Hopp til innhold

Glade for at de fikk fullføre skoleåret

Elevene ved Kunstskolen i Karasjok viste i dag hva de har lært i løpet av et turbulent skoleår.

Kunstskolen i Karasjok, elever og lærere

Elever og lærere kunne i dag smile under åpningen av eleveutstillingen «Tvangsutstilling - Bággočájáhus». Før jul var det nemlig ingen selvfølge at de skulle få fullføre skoleåret.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Tvangsutstilling - Bággočájáhus», Kunstskolen i Karasjok

Plakaten til elevutstillingen «Tvangsutstilling - Bággočájáhus».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er fantastisk at vi har fått fullføre dette skoleåret. Det har gitt oss muligheten til å lære oss mye. Det er også artig å få lov til å ha denne utstillingen, selv om vi lenge har gruet oss til denne dagen, sier Lisa Marie Boine.

Utstillingen er kalt «Tvangsutstilling - Bággočájáhus», og det finnes det en god forklaring på.

– Vi hadde egentlig ikke så veldig lyst til å holde denne utstillingen og vise hva vi har gjort i løpet av skoleåret, men siden utstillingen er en del av skoleåret, så måtte vi bare. Derfor fikk utstillingen navnet «Tvangsutstilling - Bággočájáhus».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Tvangsutstilling - Bággočájáhus», Kunstskolen i Karasjok

Et av rommene i dette handelssenteret i Karasjok er for tiden gjort om til et utstillingslokale.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nesten nedlagt midt i skoleåret

Kunstskolen i Karasjok havnet i økonomiske problemer høsten 2015, fordi de tok høyde for flere elever ved skolestart enn det faktiske antallet som møtte opp.

Skolen hadde meldt inn at de forventet tolv elever, men bare seks elever begynte på skolen.

Else Marie Isaksen

Kunstskoleelev Else Marie Isaksen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dermed fikk de utbetalt mer penger fra Utdanningsdirektoratet enn de skulle, og var nødt til å betale tilbake over 164.000 kroner. Skolen kunne da i verste fall ha blitt lagt ned midt i skoleåret.

Par uker før jul kom gledesbudskapet. Skolen fikk innvilget en sum på totalt 750.000 kroner. Fylkeskommunen bevilget 250.000 kroner, og samme sum kom fra Sametinget og Karasjok kommune.

I tillegg ble det holdt en støttekonsert for skolen 16. januar. Dette har gitt mer enn 80.000 kroner i frisk kapital til skolen.

– Nå føler jeg at vi kan konsentrere oss om det vi skal lære, og ikke på om å redde skolen, uttalte Else Marie Isaksen like etter at skolen var reddet.

Skolen har hittil fått åtte søknader til neste skoleår. Styret ved skolen håper på noen flere slik at de med sikkerhet kan si at det blir drift ved Kunstskolen i Karasjok også neste skoleår.

Lisa Marie Boine

Lisa Marie Boine vil gjerne gå andreåret på Kunstskolen i Karasjok. Derfor håper hun at flere søker til skolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Et utfordrende skoleår

Skolens økonomiske problemer har ført til at elevene ikke har hatt det så lett, men de er veldig glade for at skolen fortsatt eksisterer.

– Det har vært veldig utfordrende, men det er veldig morsomt og verdt når vi ser hvor godt vi til slutt har lykkes med denne utstillingen, sier Lisa Marie Boine.

Hennes medelev, Laila Labba, er helt enig.

– Dette har vært det aller beste året i mitt liv, sier Laila Labba.

Tror du at du kommer til å bli en kunstner?

– Jeg vet ikke hva jeg kommer til å bli, men jeg vet med sikkerhet at jeg kommer til å male og tegne så lenge jeg lever, svarer Laila Labba og smiler bredt.

Laila Labba

Dagen i dag betyr mye for Laila Labba. – Det er utrolig å få oppleve at vi fikk holde denne avslutningsutstillingen etter alle problemene skolen har hatt, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.