Hopp til innhold

Ny optimisme ved Kunstskolen i Karasjok

Før jul i fjor var Kunstskolen i Karasjok ved randen av nedleggelse. Nå er fremtidstroen tilbake.

Else Marie Isaksen

Elev Else Marie Isaksen iferd med å lime sammen deler av et dukkehus, som skal være med i barneutstilling i begynnelsen av mars.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Nå går det mot lysere tider både her inne og ute i naturen, sier rektor Eva Aira.

Eva Aira

Rektor Eva Aira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Grunnen til den nye optimismen er først og fremst at offentlige finansiører rett før jul bevilget de midlene som skal til for sikre driften resten av skoleåret.

I tillegg ble det holdt en støttekonsert for skolen 16. januar. Dette har gitt mer enn 80.000 kroner i frisk kapital til skolen.

Skolen hadde kommet i pengeknipe på grunn av altfor få elever, noe som førte til at Utdanningsdirektoratet krevde å få tilbake noe av det bevilgede tilskuddet til skolen.

For å kunne drive skolen i det hele tatt, valgte rektor og en lærer å jobbe gratis. Men nå er den tunge tiden over, i hvertfall for denne gang.

– De rundt 80.000 kronene vi fikk fra støttekonserten betyr mye for oss. Nå kan vi blant annet gå til innkjøp av utstyr som vi ikke hadde råd til og vi kan drive en bedre markedsføring av skolen for å slippe å komme i samme situasjon som i høst, forklarer rektor Aira.

Åpen dag og barneutstilling

Det er bare seks elever ved Kunstskolen i Karasjok.

For tiden holder de på med å lage kunst som skal vises under åpen dag i februar og en barneutstilling i mars.

– Det jeg nå holder på med skal bli et dukkehus til barneutstillingen. Den skal ha et speil innvendig, slik at tilskuerne skal kunne se seg selv når de titter inn, forklarer elev Else Marie Isaksen.

Kunstskolen i Karasjok

Kunstskolen i Karasjok holder til i det som tidligere ble kalt for Den samiske folkehøgskole (DSF) i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Da NRK møtte henne før jul, før finansieringen av resten av skoleåret hadde kommet i orden, var det veldig trykket stemning blant både elever og lærere.

Nå er stemningen helt annerledes.

– Nå føler jeg at vi kan konsentrere oss om det vi skal lære, og ikke på om å redde skolen, sier hun.

Kunstskolen i Karasjok er toårig og gir undervisning på videregående skole nivå. Det gis bare undervisning i kunstfag, og ikke i fag som norsk, matematikk eller engelsk. Derfor gir ikke skolen noen studiepoeng.

Skolen kan imidlertid gjøre det lettere å komme inn i blant annet kunsthøgskoler.

Else Marie Isaksen tror at skolen kan bestå, hvis ting gjøres rett.

​– Jeg husker da vi før jul startet arbeidet med å redde skolen sammen med mange andre mennesker her i Karasjok, at det var flere som ikke visste at skolen eksisterte. Derfor må det jobbes knallhardt med å gjøre skolen mer kjent. Det er vi bare nødt til, ellers tror jeg ikke at skolen har noen fremtid, understreker Else Marie Isaksen.

Kunstskolen i Karasjok

Kunstskolen i Karasjok ligger midt i bygda. Til tross for dette er det ikke alle som vet at den eksisterer.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Máŋggas boikohttejit Freia

    Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

    Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

  • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

    Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

    Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

    For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

    – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

    Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

    – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

    Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
    Foto: Narvik tollsted
  • Topp nummer 9 for Kristin Harila

    Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

    Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
    Foto: Niranjan Shrestha / AP