NRK Meny
Normal

Mener Tanaelva ikke bør bli «boltreplass» for motorsport

– Dette var en gavepakke til de som mener at kommunene ikke er i stand til å ta vare på naturen.

Morten Blien på snøskuter og Lasse Heimdal (innfelt)

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal (innfelt), skulle helst sett at Morten Bliens verdensrekordgjennomføring i snøskuterkjøring på åpent vann, aldri fant sted på Tanaelva.

– Det er trist og dumt at Tana og Karasjok kommuner ga tillatelse til noe som åpenbart har vært ulovlig.

Generalsekretæren i Norsk Friluftsliv er kritisk til at motorsportutøver, Morten Blien, fikk motorferdselsdispensasjon til å sette verdensrekord i snøskuterkjøring på åpent vann på Tanaelva.

– Det svekker argumentene for dem som ønsker å overføre naturforvaltningsmyndighet til kommunene en gavepakke til de som mener at kommunene ikke er i stand til å ta vare på naturen, sier Lasse Heimdal.

Tror finnmarkinger vil reagere

Stortingsrepresentant, Frank Bakke-Jensen (H), uttalte nylig at det bør bli rom for å tillate snøskuterkjøring på åpent vann.

Det er generalsekretæren i Norsk Friluftsliv svært kritisk til.

– Å lovliggjøre snøskuterkjøring på Tanaelva, en av Nord-Europas beste og viktigste laksevassdrag – det kommer til å sitte langt inne, sier Heimdal.

– Jeg tror at svært mange i Finnmark reagerer dersom en slik naturperle blir en boltreplass for motorsport.

– Forskjell på enkelttillatelse og generell tillatelse

Frank Martin Ingilæ på sitt kontor

FORSVARER TILLATELSE: Tanaordfører Frank Ingilæ avviser kritikken fra Norsk Friluftsliv.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er forskjell mellom det å gi én tillatelse til étt enkelt arrangement som verdensrekordforsøket på Tanaelva – og det å åpne generelt for det, svarer tanaordfører Frank Ingilæ (Ap).

– Det var heller ikke det sistnevnte kommunestyret ga tillatelse til, understreker ordføreren.

– Fornuftig med dispensasjon

– Bør verdensrekordgjennomføringen få etterspill?

– Det er opp til Fylkesmannen og departementet å vurdere. Vi vil iallfall innstendig oppfordre kommunene til ansvarlig miljøforvaltning fremover, svarer generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

– Vi har en forsvarlig forvaltning av naturen i Tana. Og vi retter oss etter departementet, svarer tanaordfører Ingilæ.

– Men regelverket er ikke klart. Det er tvert imot uklart. Hvis folk flest skal ha respekt for lover, så bør det være klarere regler. Derfor var det fornuftig med dispensasjon, tillegger han.

Morten Blien starter verdensrekordforsøket

VERDENSREKORD: Her setter Morten Blien verdensrekord i hvor langt det er mulig å kjøre med snøskuter på åpent, isfritt vann. Rekorden på ble satt på Tanaelva.

Redd det vil stimulere til risikosport

– Vi er litt betenkt i forhold til denne sporten i seg selv, på vann om dette vil lokke flere ungdommer til å bedrive risikosport, sier Lasse Heimdal.

Men generalsekretæren i Norsk Friluftsliv bedyrer at organisasjonen ikke er motstander av snøskuter, eller motorferdsel i seg selv.

– Men det må foregå i lovlige former, sier Lasse Heimdal.