Hopp til innhold

Melder seg ut av Misjonskirken i protest: – Nå måtte jeg bare si ifra

Nok er nok, mener frontfigur i Oslo Gospel Choir, Lars Andernach Fredriksen fra Skien. Han er dundrende uenig i menighetens syn på homofile.

Lars Andernach Fredriksen.

HELT UENIG: Lars Andernach Fredriksen har sunget i Oslo Gospel Choir i mange år, og troen hans er formet i Misjonskirken i Skien. Nå har han fått nok, og har meldt seg ut av Misjonskirken.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

– Det synet kan jeg rett og slett ikke stå inne for. Derfor har jeg valgt å melde meg ut av min lokalmenighet, sier Lars Andernach Fredriksen.

Denne uken valgte han å skrive et åpent innlegg på Facebook om at han melder seg ut av Misjonskirken.

Ekteskapet er mellom mann og kvinne, og dette er Guds gode ordning, mener Misjonskirken Norge.

Siden starten i 1884 har de holdt fram at «Bibelen er menighetens eneste rettesnor for tro, liv og lære». Dette er nedfelt som et bærende prinsipp.

Homofile samboere er fremdeles utelukket fra å kunne bli medlemmer av kirkesamfunnet. Menigheten står fast på at Bibelen definerer homofilt samliv som synd.

– Jeg tenker at under Guds himmel er det rom for mer enn det vi mennesker ofte har behov for å sette i bås, sier Fredriksen.

Lars Andernach Fredriksen

Nå håper Lars at Misjonskirkens syn kan endre seg.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

– Tro mot vår forståelse av bibelen

Samlivsetikken er kompleks og sammensatt, fordi det berører både teologi og enkeltmennesker.

Det skriver generalsekretær Siri Iversen i Misjonskirken Norge til NRK.

Siri Iversen

– Slik vi leser den sier den at rammene for samliv er ekteskapet mellom en kvinne og en mann, og at dette er Gud gode ordning. Dette er vi på ingen måte alene om i kirkelandskapet, sier Siri Iversen som er generalsekretær i Misjonskirken Norge.

Foto: Trond Filberg /

– Nettopp derfor jobbes det mye med dette, både i Misjonskirken Norge og i de andre frikirkene i landet vårt. Som kirke er det vår utfordring å både invitere alle mennesker til etterfølgelse av Jesus Kristus, og samtidig være tro mot vår forståelse av Bibelen.

De er svært oppmerksomme på at deres forståelse av Bibelen er ufullkommen, legger hun til.

De arbeider for tiden med ordningene rundt medlemskap.

– Vi ble til i 1884. Vi spør oss nå «hvordan hadde vi organisert oss om vi ble til i 2024?». Dette er en intern prosess, som vi ikke er ferdig med.

Alle mennesker med alle slags samlivsformer og livssituasjoner er velkomne til gudstjenester, smågrupper og andre samlinger i deres menigheter, opplyser hun.

Samme praksis som før

I forbindelse med en revidert veileder for hvordan pastorer bør forholde seg til samlivsetikk, har spørsmålet om medlemskap blitt tatt opp på nytt.

Nå har hovedstyret bestemt seg for å fortsette med samme praksis som før.

Det forteller nyhetsleder Morten Marius Larsen i religionsavdelingen i Vårt Land.

Morten Marius Larsen, nyhetsleder i religionsavdelingen i Vårt Land

Morten Marius Larsen er nyhetsleder i religionsavdelingen i Vårt Land.

Foto: Erlend Berge

– De fleste kristne kirkesamfunn i Norge og verden mener at likekjønnede forhold er i strid med Bibelen, og vil derfor ikke vie homofile. Det som vekker oppsikt i denne saken er at skeive ikke kan være medlem av lokale kirker med mindre de lever som enslige.

Larsen forteller at Misjonskirken Betlehem i Oslo, en av de største forsamlingene, startet i fjor høst en prosess der de diskuterte hvorvidt de kunne anerkjenne likekjønnede forhold.

– Det viser at det er ulike meninger innad i Misjonskirken Norge, selv om flertallet av pastorer og menigheter er konservative.

Les også I dag er det slutt for andakten i Norges største radiokanal

Asbjørn Austnes er skomaker i kongsgata i Stavanger.

Riktig å si det høyt

Lars Andernach Fredriksen har mange nære homofile venner som lever livet med Gud, og som har valgt å tro.

– Jeg respekterer dem, og jeg ville vise at jeg også står sammen med dem. Det var viktig for meg å si ifra nå, for å stå sammen med mennesker som ikke blir inkludert. Jeg mener at kirken bør tåle det.

Lars Andernach Fredriksen synger med Oslo Gospel Choir

Lars Andernach Fredriksen valgte å skrive et Facebook-innlegg om at han melder seg ut av Misjonskirken. Her er han på scenen sammen med koret sitt i bakgrunnen.

Foto: Privat

De siste årene har ikke Fredriksen vært veldig aktiv i menigheten i hjembyen, likevel sier han at det er viktig å signalisere at synet deres på homofili ikke er greit.

– Jeg synes det er riktig å si det høyt. Jeg vet at det er mange mennesker som føler seg skuffet og forlatt. Jeg synes det er fint at de vet at det finnes kristne som tenker at det er plass til dem.

Tror du at Misjonskirken kan endre sitt syn på dette?

– Ja, jeg tror det. Alt er i bevegelse, og vi forstår Bibelen forskjellig til forskjellige tider. Jeg tror og håper at det vil komme en endring.

Skien Misjonskirke

Lars har trådd sine barnesko i Skien Misjonskirke.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

Hei

Takk for at du leser. Har du tips eller innspill til denne saken eller andre ting vi bør skrive om? Send meg gjerne en e-post!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark