Hopp til innhold

Mener Tana bør satse på harr

Harrfiske kan være en god inntektskilde for turistnæringa langs Tanaelva, mener forsker.

Tanaelva ikke så populær mer

Mellom 15 til 20.000 fiskere drar til Norge hvert år for å fiske harr, og hver av dem legger ifølge Dervo igjen mellom 1000 til 1200 kroner pr. døgn.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

Terje Hong

Harr fanget på stang.

Foto: Morten Kraabøl

Det mener vitenskapelig rådgiver ved Norsk institutt for naturforskning Børre Dervo.

I siste nummer av bladet "Jakt og Fiske" lanserer han harrfiske som en god erstatning om et pressa laksefiske skulle svikte.

Spennende for utlendinger

Tanaelva vil være spennende utenlandske turister som vil fiske harr, mener Dervo.

– Det er en unik og stor harrbestand som er lite utnyttet. Her er det potensial til å legge til rette for økt turistfiske. Kanskje også som en erstatning for noe tapt laksefiske, sier han.

15.000 til 20.000 harrfiskere

Mellom 15 til 20.000 fiskere drar til Norge hvert år for å fiske harr, og hver av dem legger ifølge Dervo igjen mellom 1000 til 1200 kroner pr. døgn.

– en gjennomsnittlig laksefisker i Tana legger igjen mindre enn det en harrfisker gjør sørpå.

Laksebestanden og beskatninga i Tana elva har den siste tiden vært heftig diskutert. Dervo tror harrfisket kan være en erstatning om laksefiske skulle svikte som turistfiske.

– Det er få laksefiskere som fisker harr og omvendt, så det vil være nye fiskere som kommer inn. Men i forhold til behovet for lokalt næringsliv og inntekter, så kan dette komme som en erstatning hvis noe av laksefiske faller bort, sier han.

Vurderer harr som produkt

Harrfiske som reiselivsprodukt i Tanaelva er en svært spennende tanke. Det sier Arnt Ove Andersen som er involvert i to turistfiske firmaer i Tana.

– Jeg har jo drevet med laksefiske i Tana-elva over tid, og har vurdert harr som et produkt som kan tilbys reisende fra ute i Europa. Det er stor interesse for det, og jeg er allerede i gang med å utvikle et produkt for harrfiske i Tana-elva.

– Hvorfor er dette en god idé?

– Det er en uutnyttet ressurs, med høy interesse. Vi har også en fin og god stamme av harr, sier Andersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark