Hopp til innhold

Frykter ny «Fosen-sak» på Kvaløya i Finnmark

Statsministeren vil gjøre alt for å unngå at samenes menneskerettigheter brytes i fremtiden. Ikke alle tror på hans garanti.

Fálá bohccot

Reinen i Fálá i Hammerfest kommune går en usikker tid i møte, det frykter sametingspresidenten og reinbeitedistriktsleder.

Foto: Piera Balto / NRK

– Det er kjempebra hvis det ikke skjer flere menneskerettighetsbrudd i reindriftsområder. Men jeg vet ikke om man skal tro på det. Man må bare vente og se hvordan det blir i fremtiden.

Det sier leder i Fálá reinbeitedistrikt, Áslat Ánte Sara. Han tviler litt på om Støre klarer å holde det han lover.

Aslak Ante Sara og gjeterhunden Náste

Leder i Fálá reinbeitedistrikt, Áslat Ánte Sara, ønsker å tro på statsministerens lovnad, men han er ikke overbevist.

Foto: Oscar Henrik Biti Næss / NRK

Frykter for fremtiden

Reinbeitedistriktet er bekymret for de store inngrepene, som er planlagt i deres beiteland.

Regjeringen planlegger å elektrifisere gassanlegget på Melkøya i Hammerfest kommune. Fálá har sommerbeite i Hammerfest kommune.

Et vedtak som skapte stor debatt når den kom og som mangler støtte i Finnmarks befolkning.

Den planlagte 420kw-linjen går blant annet gjennom Fálá reinbeitedistrikt i Vest-Finnmark.

Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.

420 kw-linja tar en god stor del av reinbeite arealet, hevder reineiere.

Foto: Allan Klo / NRK

– Distriktet har mistet mye beiteland allerede, vi har ikke råd å miste mer. Vi behøver arealer hvis vi skal kunne drive med reindrift, sier Sara.

Presidenten deler bekymringen

Sametingsrådet mener det er svært alvorlig for reindrifta når regjeringen vil elektrifisere gassanlegget på Melkøya. I fjor sommer kom regjeringens avgjørelse overraskende på Sametinget, som verken hadde blitt konsultert eller informert om saken.

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR), frykter en ny «Fosen-sak» på Kvaløya i Finnmark.

I forbindelse med Fosen – saken gikk unge demonstranter og aktivister inn i lobbyen til Olje- og energidepartementet i Oslo, der de oppholdt seg i nesten fire døgn.

I forrige uke hadde hun et uformelt lunsjmøte med statsminister Jonas Gahr Støre.

Under møtet kom statsministeren med en garanti på at samenes menneskerettigheter ikke skal brytes i fremtiden, som på Fosen.

– Jeg er fornøyd med at statsministeren bekrefter at man gjør alt for å forebygge menneskerettighetsbrudd. Det er veldig viktig og jeg tror at det er et stort og nødvendig skritt i kjølvannet av Fosen-saken, sier Muotka.

Silje Karine Muotka

Sametingspresidenten frykter at Fálá reinbeitedistrikt mister mer beiteland enn det de har råd til, på grunn av inngrep som regjeringen nå planlegger.

Foto: William Jobling / NRK

Viktig å ta lærdom

Statsministeren sier til NRK at det var et godt og nyttig møte.

– Vi hadde et godt og nyttig møte der vi diskuterte flere saker. Både sametingspresidenten og jeg er opptatt av at vi må styrke tilliten mellom myndighetene og den samiske befolkningen.

– Jeg forsikret at jeg, og regjeringen, skal gjøre alt vi kan for å unngå framtidige menneskerettighetsbrudd. Det er viktig å ta lærdom av Fosen-saken, sier Støre.

Statsminister Støre og sametingspresident Muotka inne i plenumssalen på Sametinget

Statsminister Jonar Gahr Støre (Ap) kan berolige sametingspresidenten og reindrifta. Han skal gjøre alt for å unngå at samenes menneskerettigheter brytes i fremtiden.

Foto: Inga Máret Solberg Åhrén / NRK

Når det gjelder regjeringens kraftutbyggingsplaner, er det kommet mange tiltak som skal ivareta samiske interesser, forteller han.

– Regjeringens tiltakspakke for reindrift og energi inneholder mange tiltak som skal sørge for å ivareta reindriftens interesser i kraftutbyggingssaker. Når Energidepartementet eller NVE skal behandle konkrete saker om nytt kraftnett eller ny kraftproduksjon i Finnmark, vil de skaffe seg kunnskap om samiske interesser og sørge for grundige konsultasjoner.

– Hensynet til samiske interesser vil alltid være et helt sentralt spørsmål ved konsesjonsbehandling i samiske reinbeiteområder, sier Støre.

Behøver nytt beiteland

De siste årene har myndighetene sett etter nye beiteområder til Fálá reinbeitedistrikt, som erstatter beiteland som distriktet har mistet og kan komme til å miste på grunn av inngrep.

– Det har vært en prosess, en utredning, hvor vi ser etter nye områder. Vi i næringa behøver trygghet og forutsigbarhet. Men hvis vi mister beiteland bit for bit, så blir fremtiden svært usikker, sier Áslat Ánte Sara.

Se saken på Ođđasat.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen