Fylkesmannen: – Dette er ulovlig på Tanaelva

Miljøvernmyndighetene kan sette kjepper i hjulene for verdensrekordforsøket med snøskuter på Europas beste lakseelv.

NRK fikk være «flue på veggen», da motorsportutøver Morten Blien fra Tana i Finnmark, foretok sin daglige treningsrunde med snøscooteren. Europamesteren i vanncross med snøskuter, vil forsøke å kjøre 250 kilometer på åpent vann med snøskuter. Dersom han lykkes, slår han verdensrekorden på 180 kilometer.

Planene om verdensrekordforsøk på Tanaelva kan bli satt på is. Fylkesmannen mener at dispensasjon for bruk av snøskuter er gitt uten lovhjemmel.

Morten Blien

– Det er tydelig at noen åpenbart ønsker å ødelegge mitt forsøk på å sette verdensrekord, svarer Morten Blien.

Foto: Harry Johansen / Govas

Det er EM-vinner Morten Blien fra Tana som ønsker å slette gjeldende verdensrekord i langkjøring med snøskuter på åpent vann. Dagens rekord er på 18 mil.

Tillatelsen som er gitt på Tanaelva , er i strid med gjeldende lov, går det fram av et brev fra fylkesmannen i Finnmark til Karasjok og Tana kommune.

Morten Blien er rasende på brevet fra fylkesmannen.

– Det er tydelig at noen i Norge ikke liker at vi har det artig uten ski på beina, er den umiddelbare kommentaren fra Blien.

Han akter ikke å gi seg.

– Dette må vi finne en løsning på snarest mulig, svarer Morten Blien.

Helt sykt rått

Det er blitt skapt store forventninger til verdensrekordførsøket, ikke minst etter at folk har sett videosnutter fra Bliens treningsturer på Tanaelva sist helg. Han forserte Storfossen, et område som anses for å være et livsfarlig område for bruk av elvebåter.

Blien hadde ingen problemer med å passere det steinete området med sin snøskuter. Kommentarene har ikke uteblitt fra fansen:

  • «Helt sykt rått!»
  • «Gutten er jo helt vill!»
  • «Tøffing!»
  • «Imponerende!»
  • «Sinnsykt rå den mannen!»

Dette er bare noen av kommentarene fra fansen.

Men det er også kommet kritikk, spesielt fra naturvernere:

– Det er naturfiendtlig med snøskuter på elva, uttalte naturverner Rávdná Anti fra Karasjok nylig.

Mangler lovhjemmel

Snøskuterkjøring på åpent vann er i utgangspunkt ikke tillatt, og det må derfor søkes om en egen særskilt tillatelse. Team Blien hadde sendt en slik søknad til Karasjok og Tana kommune.

Den 26. august i år ga Karasjok tillatelse til kjøring slik omsøkt til og med 1. oktober i år . Dispensasjonsutvalget i Tana kommune avslo søknaden, men denne ble 10. september overprøvd av kommunestyret i Tana. Tillatelsen som Tana har gitt, gjelder til tre turer tur/retur som ønsket i tidsrommet 10. september til 31. oktober.

– Vi gjør oppmerksom på at dere ikke har hjemmel til å gi tillatelse til bruk av snøskuter på åpent vann, skriver Fylkesmannen til kommunene i dag.

Vedakene fra kommunene var hjemlet i paragraf 6 i motorferdselsloven og paragraf 6 i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag (nasjonal forskrift).

Miljødirektoratet mener at bruk av snøskuter på åpent vann omfattes av paragraf 40 i småbåtloven.