Hopp til innhold

Sametinget fikk ikke si sitt om seifiske

Sametinget ble ikke konsultert i forbindelse med nye seinotfiskeregler.

Småsei

En ny forskrift for seinotfiske tredte i kraft den 6. juni i år. Hverken Fjordfiskenemnda eller Sametinget ble hørt. (Illustrasjonsbilde.)

Silje Karine Muotka, som for tiden er fungerende sametingspresident, er ikke fornøyd med at fiskeridirektoratet på mandat fra departementet har valgt å ikke konsultere med Sametinget i en viktig reguleringssak.

Fredag 6. juni kom «Forskrift om endring i forskrift om regulering av seinotfiske, stenging av områder på kysten nord for 62°N», hvor det vedtas endringer i reguleringen av seinotfisket, der det bare legges enkelte geografiske begrensninger på ringnotflåtens fiskeadgang.

Mener det skal konsulteres

– Fredag ettermiddag tikket det inn en melding om fiskeridirektoratets vedtak. Sametinget ble i desember 2013 enige med Nærings- og fiskeridepartementet om retningslinjer for konsultasjoner i fiskerisaker, sier Muotka i en pressemelding.

Silje Karine Muotka

Fungerende sametingspresident Silje Karine Muotka er ikke fornøyd med at Sametinget ikke ble konsultert om den nye forskriften. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Lisa Maria Anti


Hun fortsetter med at beslutninger omkring fjordlinjene er en sak som helt klart skal konsulteres om.

– Fordi slike avgjørelser har stor betydning for samisk bruk og samiske lokalsamfunn.

Fjordfiskenemnda også utelatt

Hun mener at argumentet om at forskriften ikke er konsultasjonspliktig på grunn av at det er en videreføring av den beslutningen som den forrige minister gjorde i saken, ikke gjelder. Begrunnelsen er at det nye i denne saken er at fjordfiskenemnda nå er opprettet og i funksjon.

Fjordfiskenemnda skal styrke forvaltningen av fjordfiskeriene med særlig vekt på samisk bruk. Den skal arbeide med saker som fiskereguleringer, tiltak for å styrke kyst- og fjordfiske, plassering av fjordlinjer, samt størrelse og fordeling på tilleggskvantum for torsk i åpen gruppe.

– Dette vedtaket omgår etter det jeg kan se den nytiltrådte fjordfiskenemndas anbefalinger i denne konkrete saken, mener den fungerende sametingspresidenten.

Vil kontakte ministeren

Muotka sier at det ikke kan være slik at hvert enkeltvedtak i fjordfiskenemnda skal ut på høring.

– Vi må nå gjennomgå hvordan dette skal fungere i praksis og jeg vil nå kontakte fiskeriministeren for å be om ett møte om saken i nær fremtid.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK