Hopp til innhold

Lover bot og bedring

Kunnskapsministeren innrømmer at samarbeidet med Sametinget har vært altfor dårlig.

Kunnskapsdepartementet får kritikk fra Sametinget for manglende konsultasjoner i pågående lovendringssaker.

– Vi er blitt enige om å ha formelle møter med jevne mellomrom, det må jeg ærlig innrømme at jeg trodde vi hadde, for det er ett år siden de var her sist, sier Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Sametingsråd Silje Muotka og Sametingspresident Aili Keskitalo hadde tatt turen til Oslo for et møte som Muotka selv kaller oppryddingsmøte .

De har nå gitt Kunnskapsministeren beskjed om at Sametinget i fortsettelsen ikke finner seg i å bli nektet konsultasjon i saker som de mener berører den samiske befolkning.

– Selvsagt må avtalen overholdes

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lover å sikre at Kunnskapsdepartementet overholder konsultasjonsplikten med Sametinget.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Departementet har avvist to konsultasjonsønsker fra Sametinget det siste halve året.

– På en del av de tingene som vi har fått kritkk for kunne vi åpenbart gjort en bedre jobb, og konsultasjonsplikten ligger som en helt selvfølgelig institusjon som vi skal ivareta, sier Røe Isaksen.

Han har gitt embedsverket beskjed om at departementets rutiner ved konsultasjonshenvendelser skal gjennomgås.

– Dette lover godt

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka har tro på at samarbeidsklimaet mellom Sametinget og Kunnskapsdepartementet blir bedre.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Sametingsråd Silje Karine Muotka var svært fornøyd etter «oppvaskmøtet».

– Heldigvis er ministeren enig med oss i at det er nødvendig å bedre kommunikasjonen mellom Sametinget og Kunnskapsdepartementet, sier Muotka.

Hun har tro på at Sametinget vil bli hørt neste gang de ber om å bli konsultert.

– Fortjener ros

Sajje Solbakk

Student Sajje Solbakk forventer at myndighetene lar Sametinget slippe til med forslag som sikrer samiske unges rett til undervisning i sitt morsmål, også ved valg av privatskoler.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Student Sajje Solbakk er direkte berørt av det som Sametinget betegner som inkonsekvent og usammenhengende lovverk.

Hun går på privat videregående skole i Oslo og mistet undervisningen i samisk halvveis ut i skoleåret, fordi skolen mangler godkjenning til å undervise i samisk.

Privatskoleloven (ekstern lenke) er blant de lovene som Sametinget ba om å bli konsultert i.

De foreslår å endre loven slik at alle privatskoler, i likhet med offentlige skoler, også er pliktige til å tilby undervisning i samisk.

– Sametinget fortjener ros for at de så tydelig har refset Regjeringen for manglende konsultasjon i de pågående lovendringene, og jeg håper at samiske ungdommer som velger privatskoler i framtiden slipper å få ubehagelige overraskelser, sier Solbakk.

Sajje Solbakk

I syv måneder fikk Sajje Solbakk fjernundervisning i samisk i dette datarommet ved Otto Treider Private Gymnas.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Viktig innrømmelse

Muotka og Røe Isaksen hadde i forkant av møtet direkte kontakt gjennom brevveksling.

I sitt svar til Muotka er statsråden tydelig på at de ikke har håndtert sametingets ønsker om å påvirke de nevnte lovarbeidene på en god måte.

Magne Ove Varsi

Magne Ove Varsi, kommentator i NRK Sápmi, mener det var avgjørende for det videre samarbeidet mellom Sametinget og Regjeringen at departementet innrømmet mange konsultasjon med Sametinget.

Foto: Maria F. Warsinska-Varsi

NRK Sápmis kommentator Magne Ove Varsi mener ministerens uttalelser i denne saken kan tolkes som innrømmelse av de ikke har etterlevd konsultasjonsavtalen.

– Dette var en viktig innrømmelse fra ministeren fordi samarbeidsklimaet mellom Sametinget og dette departementet tydeligvis var så dårlig, at det fort kunne ha endt med en aldri så liten samarbeidskrise, sier Varsi.

– Embedsverket følger ikke opp

Han mener at denne saken også er illustrerende for manglende implementering av konsultasjonsavtalen nedover i forvaltningssystemet.

– Politisk ledelse kan inngå avtaler, men når embedsverket ikke følger opp, må Sametinget bruke tid og krefter på å minne om regjeringens forpliktelser, sier han.

Også tidligere har Sametinget kritisert Regjeringen for manglende konsultasjon .

Kunnskapsministeren møter Sametinget

Det er ikke vanlig at Sametingspresident Aili Keskitalo er med på møter som andre sametingsrådsmedlemmer har med regjeringen. Keskitalos deltakelse under gårsdagens møte i Kunnskapsdepartementet understreket alvoret av Sametingets kritikk, mener Magne Ove Varsi.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK