Hopp til innhold

Erkjenner ikke å ha skutt reinsdyr

Reineieren fra Karasjok som er siktet for å ha massakrert reinsdyr i Porsanger forrige helg erkjenner ikke forholdet, opplyser lederen for Reinpolitiet.

Nils Jovnna Meløy, reinmassakre

Reineierne Anna Berit Anti og Nils Jovnna Eira Meløy undersøker en av de skutte simlene.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Per Valved

Lederen for Reinpolitiet, Per Valved.

Foto: Politiet

– Vi har fått gjennomført avhør med vedkommede som er siktet i saken. Avhørene ble avsluttet i går kveld og etter avhørene ble han løslatt. Det foreligger ingen tilståelse, opplyser lederen for Reinpolitiet, Per Valved.

Valved vil ikke opplyse hvor gode beviser politiet har for at de har tatt rett gjerningsmann.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi er så tidlig i etterforskningen og derfor får vi se når vi setter strek på etterforskningen hva vi sitter med, sier Valved.

– Siktelsen bygger på et tynt grunnlag

Vestfinnmark politidistrikt ved Reinpolitiet pågrep tidligere denne uka en mannsperson i 30-årene, og tilhørende reindriftsmiljøet i Porsanger og Karasjok.

Mannen er pågrepet og siktet for å ha skutt 15 simler i utmarksområdet mellom Stabbursnes og vest for Ytre Billefjord i Porsanger kommune. Senere er det funnet ytterligere åtte skutte reinsimler i samme område. Alle de 23 skutte simlene tilhører reineier Nils Jovnna Meløy og hans familie.

Advokat Hjallis Bakke

Advokat Hjallis Bakke.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Mannen som antas å stå bak ugjerningene ble nylig pågrepet i Alta, og ble avhørt ved lensmannskontoret der. Mannens advokat, Hjallis Bakke, sier at påtalemakten bygger siktelsen på et tynt grunnlag.

– Jeg kan ikke kommentere bevisene i saken så lenge etterforskningen pågår. Det som jeg kan se er at siktelsen bygger på et tynt grunnlag. Min klient har forklart at han stiller seg uforstående til siktelsen. Utover det vil jeg ikke gi noen kommentar, svarer Bakke.

Avokaten sier at denne saken er en stor påkjennelse for hans klient etter at saken har versert i media i siden mandag.

– Det er klart at en sånn sak blir en belastning, sier Hjallis Bakke.

– Vanskelig å søke etter kadavrene

Etter funnet av de første 15 skutte reinene søndag morgen har reineierne sammen lokale krefter i går og i dag drevet søk etter eventuelt flere kadavre i området. Til dette arbeidet har de fått god nytte av to hunder, som er spesialtrent til å finne kadavre. Dette førte til funn av åtte nye skutte simler i går.

Nils Jovnna Meløy

Reineier Nils Jovnna Eira Meløy.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Det var tydelig at slike hunder er svært nyttige. Da vi søkte i området sist har vi kjørt like ved de plassene der de åtte nye nedskutte reinene ble funnet. Da så vi ikke noe, men hunde klarte å lukte seg fram til dem. Hunder har god nese og kan finne både narkotika og masse annet. Da er det ingen sak å sniffe seg fram til reinkadavre, forklarer Meløy.

Lederen for Reinpolitiet opplyser at søket etter eventuelt flere kadavre er både vanskelig og tidkrevende, men viktig for å kunne slå fast hvor mange rein som er skutt. Rovdyr spiser fort opp døde rein og det gjør det svært vanskelig å finne dem i løpet av noen få dager.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK