Normal

Høvding mener Trudeau er en serieløgner

Canadiske urfolk hadde store forventninger da Justin Trudeau i 2015 ble landets statsminister. Nå begynner misnøyen å vokse.

Stewart Phillip

– Statsminister Justin Trudeau har kommet med en rekke løfter, som han deretter har brutt, mener sjefshøvding Stewart Phillip.

Foto: APTN

Stewart Phillip er sjefshøvding sammenslutning for høvdingene i British Columbia (The grand chief of the Union of BC Indian Chiefs).

Han er meget misfornøyd med det statsminister Justin Trudeau (Canadas liberale parti) hittil har prestert.

– Trudeau har kommet med klare løfter til Canadas urfolk, men disse løftene har han brutt. Han har vist seg som en serieløgner, sier Stewart Phillip til APTN.

Nasjonal allianse mot oljerørledninger

I canadiske urfolksområder er det nå en voskende motstand mot det som skjer i deres landområder.

Mer enn 100 First Nations og stammer skrev tirsdag under traktat-allianse mot ekspansjonen av oljesandvirksomheten.

– Når vi ser på historien til oljerørledninger som går gjennom vårt territorium, så ser vi at vi ble ekskludert fra høringene første gang. Men de skal ikke få ekskludere oss for andre gang. De har ingen rett til å invadere traktat-land uten vår tillatelse. Nå bygger vi en nasjonal allianse mot dette, sier Derek Nepinak, leder for Assembly of Manitoba Chiefs.

Derek Nepinak

Derek Nepinak mener at nok er nok. – Myndighetene skal ikke lenger få ta seg til rette i vårt territorium uten vårt samtykke.

Foto: APTN

Frykter lekkasjer og eksplosjoner

Urfolk og miljøvernere frykter forurensning fra store lekkasjer og eksplosjoner, slik som den som denne uka skjedde i Kansas City i Missouri, USA. I forbindelse med denne eksplosjonen er det ikke meldt om omfattende skader, men urfolkene føler seg ikke trygge.

Den nasjonale alliansen mot oljerørledninger blir opprettet fordi regjeringen godkjente forlengelsen av Kinder Morgans «Trans Mountain Pipeline» fra Edmonton (Alberta) til Vancouver (British Columbia) og Enbridge sin «Line 3 Pipeline» fra Hardisty (Alberta) til Superior (Wisconsin, USA).

– Det burde ikke vært noen diskusjoner om oljerørledninger i det hele tatt. Når du bygger en oljerørledning så er du forpliktet til å bruke den i 30-40 år. Innen den tid skal vi ha sluttet å bruke fossilt brensel, mener miljøverneren David Suzuki.

Trudeaus fempunkts-plan

Da Justin Trudeau startet sin statsministergjerning gikk han ut med at han vil at regjeringen skal bedre forholdet til landets urfolk.

Han lovet allerede før valget at hans regjering ville jobbe for å bedre urfolks livsvilkår og å legge bedre tilrette for at de skal kunne styrke og utvikle sin kultur, næringer og samfunnsliv.

Ønsker forbud

Canadiske urfolk har hatt skyhøye forventninger til statsminister Justin Trudeau.

Foto: GARY CAMERON / Reuters/NTB Scanpix

Disse fem punktene lover Trudeau å gjennomføre i inneværende valgperiode:

  • Lansere en offentlig granskning av savnede og myrdede urfolkskvinner.
  • Gjøre betydgelige investeringer i utdanning for First Nations.
  • Øke to prosents gapet til First Nations programmer.
  • Implementere alle 94 anbefalinger fra Sannhets- og forsoningskommisjonen.
  • Oppheve all lovgivning ensidig pålagt urfolk av den forrige regjeringen.

– Dette er bare fem av de forpliktelsene vi har gjort som et ledd i vårt arbeid med å reparere dette viktigste forholdet, understrekte Trudeau da han for første gang som statsminister møtte First Nations-lederne.