Hopp til innhold

- Stopp garnfisket i Tana

Lokalbefolkningen kan heller guide turistene, mener redaktør.

Laksefiske med garn

Garnfiske i Tanaelva er en uting som bør bort, mener redaktør Dag Kjelsaas i Villmarksliv.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Samer i Tana bør stoppe sitt tradisjonelle garnfiske, og bør heller guide turister som kommer for å drive sportsfiske.

Det mener fagredaktør Dag Kjelsaas i magasinet Villmarksliv. Kjelsaas går i en leder i bladet sterkt ut mot garnfisket i vassdraget. Han mener garnfisket setter en stopper for det som kunne vært et sportsfiskeparadis.

- Kan bety enormt

- Jeg tror det kan bety enormt. Tana er en av verdens virkelige perler når det gjelder laksefiske. Her er det helt klart muligheter for å drive tjenester for de som kommer for å fiske stor og fin laks, sier Kjelsaas.

Leder i Laksebreveierforeningen for Tanavassdraget Reidar Varsi, reagerer kraftig på Kjelsaas utspill.

- Han mangler fullstendig kunnskaper om lokalbefolkningens kultur, og ikke minst den elvesamiske kulturen. Det er den han vil drepe, sier Varsi.

- Svært lite nytte

Kjelsaas mener en overgang til utelukkende sports og turistfiske i Talavassdraget vil gagne området rundt elva. Og at også de som da må legge sine garn og tradisjoner ved elvebredden vil kunne tjene penger. Som guider eller roere for turistene. Reidar Varsi ler av teoriene til redaktøren.

- Nå foregår det et omfattende turistfiske på finsk side av Tanaelva, og det viser seg at lokalbefolkningen har svært lite nytte av dette, sier Varsi.

Kjelsaas mener derimot at det er problematisk at gamle tradisjoner skal stoppe en utvikling i elva.

- Det er ikke noen god reklame for Tana at det drives garnfiske der. Det er en av de siste elvene i verden hvor det fortsatt er slike systemer, og hvor sportsfiskerne holder seg unna fordi de synes dette er litt tragisk, sier Kjelsaas.

Naturlig avgang

Men ifølge Reidar Varsi er det allerede langt færre som driver garnfiske nå enn for 15 år siden.

- Vi har allerede hatt en naturlig regulering, hvor naturen selv har regulert slik at det blir færre og færre garnfiskere. Det er vanskelig å rekruttere unge folk til fisket, og det er ikke så store penger å tjene på fisket slik det var for 15 til 20 år tilbake, sier Varsi.

Derfor ser han ikke at garnfisket kan være noe problem. Tanaelva grenser både til Norge og Finland, og Varsi sier at av laksen som tas opp av elva, er 60 prosent allerede turistfisket laks.

- Det de forsøker nå er å tilrøve seg resten av den fangsten som vi har og overføre det til turistene, sier Varsi.

- Må følge tiden

Men Dag Kjelsaas i Villmarksliv mener tradisjoner må vike, for at Tanaelva også skal kunne følge med i tiden.

- Det er en rekke metoder innen fangst og fiske som endres gjennom tidene. Jeg tror det er på tide at man innser at man lever i et moderne samfunn, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark