av juryen for filmen Iđitsilba. Hun ble hoppende glad og tok en joik som takk.

– Det var stort, sier Eira, som felte en tåre under utdelingen.

Filmen Iđitsilba er basert på en sann historie om faktiske hendelser fra 1800-tallet i Kautokeino. Den handler om prester som ankommer bygda. De liker ikke kvinnenes luer, som i gamle dager hadde horn. Prestene brant luene på bål fordi de mente djevelen oppholdt seg inne i luenes horn.

Jubler

Internasjonalt samisk filminstitutt har hatt hovedansvaret for prosjektet hvor hele syv samiske kortfilmer ble spilt inn i fjor sommer i Kautokeino. Filmene som nå er hedret er en del av dette prosjektet. Direktør Anne Lajla Utsi er minst like glad som prisvinnerne.

– Dette var veldig spesielt og stort for meg. Av de fire nominerte var jo tre av dem samiske og det var så morsomt å sitte i salen og se på at de ble hedret. Vi gleder oss med dem.

Korte nyheter

 • Muohta dieđihuvvon davvin

  Meteorologalaš instituhtta lea sádden muohtavárrehusa osiin davit Nordlánddas, Romssas ja Finnmárkkus. Gaskavahku rájes leat šlahtti ja borga vuordagis. Vurdet ahte muohta boahtá su. 100-300 mehter badjel meara, muhto sáhttá maid boahtit duolbaset guovlluide, čállet meteorologat Xas/ Twitteris.

 • Olgešbellodagas lea eambbo sátnejođiheaddjit go Guovddášbellodagas

  Dál leat Olgešbellodagas eambbo sátnejođiheaddjit go Guovddášbellodagas. Seammás lea ain máŋgga gielddas eahpečielggas guđe bellodat oažžu sátnejođiheaddji maŋŋel válggaid. Dássažii lea Olgešbellodat sihkkarastán 90 sátnejođiheddjiid, čállá Nationen.

  Ovdal válggaid ledje bellodagas dušše 35 sátnejođiheaddji. Ovdal válggaid ledje 135 sátnejođiheaddji Norggas geat gulle Guovddášbellodahkii, dál leat dušše 81 sátnejođiheaddji. Dát mearkkaša ahte Olgešbellodat lea dat bellodat mas leat nubbin eanemus sátnejođiheaddjit. Njunnošis lea ain Bargiidbellodat 106 sátnejođiheddjiin.

  Norgga 357 suohkanis leat vel 35 suohkana gos ii leat čielgan gii šaddá sátnejođiheaddji.

  (NTB)