Det blir fortsatt drift ved Kunstskolen i Karasjok

Styret for Stiftelsen Kunstskolen i Karasjok/Kárášjoga Dáiddaskuvla har vedtatt at Kunstskolen fortsatt skal drives.

Amund J. Anti og Eva Aira

Elev Amund J. Anti og rektor Eva Aira

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Kunstskolen i Karasjok har pr. idag 11 personer som har søkt om studieplass ved skolen, 4 til 1. års studiet og 7 til 2. års studiet.

Eva Aira

Rektor Eva Aira

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fornøyd rektor

– Styret hadde sagt på forhånd at hvis det var færre enn ti søkere, så ville de ikke drive skolen neste skoleår, fordi vi har slitt med økonomien. Men noen timer før styremøtet fikk vi inn den tiende søknaden. Senere har vi fått inn enda en søknad, så nå har vi 11 søkere, forteller en fornøyd rektor Eva Aira, som gleder seg til neste skoleår.

– Det er så bra at det blir drift også neste skoleår, jeg har vært så redd for at vi ikke får inn nok søkere. Jeg håper også at vi får inn enda flere søkere, fordi vi har bestemt oss for å forlenge søknadsfristen helt til skolestart den 29. august.

Slitt med økonomien

Kunstskolen i Karasjok havnet i økonomiske problemer høsten 2015, fordi de tok høyde for flere elever ved skolestart enn det faktiske antallet som møtte opp.

Skolen hadde meldt inn at de forventet tolv elever, men bare seks elever begynte på skolen. Dermed fikk de utbetalt mer penger fra Utdanningsdirektoratet enn de skulle, og var nødt til å betale tilbake over 164.000 kroner. Men Fylkeskommunen, Sametinget og Karasjok kommune bevilget hver 250.000 kroner til skolen. I tillegg ble det holdt en støttekonsert for skolen, og skolen trengte ikke å stenge midt i skoleåret.

– Styret har funnet ut at vi greier oss økonomisk hvis vi har minimum ti elever. Derfor var det en forutsetning for fortsatt drift. Den eneste faste støtten vi får kommer fra Utdanningsdirektoratet og den gis utfra hvor mange elever vi har.

– Hva hvis alle som har søkt ikke begynner?

– Det vet man aldri, men det håper og tror jeg. Styret har vedtatt fortsatt drift og vi har sendt beskjed til de som har søkt om at de har kommet inn. Jeg tror ikke at styret endrer på vedtaket nå lenger.

Styret har også ansatt ny lærer i kunstfag i 50% stilling, nemlig billedkunstner Lena Stenberg, Kiruna.