Folkehøgskole blir kunstskole

Rektor Dag Nyberg ved kunstskolen i Karasjok er fornøyd. Nå er nemlig leieavtalen med eieren av eiendommen til Den Samiske Folkehøgskole (DSF) klar.

Den Samiske Folkehøgskole (DSF)

Noen av bygningene til Den Samiske Folkehøgskole i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den nye kunstskolen i Karasjok skal starte opp til høsten. Nå kan både rektor Dag Nyberg og Sten Rune Pettersen i RP-eiendom bekrefte at leieavtalen er i boks.

– Styret til kunstskolen skal behandle avtalen om en uke, opplyser Nyberg.

– På sparebluss

Nyberg sier at skolen for en litt vanskeligere start enn det de hadde håpet på. Grunnen til det er mindre i støtte og dyrere leie enn forventet.

Dag E. Nyberg

Rektor Dag Nyberg.

Foto: Leif Erik Bye / NRK

– Vi hadde søkt om 700.000 kroner i startstøtte, men vi får bare 500.000 kroner. Av dette kommer 250.000 kroner fra Finnmark fylkeskommune og 250.000 kroner fra Sametinget, forklarer Nyberg.

Dette fører til at skolen må gå litt på sparebluss.

– Vi må gå ned på noen av de kravene vi hadde satt på forhånd. For eksempel kan vi ikke kjøpe dyre datamaskiner til fotoarbeidet, men vi må i stedet leie slike maskiner. Likevel tror jeg ikke at undervisningen skal lide på grunn av dette, tror Nyberg.

Kunstskolen i Karasjok skulle etter de opprinnelige planene ligge i den bygningen hvor Samisk kunstnersenter ligger i dag, men dette gikk dessverre ikke i orden. Derfor måtte Nyberg og hans folk i stedet starte forhandlinger med eierne av DSF-eiendommen midt i bygda.

– Kommunen betaler leia

Karasjok kommune har gått med på å betale deler av skolens husleie, som det første året kommer til å være 150.000 kroner og deretter 300.000 kroner i året.

Ordfører Kjell Harald Sæther bekrefter overfor NRK Sápmi at kommunen vil være med på å betale.

– Uten den hjelpen vi får fra Karasjok kommune hadde det ikke vært mulig å starte opp kunstskolen, sier en takknemlig Dag Nyberg.