NRK Meny
Normal

Foreldre slår ring om samisk barnehage i Alta

Styret i Alta sameforening vil bli kastet hvis de ikke trekker planene om å selge den samiske barnehagen som foreningen eier.

Christina Hætta

Christina Hætta er en av foreldrene som har skrevet under kravet om at styret i Alta sameforening må trekke tilbake forslaget om å selge den samiske barnehagen de eier.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– For oss er det viktigst nå å stoppe prosessen slik at vi kan diskutere saken. Derfor har vi fremmet mistillit til styret i sameforeningen, opplyser forelder Christina Hætta.

Hun og mer enn femti foreldre i Alta har skrevet under på et opprop til styret i Alta sameforening. I dette oppropet krever de at prosessen med salg av den samiske barnehagen Álttá Siida, som eies av sameforeningen, stoppes umiddelbart. Hvis det ikke skjer, så vil styret måtte fratre sine stillinger.

Foreldrene har krevd at det holdes et ekstraordinært årsmøte 8. juli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Álttá Siida, samisk barnehage i Alta

Álttá Siida ligger sentralt i Alta og regnes som en viktig aktør i bevaringen av samisk språk og kultur i kommunen.

Styrelederen er taus

22. juni holdt Alta sameforening et ekstraordinært møte, og på dette møtet ble det et flertall for å selge barnehagen Álttá Siida. Det er selskapet Trygge Barnehager AS som er aktuell som kjøper.

Inger Elin Utsi

Styreleder Inger Elin Utsi i Alta sameforening.

Foto: Anita Føleide / NRk

Trygge Barnehager AS er Norges største etablerer, eier og drifter av private barnehager. Selskapet har kontorer i Haugesund og Oslo. Selskapet har siden 1987 etablert over 400 private og kommunale barnehager.

I de senere årene har Trygge Barnehager satset sterkt på drift av egne barnehager gjennom driftsselskapet FUS As. I dag finnes det mer enn 160 FUS-barnehager i i mer enn 80 kommuner.

Styreleder i Alta sameforening, Inger Elin Utsi, er for tiden på ferie i Sør-Sverige. Hun vil helst ikke si så mye til NRK om denne saken.

Dette skriver hun til NRK via Facebook Messenger på vegne av styret:

– Vi har ikke noe å si nå! Vi møtes ikke før i neste uke.

– En viktig arena for samiskopplæring

Christina Hætta er mor til en toåring, som har plass i Álttá Siida barnehage.

– Vi har en veldig god barnehage. Alta sameforening har gjort et fantastisk arbeid med barnehagen vår. Der er det veldig dyktige ansatte, barna våre liker seg godt der og de lærer samisk. Barna blir kjent med den samiske kulturen. Nå frykter vi hva som vil skje hvis barnehagen blir solgt, sier Christina Hætta.

Hun sier at nyheten om salgsplanene kom bardust på foreldrene.

– Forslaget om å selge barnehagen kom veldig overraskende på oss. Før vedtaket ble gjort hadde vi ikke hørt noe om dette. Vi vet ikke hvilke konsekvenser dette kommer til å ha når barnehagen selges til en stor privat aktør sørfra. De som ønsker å kjøpe barnehagen er ikke selv samer og spørsmålet er om de kjenner kulturen og språket vårt godt nok, spør Christina Hætta.

Álttá Siida, samisk barnehage i Alta

Bygningen til Álttá Siida innholder både til barnehage og lokaler til ulike arrangement.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK