Hopp til innhold

Millionutbygging: – Barne­hagen er nøkkelen til alt

Styret i det lulesamiske senteret Árran i Tysfjord har vedtatt å realisere planen om å bygge ut senteret. Utbyggingen har en kostnadsramme på 77 millioner kroner.

Árran som reisemål. Uhensiktsmessig da med barnehage.

En mer hensiktsmessig plassering av barnehagen har størst prioritet når det gjelder utbyggingsplanene til Árran.

Foto: Sander Andersen / NRK

Bygging av en ny barnehage har førsteprioritet i Árran sine utvidelsesplaner. Der er behovet størst, mener styreleder Andreas Mikkelsen.

– Barnehagen er nøkkelen til alt. Dagens barnehage er ikke så godt egnet bygningsmessig. Med en ny barnehage kan vi også tilby flere barn plass her. For vi ønsker at barn skal få mulighet til opplæring i samisk, og det er også ett av de tiltakene som kommer frem i NOU "Vájmogiella".

Styret i Árran viser planene om utbygginga

Árrans styre, sammen med direktør og prosjektleder, viser stolt fram planene de nå håper å skaffe penger til.

Foto: Sander Andersen / NRK

Rent publikumsbygg

Hovedbygget til Árran fungerer i dag som publikumsbygg og kontorlokaler. Dette vil Árran gjøre til et rent publikumsbygg. Administrasjon og leietakere flyttes ut av dagens hovedbygg, og Árran satser med det på å bli et reisemål.

– Det kan bli mere interessant å besøke Árran som et reisemål med publikumsbygg i tre etasjer med museum i kjelleretasjen, resepsjonsområdet med kafé og utstilling i første etasje, og rent utstillingslokale i andre etasje.

Árrans prosjektleder og styreleder

Árrans prosjektleder Martin Rimpi (nærmest) viser detaljer til styreleder Andreas Mikkelsen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Største utfordring

Hele prosjektet er beregnet til å koste rundt 77 millioner kroner. Dyreste prosjektet er å gjøre hovedfløya til et rent publikumslokale. Styreleder Andreas Mikkelsen mener største utfordringen er å finne penger til alt dette.

– Vi går over i en ny fase nå med å finne finansiering til denne utbyggingen. Det er ikke tvil om at vi er avhengige av offentlige myndigheter for å få dette i land. Ferdigstillelsen av bygningsmassen avhenger av finansiering av prosjektet.

Korte nyheter

 • Jon (54) ja Kåre (60) jámiiga

  Lei 54 jahkásaš Jon Erik Isachsen ja 60 jahkásaš Kåre Arvid Hesvik guhte jámiiga báhčaleamis Oslo guovddážis lávvardat čuovganeapmái. 21 olbmo roasmmohuvve, logis sis duođalaččat roasmmohuvvan.

  Prideflagg og -krans etter skytinga i Oslo natt til 25. juni 2022
  Foto: Lena Andreassen
 • Festspill med mye samisk på programmet

  Lørdag åpnet Festspillene i Nord-Norge i Harstad, og allerede fra første dag var det mulig å få med seg deler av årets samiske innslag i programmet.

  Den samiske kunstneren Outi Pieski viser sine verker i Festspillutstillingen. Pieski er kjent for blant annet sine verker av frynser og ikke minst hornluer.

  I tillegg blir det både konserter, performance, debatter og kulturvandringer med samisk tema.

  Blant artistene finner vi Kajsa Balto, Slincraze, Not my time to die og Article 3.

  Marita Isobel Solberg har performancekonsert der musikken er inspirert av samisk, svensk, finsk og norsk kultur og folkemusikk.

  På Trondenes og Kanstadbotn blir det guidet vandring på steder knyttet til eldre samisk bosetting og andre verdenskrig.

  Temaet samisk kultur i Sápmi og i det urbane blir tema i debattrekken High Noon.

  Festspillene i Nord-Norge varer til 2. juli. Se hele programmet her.

  Kajsa Balto med musikere
  Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
 • Pasieanttat eai beasa buohccivussui

  Heahtegearggusvuohta lea ain buorre, muhto kansellerejuvvon girdimátkkit čuhcet Finnmárkkubuohcceviesu doibmii, lohká Finnmárkkubuohcceviesu medisiinnalaš ossodaga Harald Sunde. Widerøei lea garraseamos čuohcan dát girditeknihkkár konflikta, 131 girdi leat kansellerejuvvon. Kanselleremiid dihte eai oažžu 86 pasieantta odne divššu Finnmárkkubuohcceviesus, lohká Sunde

  Kansellerte fly
  Foto: NRK