Skuffet over sine egne

– Det har vært sårt å oppleve at motstanden mot samisk kunstskole har vært størst fra samisk hold, sier kunstner Synnøve Persen

Synnøve Persen

Synnøve Persen føler at samiske politikere ikke var tilstedeværende i arbeidet med å få til en samisk kunstskole.

Foto: Anne Randi Oskal / NRK

Synnøve Persen (60) fra Porsanger er en kjent kunstner og forfatter i det samiske miljøet. Hun har brukt halve livet sitt på å få til en egen samisk kunstskole.

I dag er hun glad for at det nå kommer en kunstskole i Karasjok med skolestart høsten 2011, men samtidig er hun på en måte bitter for manglande interesse og støtte fra sine egne og spesielt Sametinget.

– Vårt eget samfunn og våre egne politikere har vært de verste motstanderne mot etableringen av samisk kunstskole, sier en skuffet Persen.

Selv om politikerne av og til har gitt litt penger, så har vi kunstnere måtte slite med dette på egenhånd i 30 år. Dette er sårt for henne.

Presidenten ikke enig

Sametingspresident Egil Olli (Ap) tar avstand fra denne kritikken. Han sier at Sametinget har vært aktivt med i sluttprossessen når det gjelder etableringen av egen samisk kunstskole til Karasjok.

Presidenten sier at han ikke kan svare for det politikerne har gjort før hans periode, men han mener at sametingsrådet har gjort mye de siste årene.

Roser kommunen

Persen synes at Karasjok kommune fortjener ros i denne sammenhengen. De har reservert lokaler til kunstskole allerede i 1990, og har siden tviholdt på disse lokalene til tross for alle problemene som har vært underveis.