NRK Meny
Normal

– Huff, de er nå egoistiske de heteroene

Lesbiske Aili Skum sier hun ikke kan forstå hvorfor noen heterofile mener de skal ha enerett til ekte kjærlighet.

Kautokeino og Aili Skum

Aili Skum sier at hun ikke kan forstå at det kun skal være mulig for heterofile å føle ekte kjærlighet.

Foto: Malene Larsen Gaino/Fotomontasje / NRK/Privat

– Huff dem e no noen egoister de der hetroene, skriver Aili Skum fra Kautokeino på sin Facebook-profil.

Bjarne Gustad

Sokneprest Bjarne Gustad.

Foto: Nils Johan Eira / NRK

Kommentaren knytter hun direkte til NRK Sápmis artikkel Soknepresten kunngjorde i gudstjenesten at han ikke godtar homoekteskap.

I artikkelen uttaler sokneprest Bjarne Gustad at kirkemøtets vedtak om si ja til homoekteskap ikke holder teologisk.

Dette skjedde i forbindelse med søndagens gudstjeneste i Masi kirke i Kautokeino.

– Jeg synes det var riktig å gjøre det fordi ekteskapet, slik vi har forstått det i over 2000 år, har vært forbeholdt mann og kvinne. Derfor valgte jeg å gå ut med mitt syn i forbindelse med kunngjøringer til menigheten, argumenterer Gustad.

Dette mener Aili Skum er en egoistisk tankegang.

– Jeg lurer på om ekteskapet eller den dype kjærligheten bare forbeholdt de heterofile? Har da de homofile og lesbiske bare en «Light-versjon» av kjærligheten, og at de derfor ikke gjør seg fortjent til å gifte seg? Jeg bare spør, sier Skum.

Viser også til Bibelen

Soknepresten i Kautokeino er ikke alene om å nekte å følge opp kirkemøtets vedtak. Hittil har 233 prester i Den norske kirke signert et opprop mot vielse av likekjønnede par.

Gustads argumenter for sitt syn på dette spørsmålet henter han fra Bibelen. Han viser til sitater fra 1. Mosebok og Matteus evangeliet.

– Folk har krav på å vite hva Guds ord sier og hva presten deres mener om dette. Det blir feil når Kirkemøtet, som er kirkens høyeste organ, vedtar noe som er imot Bibelens budskap, påpeker Gustad.

Aili Skum kan ikke gå med på denne enkle forklaringen.

Aili Skum

Aili Skum.

Foto: Privat

– Etter mitt syn finnes det ingen «Light-versjon» av kjærligheten. Kjærlighet er noe du føler for en du virkelig er glad i og som du ønsker å gifte deg med. Slik kjærlighet kommer ikke i «Light-versjon». Hvis du blir glad i noen og denne kjærligheten tar slutt, ja da har du en «Light-versjon». Dette skjer også blant de heterofile, minner Aili Skum om.

Hun viser også til et bibelsitat, Paulus` brev til romerne, 10, 11-13:

«Skriften sier: Ingen som tror på ham, skal bli til skamme. For her er det ikke forskjell på jøde og greker. Alle har samme Herre, og han er rik nok for alle som påkaller ham.»

– Det er tungt å alltid måtte forsvare min rett til å elske den jeg er mest glad i. Derfor anmoder jeg folk som Bjarne Gustad å sette seg i vårt sted. Han kan prøve å forestille seg hvordan det ville være å ikke få lov til å elske sin kone, ikke få gifte seg med henne eller å kunne bo sammen med henne. Hvis han likevel gjør det så dømmes han til et liv i helvete. Det er derfor jeg ber folk om å sette seg mer inn i andres situasjon og å bruke litt empati, anmoder Aili Skum.