Erkjenner ikke å ha skutt reinsdyr

Reineieren fra Karasjok som er siktet for å ha massakrert reinsdyr i Porsanger forrige helg erkjenner ikke forholdet, opplyser lederen for Reinpolitiet.

Nils Jovnna Meløy, reinmassakre

Reineierne Anna Berit Anti og Nils Jovnna Eira Meløy undersøker en av de skutte simlene.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Per Valved

Lederen for Reinpolitiet, Per Valved.

Foto: Politiet

– Vi har fått gjennomført avhør med vedkommede som er siktet i saken. Avhørene ble avsluttet i går kveld og etter avhørene ble han løslatt. Det foreligger ingen tilståelse, opplyser lederen for Reinpolitiet, Per Valved.

Valved vil ikke opplyse hvor gode beviser politiet har for at de har tatt rett gjerningsmann.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi er så tidlig i etterforskningen og derfor får vi se når vi setter strek på etterforskningen hva vi sitter med, sier Valved.

– Siktelsen bygger på et tynt grunnlag

Vestfinnmark politidistrikt ved Reinpolitiet pågrep tidligere denne uka en mannsperson i 30-årene, og tilhørende reindriftsmiljøet i Porsanger og Karasjok.

Mannen er pågrepet og siktet for å ha skutt 15 simler i utmarksområdet mellom Stabbursnes og vest for Ytre Billefjord i Porsanger kommune. Senere er det funnet ytterligere åtte skutte reinsimler i samme område. Alle de 23 skutte simlene tilhører reineier Nils Jovnna Meløy og hans familie.

Advokat Hjallis Bakke

Advokat Hjallis Bakke.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Mannen som antas å stå bak ugjerningene ble nylig pågrepet i Alta, og ble avhørt ved lensmannskontoret der. Mannens advokat, Hjallis Bakke, sier at påtalemakten bygger siktelsen på et tynt grunnlag.

– Jeg kan ikke kommentere bevisene i saken så lenge etterforskningen pågår. Det som jeg kan se er at siktelsen bygger på et tynt grunnlag. Min klient har forklart at han stiller seg uforstående til siktelsen. Utover det vil jeg ikke gi noen kommentar, svarer Bakke.

Avokaten sier at denne saken er en stor påkjennelse for hans klient etter at saken har versert i media i siden mandag.

– Det er klart at en sånn sak blir en belastning, sier Hjallis Bakke.

– Vanskelig å søke etter kadavrene

Etter funnet av de første 15 skutte reinene søndag morgen har reineierne sammen lokale krefter i går og i dag drevet søk etter eventuelt flere kadavre i området. Til dette arbeidet har de fått god nytte av to hunder, som er spesialtrent til å finne kadavre. Dette førte til funn av åtte nye skutte simler i går.

Nils Jovnna Meløy

Reineier Nils Jovnna Eira Meløy.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Det var tydelig at slike hunder er svært nyttige. Da vi søkte i området sist har vi kjørt like ved de plassene der de åtte nye nedskutte reinene ble funnet. Da så vi ikke noe, men hunde klarte å lukte seg fram til dem. Hunder har god nese og kan finne både narkotika og masse annet. Da er det ingen sak å sniffe seg fram til reinkadavre, forklarer Meløy.

Lederen for Reinpolitiet opplyser at søket etter eventuelt flere kadavre er både vanskelig og tidkrevende, men viktig for å kunne slå fast hvor mange rein som er skutt. Rovdyr spiser fort opp døde rein og det gjør det svært vanskelig å finne dem i løpet av noen få dager.