NRK Meny
Normal

Filmvisning med påfølgende debatt

En reineierfamilie har blitt fulgt av en profesjonell fotograf i et helt år. Resultatet ble en film, og denne filmen skal nå vises på kino i Bodø etterfulgt av debatt om de utfordringer beitenæringen har.

Mats Pavall, Arvid larsen og Annfinn Pavall

Mats Pavall (tv) og Annfinn Pavall i sine rette elementer sammen med filmskaperen Arvid Larsen (i midten)

Foto: Terje Dale / NRK

- Vi mener det er viktig at stortingskandidater og ledende politikere i fylket har oppdatert kunnskap om situasjonen for beitenæringene. I festtalene hører vi om produksjon av mat på norske ressurser. Nordland har store verdier i uutnyttede beiteressurser, men hvilken politikk kreves for at næringen skal kunne benytte den, sier leder av Norges bonde og småbrukarlag, Astrid T. Olsen, i en pressemelding.

Filmvisningen og debatten er et arrangement i samarbeid mellom Norges bonde- og småbrukelag og Nordland reindriftssamers fylkeslag.

Det er avisa Saltenposten som skriver om dette.

I grenseland

Og dermed inviteres det til filmvisning og debatt på mandag. Filmvisningen foregår i Fram kino i Bodø, og debatten går for seg i kulturhuset Stormen i Bodø like etterpå.

Det er Arvid Larsens nye dokumentarfilm "Grenseland" som skal vises. For Larsen har det tatt fem år å produsere filmen. Fjerde april hadde filmen premiere på Fauske kino.

På spørsmål om hvorfor han har kalt filmen "Grenseland", svarte filmskaperen til NRK i mars i år at:

– Vi er i grenselandet i filmen, men også at samene føler at de er i grenseland for hva de kan klare av tap av rein til rovdyr.

Og det er også én av temaene når det inviteres til filmvisning og debatt i morgen der hele beitenæringen møtes, blant andre reineiere og sauebønder.

Pavall-familien har tidligere blitt filmatisert. I 2011 hadde filmen "Landet bortenfor" premiere på Samefolkets dag. Og det var samme filmskaper da som denne gang. Filmen ble også vist på NRK i 2011.

Annfinn Pavall har arbeidet med reindrift hele sitt liv. Hva vil skje når han må gi seg? Vil unge Mats overta, eller trekkes han mer mot bylivet og en akademisk utdannelse? I dette programmet følger vi reindriftssamen Annfinn gjennom flere år, og får ta del i det til tider dramatiske livet til en familie som lever i pakt med naturen og reinsdyrene.

Les også: