Evo Morales med ny seier i Bolivia

Evo Morales som i 2010 besøkte Sametinget, er gjenvalgt til en tredje periode som president i Bolivia.

Evo Morales, Jarle Jonassen og Egil Olli

Bolivias gjenvalgte president, Evo Morales, er den første presidenten som noensinne har besøkt Sametinget i Karasjok. Dette skjedde i mai 2010. Her hilser han på daværende sametingspresident Egil Olli og Jarle Jonassen, leder i Sametingets møtelederskapet.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Denne seieren er en triumf for anti-imperialister og anti-kolonister, sier Morales til «theguardian.com» .

Evo Morales

Det var i 2006 at Evo Morales første gang ble valgt som president i Bolivia. Etter en ny sier kan han bli sittende som president frem til 2020.

Foto: AIZAR RALDES / AFP

Titusener av tilhengere hadde møtt opp utenfor balkongen hvor den populære presidenten erklærte en nye seier.

Slipper ny valgomgang

Ifølge theguordian.com viser valgdagsmålingen vil 61 prosent av stemmene gå til Morales. Hans nærmeste rival, Samuel Doria Medina, oppnådde 24 prosent.

Med over halvparten av stemmene slipper Morales å stille til en ny valgomgang mot en splittet opposisjon.

Med over halvparten av stemmene slipper han å stille til en ny valgomgang mot en splittet opposisjon. Den som kom nærmest ham ved valget, var Samuel Doria Medina, som fikk 24 prosent.

Morales ventes også å få et klart flertall i nasjonalforsamlingen for å fortsette å iverksette sin venstreorienterte politikk, som blant annet omfatter nasjonalisering av olje- og gassressursene og utbygging av velferdsprogrammer.

Besøkte Sametinget i 2010

Evo Morales er godt kjent blant urfolk også utenfor sitt eget land. I mai 2010 besøkte han Sametinget som den første presidenten noensinne.

Vi må ta vare på Moder Jord , sa han under sitt besøk i Karasjok for fire år siden. Her ble han enig med sametingsrådet om et samarbeid for å rette naturen.

Også den samiske ungdommen fikk møte Morales .

Bolivia er et av Latin-Amerikas fattigste land, og Morales er den første presidenten av indiansk avstamning i landet, der urbefolkningen utgjør flertallet av befolkningen