Hopp til innhold

Kunstskolen viste frem suksesshistoriene sine for å få flere elever

Det er fortsatt usikkert om den samiske kunstskolen i Karasjok blir å eksistere. Nå håper de på at en elevutstilling skal være med på å berge skolen.

Ina Malene Tretnes

SUKSESS: Ina Malene Tretnes fra Karasjok viser stolt frem et av sine verk, «Min indre demon».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tirsdag åpnet utstillingen med 30 verker laget av tidligere kunstskoleelever. Karasjok-jenta Ina Malene Tretnes er en av de som stiller ut sine verk.

Sámi luondu av Ina Malene Tretnes

Med bildet «Sámi luondu» (Samisk natur) deltok Ina Malene Tretnes i Arktisk råds kunstkonkurranse i Canada.

Foto: Ina Malene Tretnes / Privat

Hun har nettopp tatt bachelor i makeup, maske og hårdesign ved Høyskolen i Kristiania i Oslo.

– De to årene på kunstskolen er nyttige. Jeg lærte blant annet skulptering og skyggelegging, som var viktige ferdigheter i arbeidet med min bacheloroppgave i Oslo, forklarer Tretnes.

Tretnes gjorde seg bemerket allerede da hun studerte ved kunstskolen.

I 2015 ble hennes verk «Sámi luondu» (Samisk natur) valgt som et av tre samiske bidrag Arktisk råds kunstkonkurranse i Canada.

– Det var interessant, artig og en stor ære, sier Tretnes.

Elevkunst ved Kunstskolen i Karasjok

Elevene ved Kunstskolen i Karasjok har vist mye kreativitet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Viktig å vise frem suksessene

Den tidligere eleven Ragnhild Lydia Nystad har ledet arbeidet med elevutstillingen.

Ragnhild Lydia Nystad

KUNSTENGASJERT: Ragnhild Lydia Nystad er veldig glad for at hun på sine eldre dager får jobbe med kunst. – Jeg selv skal ikke utdanne meg videre annet enn på «pensjonistskolen», sier hun og ler.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er viktig at kunstskolen viser frem sine suksesser. Flere av studentene har brukt utdanningen her som springbrett til andre utdanninger, forteller Nystad.

Annelise Josefsen

BEKYMRET: Styreleder Annelise Josefsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samisk kunstnerforening jobbet i 30 år for å få etablert skolen. Skolen startet i 2011 og har hele tiden slitt med lave elevtall og dårlig økonomi.

– Hittil er det sju sikre søkere. Dette er for lite til å kunne drive skolen uten støtte fra kommunen eller andre medfinansiører, sier styreleder Annelise Josefsen til NRK.

I august tar styret stilling til om skolen kan fortsette.

Nystad nevner blant annet Ina Malene Tretnes, Lisa Boine og Laila Labba som gode rollemodeller for kommende kunstelever.

Laila Labba

Kunststudent Laila Labba.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Labba begynner i høst på tredjeåret på samtidskunst og illustrasjon ved Universitetet i Huddersfield i England.

– Kunstskolen er viktig for meg. Her lærte jeg å tro på meg selv. Uten kunstskolen ville jeg ikke ha jobbet videre med kunst, uttaler Labba til NRK.

– Fikk troen på meg selv

Lisa Boine er også fra Karasjok. Hun sier at de to årene på kunstskolen gav henne troen på seg selv og lærte henne å være mer ydmyk.

– Da jeg begynte her var jeg veldig sta og ville gjøre ting på min egen måte. Jeg var fokusert på å bruke akryl og blyant. Etter to år åpnet jeg meg mer opp, begynte å se ting på en helt annen måte og tok i bruk nye teknikker og materialer, forteller Boine.

Lisa Boine

SUKSESS: Lisa Boine sier hun lærte seg selv å kjenne de to årene hun gikk på kunstskolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Boine sier at tiden på kunstskolen har gjort henne mer kunstinteressert og samfunnsengasjert.

– Jeg fikk lyst til å videreutvikle mitt kunstneriske arbeid og da søkte jeg på en animasjonsutdanning i Huddersfield. Der gikk jeg i et år. Da lærte jeg hvordan jeg kan bruke datamaskinen på en kreativ måte, forklarer Boine.

Nå er hun student ved Universitetet i Tromsø, der hun studerer bibliotekfag.

Elevkunst ved Kunstskolen i Karasjok

Noe av elevkunsten som vises frem i utstillingen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • En person til sykehus etter trafikkulykke

  En person blir flydd til sykehus med helikopter etter trafikkulykken på E6 ved Indre Kjerringdal i Langfjorden i Alta, ifølge politiet i Finnmark på Twitter. Trafikken på veien dirigeres i påvente av bilberging.

 • Njulgen boastut čállojuvvon šilttaid

  Dál lea Stáhta geaidnodoaimmat divvon dáid boastut čállojuvvon šilttaid Evenáššis, Nordlánddas. Šilttat leat čužžon masa vihta jagi. Várdobáikki sámi guovddáža báikenammalávdegoddi lea máŋgii cuiggodan dán ja dáhttun divvut dáid. Lávdegotte-jođiheaddji Gudmund Johnsen lea duhtavaš.

  – Dat orru hui vuogas, viimmat leat guldalan min. Dát lea leamaš lossa proseassa, go bohtet boastut čállojuvvon namat, seammás go báikenammalávdegoddi geahččala oažžut dáid riekta čállojuvvon, dadjá Johnsen.

  Lidaláddi / Liland
  Foto: Mathis Eira / NRK
 • Badjel 14 miljon ruvnnu oahpponeavvuide

  Sámediggi juolluda 14.366.000 ruvnnu ođđa oahpponeavvuide, čállá Sámediggi preassadieđáhusas.

  Dál buvttadišgohtet oahpponeavvuid lullisámegiel fágas 1. - 4. ceahkkái, julevsámegiel nubbingiellan vuođđooahpahussii ja davvisámegiella nubbingiellan joatkkaskuvladásis, čállá Sámediggi.

  – Lea dehálaš buvttadit oahpponeavvuid buot golmma sámegillii, dárbu ođasmahtton ja áigeguovdilis oahpponeavvuide lea stuoris. Lean duhtavaš go vuoruhuvvojit oahpponeavvut sihke vuosttaš- ja nuppegielagiidda, dadjá sámediggeráđđi Mikkel Eskil Mikkelsen.

  Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).
  Foto: Vaino Rensberg / Sametinget