NRK Meny
Normal

Glade for at de fikk fullføre skoleåret

Elevene ved Kunstskolen i Karasjok viste i dag hva de har lært i løpet av et turbulent skoleår.

Kunstskolen i Karasjok, elever og lærere

Elever og lærere kunne i dag smile under åpningen av eleveutstillingen «Tvangsutstilling - Bággočájáhus». Før jul var det nemlig ingen selvfølge at de skulle få fullføre skoleåret.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Tvangsutstilling - Bággočájáhus», Kunstskolen i Karasjok

Plakaten til elevutstillingen «Tvangsutstilling - Bággočájáhus».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er fantastisk at vi har fått fullføre dette skoleåret. Det har gitt oss muligheten til å lære oss mye. Det er også artig å få lov til å ha denne utstillingen, selv om vi lenge har gruet oss til denne dagen, sier Lisa Marie Boine.

Utstillingen er kalt «Tvangsutstilling - Bággočájáhus», og det finnes det en god forklaring på.

– Vi hadde egentlig ikke så veldig lyst til å holde denne utstillingen og vise hva vi har gjort i løpet av skoleåret, men siden utstillingen er en del av skoleåret, så måtte vi bare. Derfor fikk utstillingen navnet «Tvangsutstilling - Bággočájáhus».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Tvangsutstilling - Bággočájáhus», Kunstskolen i Karasjok

Et av rommene i dette handelssenteret i Karasjok er for tiden gjort om til et utstillingslokale.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nesten nedlagt midt i skoleåret

Kunstskolen i Karasjok havnet i økonomiske problemer høsten 2015, fordi de tok høyde for flere elever ved skolestart enn det faktiske antallet som møtte opp.

Skolen hadde meldt inn at de forventet tolv elever, men bare seks elever begynte på skolen.

Else Marie Isaksen

Kunstskoleelev Else Marie Isaksen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dermed fikk de utbetalt mer penger fra Utdanningsdirektoratet enn de skulle, og var nødt til å betale tilbake over 164.000 kroner. Skolen kunne da i verste fall ha blitt lagt ned midt i skoleåret.

Par uker før jul kom gledesbudskapet. Skolen fikk innvilget en sum på totalt 750.000 kroner. Fylkeskommunen bevilget 250.000 kroner, og samme sum kom fra Sametinget og Karasjok kommune.

I tillegg ble det holdt en støttekonsert for skolen 16. januar. Dette har gitt mer enn 80.000 kroner i frisk kapital til skolen.

– Nå føler jeg at vi kan konsentrere oss om det vi skal lære, og ikke på om å redde skolen, uttalte Else Marie Isaksen like etter at skolen var reddet.

Skolen har hittil fått åtte søknader til neste skoleår. Styret ved skolen håper på noen flere slik at de med sikkerhet kan si at det blir drift ved Kunstskolen i Karasjok også neste skoleår.

Lisa Marie Boine

Lisa Marie Boine vil gjerne gå andreåret på Kunstskolen i Karasjok. Derfor håper hun at flere søker til skolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Et utfordrende skoleår

Skolens økonomiske problemer har ført til at elevene ikke har hatt det så lett, men de er veldig glade for at skolen fortsatt eksisterer.

– Det har vært veldig utfordrende, men det er veldig morsomt og verdt når vi ser hvor godt vi til slutt har lykkes med denne utstillingen, sier Lisa Marie Boine.

Hennes medelev, Laila Labba, er helt enig.

– Dette har vært det aller beste året i mitt liv, sier Laila Labba.

Tror du at du kommer til å bli en kunstner?

– Jeg vet ikke hva jeg kommer til å bli, men jeg vet med sikkerhet at jeg kommer til å male og tegne så lenge jeg lever, svarer Laila Labba og smiler bredt.

Laila Labba

Dagen i dag betyr mye for Laila Labba. – Det er utrolig å få oppleve at vi fikk holde denne avslutningsutstillingen etter alle problemene skolen har hatt, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK