Hopp til innhold

Avslører mangel på kompetanse

To rapporter slår fast at Karasjok kommune ikke har tilstrekkelig kompetanse på enkelte fagområder. Konsekvensene er regelbrudd og sprekk i økonomien.

Kárášjoga gielda - Karasjok kommune

– Vi jobber med saken, sier rådmannen i kommunen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Kommunen bryter trolig ikke regelverket bevist, men hånderingen av anskaffelsene bærer preg av manglende forståelse av regelverket.

Dette er konklusjonen i en rapport fra 2008 som Vest-Finnmark kommunerevisjon laget om offentlige anskaffelser i Karasjok. Her ble det også avdekket at kommunen laget dokumenter i ettertid utelukkende på grunn av revisjonen.

– Jobber med saken

I en rapport fra i år som også er fra Vest-Finnmark kommunerevisjon, settes det også fokus på kompetansen:

«Ifølge økonomisjefen og helse- og omsorgssjefen har flere av dem som har fungert som enhetsledere i løpet av denne perioden enten manglet den nødvendige kompetansen til dette, eller selv ikke ønsket ansvaret for økonomi og budsjett.»

Den samme rapporten slår også fast at det er «meget kritikkverdig» at administrasjonen ikke løpende legger fram skriftlige rapporter om den økonomiske utviklingen. Dette er i strid med kommuneloven.

– Jeg var ikke klar over at det var så strenge krav om at dette skulle være skriftlig, sa rådmann Hilda Vuolab torsdag.

I et intervju med NRK innrømmer Vuolab at det kan være utfordrende for en liten kommune å få den riktige kompetansen til de ulike funksjonene.

– Jeg er veldig glad for at vi har en god del rapporter som vi kan støtte oss på når vi skal jobbe videre, og ta tak i de tingene som kommunen sliter med. Vi jobber veldig mye med dette, sier hun.

Må kutte i tilbudet

Manglende kompetanse fører blant annet til at Karasjok kommune nå sliter kraftig med økonomien. Dermed går dette også utover innbyggerne i kommunen.

Helse- og omsorgssektoren har i mange år hatt et overforbruk som ikke er tatt hensyn til underveis.

– Det er klart at det er et problem med manglende kompetanse. Jeg skal innrømme at det har vært et problem i forhold til planlegging, og det rutinemessige knyttet til oppfølgingen av økonomien, sier Ragnhild Vassvik Kalstad til NRK.

Hun var leder for hovedutvalget i helse- og omsorg de fire siste årene.

Rådmann Hilda Vuolab mener det er viktig å fokusere framover, og ikke lete etter syndebukker.

– Jeg har full tillit til at mine ledere vil være med å gjøre jobben som kreves for å få rettet opp de tingene som ikke fungerer, sier hun til NRK.

Dokumenter produsert i ettertid

Vest-Finnmark kommunerevisjon gjennomførte i 2008 en forvaltningsrevisjon i forhold til offentlige anskaffelser.

Også da ble det avdekket regelbrudd.

Det som revisjonen syntes var mest alvorlig, var at dokumenter ble produsert i ettertid:

«Måten protokollene er ført på viser en manglende forståelse av (begrepene i) regelverket. I tillegg er flere av protokollene ført lenge etter at anskaffelsene ble gjennomført, rett før revisjonen skulle ha møte med noen av kommunens representanter. Det kan dermed argumenteres for at protokollene ble produsert utelukkende fordi revisjonen hadde iverksatt et forvaltningsprosjekt på området. Dette er meget kritikkverdig forhold.»

Revisjonen mente videre at kommunen kan ha manglende kjennskap til egne innkjøpspolitiske retningslinjer, men spør samtidig:

– Eller manglende vilje til å etterleve disse i praksis.

Rådmann Hilda Vuolab sier kommunen bruker rapportene aktivt for å følge opp manglene.

– Det er alltid godt å få en ekstern rapport hvor man går litt dypere inn i materien. Det vil være helt umulig for en rådmann å sette av såpass mye tid til dette. I tillegg er det nødvendig å ha den riktige kompetansen til å gjøre analysen som er nødvendig når man går i dybden i en sak.

Korte nyheter

  • Galggi åtsådit gåktu The Quartz Corp sáme sebrudagáv vájkkut

    Les på norsk.

    Dálla l åvddånahttemprosjækta slieŋakgierggefabrihka The Quartz Corp (TQC) ja industrijaåvddånime gáktuj Hábmerin jåhtuj boahtám. Akta oasseprosjækta dassta l boadosåtsådimprosjækta, mij galggá gehtjadit gåktu julevsáme giella, kultuvrra ja identitiehtta vájkkuduvvá TQC:a vijdedimes, ja makkir sierralágásj hásstalusá ja máhttelisvuoda li julevsáme giella- ja kulturbargon Hábmera suohkanin.

    – Hábmera suohkan la stuorra industrijjaåvddånahttemin, TQC:ajn åvdemusán. Ja dijmmá lassánij Hábmera viesátlåhko vargga 50 ådå viesádij. Dát buktá sihke vejulasjvuodajt ja hásstalusájt, ja åtsådimprosjækta máhttá mijáv oahppat ja sæmmi båttå buktet konkrehta dåjmajt ja oajvvadusájt prosæssan, danen gå boadosåtsådibme åvddånimev tjuovvu ájge nalluj, tjállá æládusoajvve Hábmerin Johannes Sandberg præssadiedádusán.

    Mánnodagá moarmesmáno 6. biejve bivddiduvvá álmmuktjåhkanibmáj Árranin dan aktijvuodan gå boadosprosjækta álggá.

    Ulmme álmmuktjåhkanimijn la vijdes ja buorre tjanástahka bájkkásasj årruj, gudi ienemusát li vásstediddje datatjoahkkimin.

    Nordlándaåtsådibme, Nuortta Universitiehtta ja Árran galggi aktan dáv tjoavddet.

    The Quartz Corp på Drag i Tysfjord ser på muligheten for å utvide produksjonen.
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Skal forske på hvordan The Quartz Corp påvirker lulesamisk språk og kultur

    Det er satt i gang et utviklingsprosjekt rundt The Quartz Corp (TQC) og industriveksten i Hamarøy, og ett av delprosjektene er et følgeforskningsprosjekt, som skal se på hvordan lulesamisk språk, kultur og identitet påvirkes av TQCs utvidelse, og hvilke spesifikke utfordringer og muligheter utvidelsen medfører for lulesamisk språk- og kulturarbeid i Hamarøy kommune.

    – Hamarøy kommune står i en omfattende industriutvikling med TQC i spissen, og i fjor økte folketallet i Hamarøy med nesten 50 nye innbyggere. Dette byr på både muligheter og utfordringer, og forskningsprosjektet kan gi oss lærdom og samtidig komme med konkrete tiltak og forslag underveis i prosessen ettersom følgeforskningen følger utviklingen over tid, skriver næringssjef i Hamarøy Johannes Sandberg i en pressemelding.

    Mandag 6. mai inviteres det til folkemøte på Árran i forbindelse med oppstart av følgeforskningsprosjektet.

    Målet med folkemøtet er bred og god forankring i lokalbefolkningen, som i stor grad utgjør respondentene i datainnsamlingen.

    Det er Nordlandsforskning, Nord universitet og Árran som sammen skal løse oppdraget.

    Bildet viser industriområdet til The Quartz Corp på Drag i Hamarøy kommune.
    Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
  • 300 000 kråvnå bihtámsáme mánájgirjijda

    Sámedigge l juollodam 300 000 kråvnå bihtámsáme giella- ja kultuvrguovdátjij Duaddara Ráfe jårggålittjat mánájgirjijt bihtámsámegiellaj.

    Prosjækta ájggu prienntit ja almodit guhtta girjijt mánájda ja nuorajda.

    Dav tjállá bihtámsáme ådås- ja diedonæhttabielle sáltto.no.

    – Oadtjot mánájgirjijt almodit bihtámsámegiellaj la ájnnasamos majt máhttep dahkat jus galggap gielav åvddånahttet ja ælládahtátjit, dát la mihttomierre mav lip dálla jåhtuj biedjam, subtsastij bæjválasj jådediddje Duaddara Ráfen Stig Morten Kristensen NRK:aj gå biednigijt lij åhtsåm.

    Vuonan dåssju muhtem gallegattja sáhkadi bihtámsámegielav. Svierigin birrusin 30 ulmutja gielav ságasti. Unescoa milta bihtámsámegiella l duodaj ájtedum giella.

    – Bihtámsámegiellaj li dåssju gallegattja mánájgirje. Sihtap ásadit stuoráp fálaldagáv ja variasjåvnåv sjáŋŋarijs, javllá Kristensen.

    Stig Morten Kristensen er glad for at pitesamisk synliggjøres. Her fra en utstilling om pitesamiske
    Foto: Sander Andersen / NRK