Hopp til innhold

Eksamensstress til besvær

Rundt omkring i landet sitter det nå tusenvis av studenter som skal opp til de siste eksamenene. For noen kan eksamensstress og prestasjonsangst til og med påvirke helsa.

Eksamen

Studenter flest opplever eksamensnerver, men for noen kan de være ødeleggende.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

– Jeg er rolig nå, men jo mer eksamen nærmer seg, jo mer nervøs blir jeg. Da begynner man å tenke at man kanskje ikke er flink nok, at man ikke kan nok og husker nok, sier student Áike Niillas Peders Selfors.

– Panikkfølelse

Om en uke skal Selfors som studerer politikk ved Universitetet i Tromsø, opp til eksamen. Tidligere erfaringer har lært studenten som opprinnelig er fra Sirma i Finnmark, at panikken slår inn rundt en uke før eksamensdatoen.

– Følelsen av at man egentlig kan faget ganske dårlig kommer uka før, så den dukker nok opp nå snart. Da er det ganske panikkartet ja, sier Selfors.

Politikk-studenten i Tromsø er ikke alene om den følelsen. Over halvparten av de kvinnelige studentene og én av tre mannlige studenter i Norge er redd for å ikke klare å fullføre og mestre utdannelsen som de er i gang med.

Det kom fram i en spørreundersøkelse blant norske studenter mellom 19 og 25 år som Norfakta gjennomførte i fjor vår. Undersøkelsen viste også at redselen for å ikke prestere på eksamen, ikke avtar selv etter tre-fire år som student.

På Høgskolen i Nord-Trøndelag har man tatt angsten på alvor. Der tilbys studentene et kurs i stressmestring i forkant av eksamen , en såkalt «stressvaksinering».

Eksamensstress påvirker helsa

– Det er så mye som står på spill når studenter går opp til eksamen. Eksamensresultatene fungerer som en døråpner videre i studier og karriere, sier Ronald Grini, som er spesialist i klinisk psykologi til NRK Sámi Radio.

Grini har mer enn 30 års erfaring som psykolog og sier at eksamensstress også i stor grad kan påvirke studentenes helse.

– Det kan ha konsekvenser for helsa fordi immunforsvaret kan svekkes av stress. Studenten vil da lettere bli utsatt for sykdom og forkjølelse i en periode med mye stress.

Flere dropper eksamen

En forskningsgruppe ved Universitetet i Bergen har i en undersøkelse funnet ut at omlag 10 prosent av de norske studentene rammes av angst som er så sterk at de kaster opp, ikke greier å møte på eksamen eller forlater eksamenslokalet uten å engang prøve seg på eksamensoppgaven.

– De aller fleste som går opp til eksamen får de såkalte «eksamensnervene». For noen vil de påvirke studenten i liten grad, for andre i større grad, mens de for noen vil være temmelig ødeleggende, sier psykolog Ronald Grini.

Korte nyheter

 • Mánájgárggán nálsoduváj

  Magnus (5) lij nasjonalbæjvváj ávvudallam, ja iesj mierredij majt sån galgaj tjágŋat ja makkir slávggá sån galgaj adnet. Gápptáj lij tjágŋam ja sámeslávgáv maŋen mánájgárggán Bådåddjon váttsátjit – valla ávvudallam ittjij nav hávsske sjatta. Mánájgárggán nálsoduváj, iednes Hege Annie Nordlund Hagena milta.

  – Harmmadit moarádav ja hæsoduváv, javllá Hagen.

 • Gjev pris til UiT-professor

  Professor emeritus Ola Graff mottok fredag Prisen for folkemusikk og folkedans 2022, melder UiT. Graff har samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag er verdens største samling av joik. Prisen ble delt ut på Riksscenen i Oslo.

  Professor Ola Graff i Tromsø Museum
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK
 • Samiske redaktører krangler om pressestøtte

  Den samiske avis- og forleggerforeningen Sálas krever at pressestøtten til SamiMag tilbakebetales i sin helhet.

  Det samiske magasinet Sámimag har fått varsel om at Medietilsynet vil kreve 4,4 millioner kroner tilbakebetalt av tidligere utbetalt pressestøtte.

  Magasinet fikk totalt 11,9 millioner kroner i pressestøtte for 2019 og 2020, som Medieklagemenda har avgjort de ikke hadde krav på. Nå krever Medietilsynet 4,4 millioner kroner tilbake.

  Daglig leder Jan Skoglund Paltto har overfor fagavisen Journalisten kalt pengekravet en skandale.

  Eierselskapet Isámi Press AS fikk et regnskapsmessig overskudd i 2020 på 6,8 millioner kroner. I 2019 var resultatet på - 1,6 millioner kroner.

  Vánhen Jan Skoglund Paltto
  Foto: Klemet Anders Sara / NRK