Hopp til innhold

Hvordan påvirker disse laksen?

Tanalaksen er kalt for verdens viktigste atlanterhavs laksestamme av mange, nå er det mulig å få støtte til tiltak som kartlegger vassdraget.

Fiskefotomontasjé

TF ønsker å få kartlagt fiskeartene i Tana med sideelver. Øverst fra venstre: gjedde, sjøørret, sik og harr. Harr bildet er tatt av NINA fotograf Terje Sandlund.

Foto: Fotomontasje

Forvaltningen av Tanavassdraget, som av mange kalles for verdens viktigste laksevassdrag, ønsker å støtte tiltak fra befolkningen.

– Alle søknader vil vurderes, det kan for eksempel være med på å gi et bilde av hvor mye sjøørret det finnes i vassdraget, sier direktør i Tanavassdragets forvaltning (TF) Hans-Erik Varsi til NRK.

Hans Erik Varsi

Direktør i TF Hans-Erik Varsi ønsker søknader fra lokallag og lokalbefolkning.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK


Sjøørreten vandrer opp i vassdraget sent i sesongen, og hovedvekten kommer etter at laksefisket er over. Dermed er fangsten av sjøørret i vassdraget ikke spesielt stor ifølge TF.

Mangler kunnskap

TF oppmuntrer både foreninger og privatpersoner til å søke på tilskudd til tiltak. Alt fra fiske etter den tidligere nevnte sjøørreten, og andre arter som sik, harr, gjedde og de andre fiskeslagene som svømmer rundt i det totalt 1100 km lange lakseførende vassdraget.

Stengselsfanget laks fra Tanaelva

Laksen i Tanavassdraget som svømmer oppover hver sommer regnes som truet av forskere, TF ønsker å forvalte vassdraget bedre. Disse vakre eksemplarene er tatt på stengselsfiske.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Vi har lite informasjon om de andre artsbestandene i vassdraget, og vi er interessert i å finne ut hvor mye predasjon av lakseyngel de ulike fiskebestandene står for, forteller Varsi.

I tillegg til tiltak som kan løfte kunnskapen om spesielt laksen og sjøørreten, gir TF tilskudd tradisjonell samisk fiskekultur, og tiltak som stimulerer til fiske for ungdom.

– Tidligere tiders fiske praktiseres ikke

Historiker og forfatter fra Tana, Aage Solbakk, liker initiativet fra Tanavassdragets fiskeforvaltningen.

Aage Solbakk čájeha muhtin govaid

Historiker Aage Solbakk ser positivt på prosjektet til TF.

Foto: Anne Olli


– Tidligere var det mer vanlig å fiske etter flere av fiskeartene i Tana. Blant annet ble det i nedre deler fisket etter både sjøørret og harr. De var viktige for matauket, forteller Solbakk.

Han mener at det burde forskes mer på fisketradisjonene til den samiske befolkningen som har bodd, og fortsatt bor i dalene i vassdraget.

– Det er viktig å få dokumentert dette i forskning før de som har kunnskap om det tradisjonelle fisket forsvinner, mener han.

Spesielt sjøørretfisket som han selv husker fra sin barndom er noe det burde satses mer på.

Ønsker mer kunnskap om sjøørret

Rådgiver ved Direktoratet for naturforvaltning, Kjell Magne Johnsen, sier at det er ønskelig å få mer basiskunnskap om sjøørretens vandring i Tanavassdraget.

Kjell Magne Johnsen

Rådgiver ved direktoratet for naturforvaltning Kjell Magne Johnsen.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK


– Man vet i dag veldig lite om hvor sjøørreten gyter i vassdraget, hvor den oppholder seg gjennom sesongen til ulike tider i ulike deler av vassdraget, når vandrer den ut til fjorden, osv., forteller Johnsen til NRK.

Han mener at økt basis kunnskap vil gjøre at man kan vurdere å utvide fiskesesongen for sjøørret i spesifikke områder.

Lite forskning på andre arter

Morten Falkegård, ved Norsk institutt for natuforskning, forsker på laks. Han forteller at det har vært lite forskning på de ulike artene i Tanavassdraget.

Morten Falkegård

Lakseforsker ved NINA Morten Falkegård.

Foto: Framsenteret


– Predasjon på laks er relativt godt studert. Vi har ikke brukt mye tid
på det i Tana, rett og slett fordi vi ikke har sett så mye poeng i
det all den tid predasjonsmekanismene er relativt lik for laksen
overalt, forteller Falkegård til NRK.

Søknadsfristen utløper straks

TF-direktøren sier at noe av idéen med prosjektene er å få i gang tradisjonelt samisk fiske etter de øvrige artene i vassdraget.

– Vi vil ha innblikk i om disse fiskeartene har økt, og ønsker i fremtiden at de også beskattes, sier direktør Hans-Erik Varsi.

Søknadsfristen utløper veldig snart. 8. mars er søknadsfristen. Men Varsi sier at så lenge de får beskjed før søknadsfristen, så er det mulig å få utsatt fristen for å å ferdigstilt søknaden.


– Alle søknader vil vurderes seriøst, slår Varsi fast.

Hardt fiskepress

Den totale fangsten av laks i Tanavassdraget har gått kraftig ned etter milleniumskiftet. Lakseforskere har slått alarm om at det harde fisketrykket totalt sett må reduseres kraftig i alt fra hav- og fjordfiske, til garn- og stangfiske i selve vassdraget. Dersom det ikke gjøres kan elvedalenes stolthet, laksen, være et kapittel for historiebøkene.

Korte nyheter

  • Kvotemeldinga vedtatt

    Stortinget vedtok tirsdag ettermiddag kvotemeldinga. Regjeringspartiene (Ap og Sp) danna flertall sammen med Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

    Partiene på venstresida har kritisert regjeringspartiene for å sikre flertall med høyresida.

    To Sp-representanter, Geir A. Iversen og Per Olaf Lundteigen, stemte mot flertallets innstilling.

  • Figenschau blir ny regiondirektør i Innovasjon Norge

    Anne Berit Figenschau fra Tromsø er ansatt som ny regiondirektør i Innovasjon Norge Arktis.

    – Jeg brenner for at vi skal utnytte de enorme mulighetene som ligger i Troms, Finnmark og Svalbard, slik at vi kan skape nye, grønne og lønnsomme næringer og attraktive arbeidsplasser, sier Figenschau.

    Det var stor interesse for stillingen som ny regiondirektør.

    I sin nye rolle skal Figenschau lede over 30 kolleger ved kontorer både i Vadsø, Alta, Kirkenes og Tromsø.   

    Figenschau starter i jobben som regiondirektør 10. juni 2024.

    Anne Berit Figenschau
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Valget underkjennes – Valgte for få kvinner i styret

    Da Tanavassdragets fiskeforvaltning hadde åpent møte 24. april, skulle et nytt styre velges.

    På forhånd har det vært interne krangler, og etter møtet var reaksjonene også kraftige.

    Ingen kvinner ble nemlig valgt inn i styret bestående av ni personer. Det til tross for at valgnemnda foreslo flere kvinner.

    Nå er det klart at Klima- og miljødepartementet griper inn, og erklærer valget i TF for underkjent.

    Departementet skriver i et brev til fiskeforvaltninga:

    «Departementet ber TF snarest rette opp i disse forholdene, og sørge for at minst to av laksebreveiernes representanter er bosatt i hver kommune, og at minst fire representanter i TF er kvinner.»

    De viser i brevet også til at styrevalget hverken følger Tanaforskriften, og kan bryte diskrimineringsloven.