Blien kjører kun i Karasjok til tross for dispensasjons-ja fra hjemkommunen

Kommunestyret i Tana vedtok tirsdag å gi tillatelse til Morten Bliens verdensrekordforsøk.

Morten Blien vant EM i vanncross i Kirkenes

I august vant Morten Blien (30) europamesterskapet i vanncross. Mesterskapet ble holdt i Kirkenes.

Foto: Jan Helmer Olsen

Morten Blien

MERITTERT: Motorsportutøver Morten Blien er blant annet europamester i vanncross med snøskuter. I tillegg har han en rekke andre titler innen denne sportsgrenen.

Foto: Harry Johansen / Govas

– Foreløpig betyr ikke kommunestyrets vedtak så veldig mye. Jeg kommer til å forholde meg til planen å kjøre oppe i Karasjok og snu slik jeg hadde tenkt. Jeg har ikke nådd å legge om planene og opplegget. Jeg får se om vi når det eller om vi kjører der oppe som vi hadde tenkt, sier Morten Blien til NRK.

Hvorfor har du ennå ikke bestemt deg helt?

– Det har mye å gjøre med skuteren og samtidig så hadde jeg helt mistet troen på at noen skulle ta det opp i kommunestyret. Derfor hadde jeg slått dette fra meg. Det var jo litt overraskende at de plutselig tok opp saken, forklarer Blien.

Fikk nei fra dispensasjonsutvalget

Saken til Morten Blien ble tatt opp på kommunestyremøtet i Tana tirsdag etter forslag fra Kåre Breivik (H).

Dispensasjonssøknaden ble tatt opp som tilleggssak, og vedtaket ble at Blien skal får dispensasjon til å kjøre med snøskuter på Tanaelva i forbindelse med sitt verdensrekordforsøk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laster kart, vennligst vent...

OPPRINNELIG TILTENKT RUTE: Morten Bliens målsetting var å kjøre sammenhengende etter følgende rute: Fra grenda Ássebákti i Karasjok kommune, på elva Kárášjohka til elvesamløpet med Anárjohka hvor elvene danner Tanaelva. Herfra på Tanaelva videre nordøstover inn i Tana kommune sør for Levajok, og videre til Tanamunningen i Tana kommune.

Den opprinnelige planen var å starte fra Ássebákti i Karasjok kommune, på elva Kárášjohka til elvesamløpet med Anárjohka hvor elvene danner Tanaelva. Herfra på Tanaelva videre helt til Tanamunningen. Hele denne strekningen er på 250 kilometer.

Kjøring på vann reguleres blant annet av «Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag».

Dispensasjonsutvalget i Tana kommune sa nei til søknaden da de behandlet saken tidligere i sommer.

– Å gjøre dette i hjemkommunen, Tana, hadde vært meningen. Akkurat nå angrer jeg på at jeg bor her, uttalte Blien til NRK 21. august i år.

Snur ved kommunegrensa

Dispensasjonsutvalget i Karasjok kommune brukte ikke lang tid på søknaden. Der ble det ja med den begrunnelsen at de ikke fryktet at verdensrekordforsøket kunne gjøre noe skade på naturen eller laksevassdraget.

Dispensasjonsutvalget i Karasjok vedtok også at Blien må ha på seg karasjokkofte under kjøringen.

Evald Nordsletta

Lederen i dispensasjonsutvalget i Karasjok, Evald Nordsletta, viser karasjokkofta. En slik kofte skal Morten Blien ha på seg under rekordforsøket.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Karasjokkofta tar jeg på meg uansett hva opplegget ellers blir til. Det er jo allerede avtalt, understreker Blien.

Karasjok kommunes raske svar betyr at verdensrekordforsøket etter alle solemerker gjennomføres kun på den delen av Tanavassdraget som ligger innenfor Karasjoks kommunegrenser.

Løsningen ser ut til å bli at europamesteren fra Tana starter fra opprinnelig tiltenkt startpunkt, Ássebákti i Karasjok. Deretter snur han like sørvest for kommunegrensa til Tana.

Da vil Blien kjøre tilbake motstrøms mot startpunktet, og følger denne ruta frem-og-tilbake så langt bensinbeholdningen rekker.

Blien er ikke så blid på hjemkommunen

Da du fikk avslag fra dispensasjonsutvalget i Tana kommune i sommer på den opprinnelige søknaden, så var du veldig skuffet. Hvordan er det med deg nå?

– Jeg er ennå skuffet. De har jo trenert denne saken. De har laget et problem ved å trenere en sak. Hvis de hadde «gøtset» på med en gang, så kunne jeg straks sendt søknad til Karasjok kommune. Da kunne jeg ha planlagt kjøringen uten noe unødvendig ventetid. I stedet har jeg blitt å vente, vente og vente på svar. Derfor har det gått mye tid til tull, sier Morten Blien.

Verdensrekordforsøket skal gjennomføres i løpet av de siste ti dagene i denne måneden.

– Vi har ikke helt landet på en dato, men jeg tipper at det blir 18. eller 25. september, antar Morten Blien.