– Vi er desperat etter å få nye studenter. Til nå har vi fått seks søknader om plass, men vi må ha mange flere, sier kunstskolens styreleder Annelise Josefsen.
Styreleder Annelise Josefsen.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKHun er for tiden fungerende rektor for skolen og tar ikke ut lønn på grunn av den dårlige økonomien.
Skolens økonomi baserer seg på antall studenter. Sist høst var det åtte studenter som begynte på skolen, men etter jul var det bare fem igjen, forteller Josefsen.
- Les også:
– Skolen ga meg troen på meg selv
De fem studentene som fortsatt studerer utløser i underkant av 60 000 kroner i støtte. Kunstskolen kan gå konkurs dersom det ikke er nok elever til høsten.
Josefsen forteller at de har en husleie på 44 000 kroner i måneden.
– Husleien er veldig høy, og det tar jo nesten alt vi får inn per student når vi har så få, sier hun.
TIDLIGERE STUDENT: Tidligere student Laila Labba er utrolig takknemlig for årene på kunstskolen i Karasjok.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKTidligere student Laila Labba gikk på kunstskolen i to år. Hun syns det er trist dersom skolen nedlegges.
– Skolen har vært veldig viktig for meg. Den har lært meg å tro på meg selv. Uten kunstskolen ville jeg nok ikke ha jobbet videre med kunst, sier Labba.
Etter årene på kunstskolen ble hun motivert til å fortsette å studere kunst, og det angrer hun ikke et sekund på. Nå tar Laila en bachelorgrad i illustrasjon i England.
– Mye av det jeg har gjort på universitetet ville jeg ikke klart uten lærdommen fra kunstskolen.
Få vet om skolen
I vår hjalp Karasjok kommune skolen økonomisk slik at skolen klarte seg ut året med fem elever. Skolen har også sett på andre lokaler i Karasjok.
– Vi tør ennå ikke å spå om vi kommer til å flytte, men vi håper jo at vi slipper for lokalene våre er veldig fine, sier Josefsen.
Første søknadsfrist går ut 30. juni, men skolen har rullerende opptak frem til skolestart.
Skolen ble startet i 2011 av samiske kunstnere som er medlemmer av Sámi Dáiddačehpiid Searvi. Likevel er det få som vet om skolen, sier skolens styreleder.
– Særlig folk ved kysten, eller lenger sør i Troms, Nordland og på svensk og finsk side vet ikke at skolen eksisterer, sier hun.
– Fint sabbatsår
Den tidligere studenten mener videregående skoler og grunnskoler burde informere om kunstskolen, og at et slikt tilbud kanskje vil passe for elever som ennå ikke har en videre plan.
– Sabbatsåret er ofte det året som fører til at ungdom ikke begynner å studere videre eller kommer seg ut i arbeidslivet.
Videre forteller hun at skolen har et godt miljø og anbefaler alle om å søke dersom man har interesse for kunst og foto.
– Det hjelper å gå på en slik skole dersom man sliter med angst og depresjon. Ikke la det hindre deg i å begynne, sier Labba.