Hopp til innhold

Carsten (29) går i morfar Carstens (91) fotspor

Carsten Smith regnes som Sametingets «far». Nå er det barnebarnet Carsten som fører slektstradisjonene videre med å forsvare samiske rettigheter.

Carsten Smith Elgesem og Carsten Smith

SAMMEN I HØYESTERETT: Carsten Smith Elgesem er veldig stolt over det bestefar Carsten har oppnådd som jurist. I forbindelse med behandlingen av Karasjok-saken har de møttes i Høyesterett.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Loga sámegillii

– Det er veldig hyggelig at han har tatt turen hit. Han er naturlig nok veldig opptatt av denne saken, sier Carsten Smith Elgesem.

Oslo-advokatens morfar Carsten Smith er ikke noen hvem som helst når det gjelder samerett, eller norsk rett for den saks skyld.

Advokatbladet beskriver i en artikkel (ekstern lenke) Carsten Smith som sameparagrafens «far». Denne grunnlovsparagrafen er grunnlaget for etableringen av Sametinget.

Han var høyesterettsjustitiarius i årene 1991–2002. Høyesterettsjustitiarius er den dommeren som leder Norges Høyesterett.

Carsten Smith følger Karasjok-saken i Høyesterett

FØLGER MED: Carsten Smith var til stede i Høyesterett torsdag i forrige uka da Finnmarkseiendommen (FeFo) holdt sitt åpningsforedrag. Tirsdag var han også i Høyesterett da motparten hadde sitt åpningsforedrag.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg tror at han også syns at det er stas at jeg får være med og bidra. Han er fortsatt veldig opptatt av disse spørsmålene. Han er en fin støtte å ha i rettssalen

Carsten Smith vil selv ikke bli med på intervju. Han sier til NRK at det er interessant å følge Karasjok-saken.

– Opptatt av samiske rettigheter

Carsten Smith arbeidet med å styrke samiske rettigheter i 30 år.

Han ledet blant annet Samerettsutvalget i årene 1980–85. I kjølvannet av dette arbeidet ble Sametinget etablert.

Smith ledet også Kystfiskeutvalget, som avga sin enstemmige innstilling i februar 2008. Han var dypt skuffet over at fiskeriminister Helga Pedersen avviste utvalgets innstilling.

– Jeg har på langt nær jobbet like mye som ham med samiske rettigheter. I min oppvekst så jeg at han var veldig opptatt av disse sakene. Jeg har blant annet reist sammen med morfar til Kautokeino. Derfor regner jeg meg som veldig heldig som får være med i denne viktige saken, sier Elgesem.

Carsten Smith Elgesem

SPENNENDE: Advokat Carsten Smith Elgesem syns det er både spennende og interessant å jobbe med Karasjok-saken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Carsten Smith rådet for to år siden de som ønsker å sikre sjøsamenes rett til å fiske i havet nord for Finnmark om å prøve en sak for domstolen.

Elgesem har siden 2023 jobbet som advokat i Advokatfirmaet Lund & Co DA.

Det er disse advokatene som fremmer Kárášjoga Sámiid Searvi - Karasjok sameforenings og Karasjok kommunes synspunkter i Høyesterett.

– Vi er et team på tre advokater. Jeg var prosessfullmektig og prosederte denne saken i Utmarksdomstolen. Nå er vi i Høyesteretts storkammer. Der er det litt større restriksjoner for hvem som kan fremstille seg til prøve. Særlig når det er i storkammer, opplyser Elgesem.

Elgesems oppgave er å bistå og komme med innspill til advokatene Caroline Lund og Lasse Gommerud Våg.

Både morfar Carsten og mormor Lucy Caroline Smith (1934-2013) var jurister. Mormor var jurist, professor og rektor ved Universitetet i Oslo.

– Både morfar og mormor var viktige i mitt karrierevalg. I tillegg har jeg andre i familien som også er jurister. Jeg har lagt merke til at de har det gøy som jurister. De driver med morsomme og viktige oppgaver. Dette er en stor inspirasjon for meg, forklarer Elgesem.

Les også Historisk kamp om Karasjok – slik taler de sin sak i Høyesterett

Landskapsbilde av Karasjok mot Karigasniemi, Finland. en himmel farget i blått, lilla, rosa og hvitt.

– Folk bryr seg om saken

Sametingets første president, Ole Henrik Magga (76), er glad for at Sametingets «far» følger Karasjok-saken i Høyesterett.

– Det viser at folk bryr seg om saken. Spesielt når han bryr seg, som har jobbet så mye med rettighetssaker, sier Magga.

Ole Henrik Magga og Carsten Smith

LANGVARIG VENNSKAP: Ole Henrik Magga og Carsten Smith har kjent hverandre i mange tiår.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den tidligere sametingspresidenten minner om at Carsten Smith ikke bare har jobbet med urfolksrett i Norge. Han var også medlem av FNs permanente forum for urfolkssaker.

– Han har veldig bred erfaring. Det at han viser sin interesse varmer mitt hjerte, sier Magga.

Carsten Smiths uttalte i 2014 at hans store drøm er at det en gang i fremtiden etableres et fellesnordisk Sameting.

– Vi møtes ofte. Da minnes vi ting som skjedde i gamle dager. Vi snakker; husker du da vi var der? Og hva vi tenkte da? sier Magga.

– Jeg husker da Carsten Smith var ferdig med første utkast av Samerettsutvalgets utredning. Han spurte om jeg ville lese den. Jeg svarte ja. Etter at jeg hadde lest dokumentet spurte han hva jeg syntes. Da svarte jeg at det var så bra som om den hadde blitt skrevet av oss samer, minnes Magga.

Elgesem sier han gjerne jobber mer med samiske rettigheter når denne saken er over.

– Ja, det håper jeg at jeg kan gjøre. Jeg syns det er veldig givende og jeg er stolt over å kunne jobbe med denne saken.

Les også Slik dømte de i Karasjok-saken

Toril Marie Øie

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen