Evo Morales vil bygge et nytt presidentpalass inspirert av urfolks arkitektur

– Det blir ikke luksus, men det nye palasset vil tjene folket på en bedre måte, sier Bolivias president.

Garcia Linera og Evo Morales

Bolivias visepresident Garcia Linera snakker med president Evo Morales i det han peker på en modell av «Folkets store hus», som etter planene skal bygges i La Paz.

Foto: HANDOUT / Reuters

Evo Morales mener at dagens palass mest ligner på en musefelle og at den skal bli til et museum og et minnesmerke over kolonistaten når det nye palasset står ferdig.

Den bolivianske presidenten har allerede undertegnet en kontrakt om byggingen av det nye presidentpalasset.

Dagens palass er en kolonibygning, mens den nye bygningen vil være inspirert av arkitekturen til Tiahuanaco sivilasjonen, som eksisterte i Bolivia før spanjolene kom.

Det nye palasset er kostnadsberegnet til 36 millioner amerikanske dollar eller rundt 244.267.200 norske kroner, opplyser telesurtv.net.

«Folkets store hus»

Morales opplyser at det nye palasset vil få navnet «Folkets store hus» og det vil bli utsmykket for å feire landets urfolks kultur og historie.

Det nye palasset vil blant annet ha et rom for hyllest av kokabladet, et senter for urfolksseremonier og et auditorium med tusen sitteplasser.

Dagens kolonibygning har vært i bruk siden 1700-tallet. Ifølge regjeringstalsmann Joan Ramon Quintana var det her tidligere regjeringer frarøvet Bolivia dens velstand, kulturarv og kulturelle minner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Evo Morales, Jarle Jonassen og Egil Olli

Evo Morales hilser på tidligere sametingspresident Egil Olli (Ap). Daværende plenumsleder Jarle Jonassen (NSR) står i bakgrunnen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Juan Evo Morales Ayma (55) har vært Bolivias president siden 2006. 12. oktober i år ble han gjenvalgt for sin tredje presidentperiode.

Morales er den første presidenten i landet som tilhører Bolivias urfolk. Hans regjering har hele tiden fokusert på sosialistisk politikk, fattigdomsreduksjon og å kjempe mot påvirking fra USA og internasjonale selskaper i Bolivia.

Han er en såkalt demokratisk sosialist og er leder av det politiske partiet Sosialistisk bevegelse.

19. mai 2010 besøkte Evo Morales Sametinget i Karasjok. Hvem vet, kanskje det var i Karasjok han fikk ideen om et urfolksinspirert presidentpalass?