NRK Meny
Normal

241 rein togdrept i vinter

Aldri har så mange rein blitt påkjørt av tog på Nordlandsabanen som i vinter. – Vi har aldri sett maken, sier Jernbaneverket.

Rein død saltfjellet

DYSTER REKORD: Hittil i vinter er 241 reinsdyr påkjørt av tog på Nordlandsbanen.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Hittil er 241 reinsdyr påkjørt av tog på Nordlandsbanen.Nye tall fra Jernbaneverket viser at de fleste reinsdyrene er påkjørt på langt nord på Saltfjellet, og ikke der det er planlagt satt opp et permanent reingjerde.

– Situasjonen er uakseptabel, sier reindriftsagronom Ing-Lill Pavall. Hun krever flere reingjerder enn det ene på fire kilometer som skal settes opp i år.

Det er tall per første april i år som viser at denne vinteren ble ekstra blodig på Saltfjellet.

- Det er jo tall som i hvert fall ikke jeg husker vi har hatt maken til når det gjelder reinpåkjørsler, sier fungerende banesjef Jan Birger Almåsbro.

Tragediene har stått i kø

241 reinsdyr er drept av tog, de aller fleste av dem lenger nord enn vanlig, i området rundt Lønsdal stasjon.

Almosbro sier det er på Saltfjellet tragediene har stått i kø denne vinteren:
- Det starter like sør for Mo i Rana, og det øker på til vi har toppen med reinpåkjørsler i omrdået ved Løsvdal, sier Almåsbro.

1300 reinsdyr drept

Reinen måtte avlives etter påkjørselen.

PÅKJØRT: påkjørte rein langs linja er et syn som ofte har møtt reineierne i vinter.

Foto: Olof Anders Kuhmunen

Og årets statsitikk er ikke enestående. De siste seks årene er tilsammen nesten 1300 reinsdyr drept på Nordlandsbanen. I tillegg er nesten 1200 elg drept på samme jernbanestrekning. En fortvilt situasjon, sier reindriftsagronom i Nordland Ing-Lill Pavall:

- Det er store tap for reindriftsnæringa og det er store lidelser for dyrene som blir utsatt for det her, sier Pavall.

Lite gjort for å hindre påkjørsler

Lite er gjort for å hindre tragediene. Men nå håper Jernverket å få opp ett gjerde mellom Sørelva og Semska på Saltfjellet. Det er ikke på denne strekninga det har vært flest påkjørsler i år:

- Det gjerdet er jo foreslått ut fra statistikk over mange år som vsier at det var der det var felst påkjørsler. Men det er klart at det er jo ikke nok med det ene gjerdet på fire kilometer her, sier Pavall.

Gjerde til to millioner kommer

To millioner kroner skal Jernbaneverket bruke på endelig å få opp det planlagte gjerdet i år. Og til tross for at reintragediene bare øker i omfang så sier Almåsbro at det ikke blir mer inngjerding:

- Vi har ikke midler til å bygge noe mer gjerde enn det som allerede er planlagt, slår Jan Birger Almåsbro fast.