Hopp til innhold

Evo Morales vil bygge et nytt presidentpalass inspirert av urfolks arkitektur

– Det blir ikke luksus, men det nye palasset vil tjene folket på en bedre måte, sier Bolivias president.

Garcia Linera og Evo Morales

Bolivias visepresident Garcia Linera snakker med president Evo Morales i det han peker på en modell av «Folkets store hus», som etter planene skal bygges i La Paz.

Foto: HANDOUT / Reuters

Evo Morales mener at dagens palass mest ligner på en musefelle og at den skal bli til et museum og et minnesmerke over kolonistaten når det nye palasset står ferdig.

Den bolivianske presidenten har allerede undertegnet en kontrakt om byggingen av det nye presidentpalasset.

Dagens palass er en kolonibygning, mens den nye bygningen vil være inspirert av arkitekturen til Tiahuanaco sivilasjonen, som eksisterte i Bolivia før spanjolene kom.

Det nye palasset er kostnadsberegnet til 36 millioner amerikanske dollar eller rundt 244.267.200 norske kroner, opplyser telesurtv.net.

«Folkets store hus»

Morales opplyser at det nye palasset vil få navnet «Folkets store hus» og det vil bli utsmykket for å feire landets urfolks kultur og historie.

Det nye palasset vil blant annet ha et rom for hyllest av kokabladet, et senter for urfolksseremonier og et auditorium med tusen sitteplasser.

Dagens kolonibygning har vært i bruk siden 1700-tallet. Ifølge regjeringstalsmann Joan Ramon Quintana var det her tidligere regjeringer frarøvet Bolivia dens velstand, kulturarv og kulturelle minner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Evo Morales, Jarle Jonassen og Egil Olli

Evo Morales hilser på tidligere sametingspresident Egil Olli (Ap). Daværende plenumsleder Jarle Jonassen (NSR) står i bakgrunnen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Juan Evo Morales Ayma (55) har vært Bolivias president siden 2006. 12. oktober i år ble han gjenvalgt for sin tredje presidentperiode.

Morales er den første presidenten i landet som tilhører Bolivias urfolk. Hans regjering har hele tiden fokusert på sosialistisk politikk, fattigdomsreduksjon og å kjempe mot påvirking fra USA og internasjonale selskaper i Bolivia.

Han er en såkalt demokratisk sosialist og er leder av det politiske partiet Sosialistisk bevegelse.

19. mai 2010 besøkte Evo Morales Sametinget i Karasjok. Hvem vet, kanskje det var i Karasjok han fikk ideen om et urfolksinspirert presidentpalass?

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK