NRK Meny
Normal

En reise gjennom mange år

Det skulle egentlig bare være et fotoprosjekt til deler av en bok, men er blitt til en film som sendes på NRK1 på Samenes nasjonaldag.

Annfinn Pavall, unge Mats og programskaper Arvid Larsen.

Annfinn Pavall, unge Mats og programskaper Arvid Larsen.

Foto: Terje Dale / NRK

For 12 år siden møttes fotografen Arvid Larsen og reineier Annfinn Pavall. Det ga startskuddet til denne filmen som følger Pavall og hans familie gjennom flere år og i alle årstider.

– Vi får ta del i en til tider dramatisk tilværelse hos en familie som lever i pakt med naturen og reinsdyrene, forteller fotograf Arvid Larsen.

Startet som et fotoprosjekt

Det startet som et fotoprosjekt til deler av en bok om Kjerringøy. Arvid Larsen og Annfinn Pavall ble begge fascinert av dette møtet, og Larsen fikk følge reindriftsfamilien gjennom alle faser av reindrift, han fikk nærblikk på en spennende kultur og i både synlige og usynlige naturkrefter.

– Med stor tillit fikk jeg være med på alt og fikk vite det jeg spurte om. Samer møter folk flest helst i et gjerde eller nær storsamfunnet. Jeg ville heller møte dem der de arbeider, langt til fjells og i all slags vær, noe de behersker på en suveren måte, sier Arvid Larsen.

Annfinn Pavall har arbeidet med reindrift i hele sitt liv, men en gang må noen overta. Blir det unge Mats, eller velger han bylivet og en akademisk utdannelse?

Opplevde det urforklarlige

Arvid Larsen sier at han ikke har noen forklaring på det usynlige naturkrefter, men dette er noe av det filmen kommer inn på.

– Det er han Annfinn Pavall som fremfører de tankene. Han forteller at det er mer mellom himmel og jord enn det vi forstår, sier Larsen.

Fotografen sier at det er stor forskjell på hvordan forskjellige mennesker opplever uforklarlige fenomener.

– Jeg vil si at forskjellen på en hvit "asfaltmann" som meg og dem, er vel at dersom man møter på uforklarlige ting så vil kanskje jeg og vi spekulere i ukesvis, månedsvis på hva som egentlig skjedde. Samene på sin side, i allefall de jeg kjenner, bare slutter å spekulere. De bare godtar at sånn var det og så går de videre, forklarer Larsen.

Skjedde det noen uforklarlige ting under opptakene?

– Ja, det gjorde det, men jeg vil ikke si her og nå hva det var for noe, svarer Arvid Larsen hemmelighetsfullt. Han sier at dette kan man se hvis man ser filmen "Landet bortenfor" på NRK1 søndag 6. februar klokken 22.30.

Filmen blir også vist på Fauske Kino i morgen kveld. Alle i Pavall-familen og fotograf Arvid Larsen kommer til å være tilstede under visningen.