Hopp til innhold

Carsten (29) går i morfar Carstens (91) fotspor

Carsten Smith regnes som Sametingets «far». Nå er det barnebarnet Carsten som fører slektstradisjonene videre med å forsvare samiske rettigheter.

Carsten Smith Elgesem og Carsten Smith

SAMMEN I HØYESTERETT: Carsten Smith Elgesem er veldig stolt over det bestefar Carsten har oppnådd som jurist. I forbindelse med behandlingen av Karasjok-saken har de møttes i Høyesterett.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Loga sámegillii

– Det er veldig hyggelig at han har tatt turen hit. Han er naturlig nok veldig opptatt av denne saken, sier Carsten Smith Elgesem.

Oslo-advokatens morfar Carsten Smith er ikke noen hvem som helst når det gjelder samerett, eller norsk rett for den saks skyld.

Advokatbladet beskriver i en artikkel (ekstern lenke) Carsten Smith som sameparagrafens «far». Denne grunnlovsparagrafen er grunnlaget for etableringen av Sametinget.

Han var høyesterettsjustitiarius i årene 1991–2002. Høyesterettsjustitiarius er den dommeren som leder Norges Høyesterett.

Carsten Smith følger Karasjok-saken i Høyesterett

FØLGER MED: Carsten Smith var til stede i Høyesterett torsdag i forrige uka da Finnmarkseiendommen (FeFo) holdt sitt åpningsforedrag. Tirsdag var han også i Høyesterett da motparten hadde sitt åpningsforedrag.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg tror at han også syns at det er stas at jeg får være med og bidra. Han er fortsatt veldig opptatt av disse spørsmålene. Han er en fin støtte å ha i rettssalen

Carsten Smith vil selv ikke bli med på intervju. Han sier til NRK at det er interessant å følge Karasjok-saken.

– Opptatt av samiske rettigheter

Carsten Smith arbeidet med å styrke samiske rettigheter i 30 år.

Han ledet blant annet Samerettsutvalget i årene 1980–85. I kjølvannet av dette arbeidet ble Sametinget etablert.

Smith ledet også Kystfiskeutvalget, som avga sin enstemmige innstilling i februar 2008. Han var dypt skuffet over at fiskeriminister Helga Pedersen avviste utvalgets innstilling.

– Jeg har på langt nær jobbet like mye som ham med samiske rettigheter. I min oppvekst så jeg at han var veldig opptatt av disse sakene. Jeg har blant annet reist sammen med morfar til Kautokeino. Derfor regner jeg meg som veldig heldig som får være med i denne viktige saken, sier Elgesem.

Carsten Smith Elgesem

SPENNENDE: Advokat Carsten Smith Elgesem syns det er både spennende og interessant å jobbe med Karasjok-saken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Carsten Smith rådet for to år siden de som ønsker å sikre sjøsamenes rett til å fiske i havet nord for Finnmark om å prøve en sak for domstolen.

Elgesem har siden 2023 jobbet som advokat i Advokatfirmaet Lund & Co DA.

Det er disse advokatene som fremmer Kárášjoga Sámiid Searvi - Karasjok sameforenings og Karasjok kommunes synspunkter i Høyesterett.

– Vi er et team på tre advokater. Jeg var prosessfullmektig og prosederte denne saken i Utmarksdomstolen. Nå er vi i Høyesteretts storkammer. Der er det litt større restriksjoner for hvem som kan fremstille seg til prøve. Særlig når det er i storkammer, opplyser Elgesem.

Elgesems oppgave er å bistå og komme med innspill til advokatene Caroline Lund og Lasse Gommerud Våg.

Både morfar Carsten og mormor Lucy Caroline Smith (1934-2013) var jurister. Mormor var jurist, professor og rektor ved Universitetet i Oslo.

– Både morfar og mormor var viktige i mitt karrierevalg. I tillegg har jeg andre i familien som også er jurister. Jeg har lagt merke til at de har det gøy som jurister. De driver med morsomme og viktige oppgaver. Dette er en stor inspirasjon for meg, forklarer Elgesem.

Les også Historisk kamp om Karasjok – slik taler de sin sak i Høyesterett

Landskapsbilde av Karasjok mot Karigasniemi, Finland. en himmel farget i blått, lilla, rosa og hvitt.

– Folk bryr seg om saken

Sametingets første president, Ole Henrik Magga (76), er glad for at Sametingets «far» følger Karasjok-saken i Høyesterett.

– Det viser at folk bryr seg om saken. Spesielt når han bryr seg, som har jobbet så mye med rettighetssaker, sier Magga.

Ole Henrik Magga og Carsten Smith

LANGVARIG VENNSKAP: Ole Henrik Magga og Carsten Smith har kjent hverandre i mange tiår.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den tidligere sametingspresidenten minner om at Carsten Smith ikke bare har jobbet med urfolksrett i Norge. Han var også medlem av FNs permanente forum for urfolkssaker.

– Han har veldig bred erfaring. Det at han viser sin interesse varmer mitt hjerte, sier Magga.

Carsten Smiths uttalte i 2014 at hans store drøm er at det en gang i fremtiden etableres et fellesnordisk Sameting.

– Vi møtes ofte. Da minnes vi ting som skjedde i gamle dager. Vi snakker; husker du da vi var der? Og hva vi tenkte da? sier Magga.

– Jeg husker da Carsten Smith var ferdig med første utkast av Samerettsutvalgets utredning. Han spurte om jeg ville lese den. Jeg svarte ja. Etter at jeg hadde lest dokumentet spurte han hva jeg syntes. Da svarte jeg at det var så bra som om den hadde blitt skrevet av oss samer, minnes Magga.

Elgesem sier han gjerne jobber mer med samiske rettigheter når denne saken er over.

– Ja, det håper jeg at jeg kan gjøre. Jeg syns det er veldig givende og jeg er stolt over å kunne jobbe med denne saken.

Les også Disse skal dømme Karasjok­saken i Høyesterett

Toril Marie Øie

Korte nyheter

 • Harald Gaski utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet

  Loga sámegillii.

  Forsker, forfatter og professor i samisk kultur og litteratur ved Samisk høgskole, Harald Gaski, er utnevnt til æresdoktor for 2024 av Det humanistiske fakultet ved Umeå universitet, sammen med kunstviter, gallerist og driftsleder for Prinsesse Estelles Kulturstiftelse, Sara Sandström.

  «Betydelig innsats for å styrke samisk språk og samisk litteratur og dermed inspirere både forskere og forfattere», står det i begrunnelsen for Gaski. Både Gaski og Sandström ble foreslått av ansatte ved fakultetet.

  Det melder Umeå universitet i en pressemelding.

  Harald Gaski
  Foto: Bjørn Hatteng / UIT
 • Harald Gaski nammaduvvon Ubmi universitehta gudnedoaktárin

  Les på norsk.

  Dutki, girječálli ja sámi kultuvrra ja girjjálašvuođa professor Sámi allaskuvllas, Harald Gaski, lea nammaduvvon Ubmi universitehta Humanisttalaš fakultehta 2024 gudnedoaktárin. Nu maid lea dáiddačeahppi, gallerista ja Prinsessan Estelles Kulturstiftelse doaibmajođiheaddji, Sara Sandström.

  «Mearkkašahtti áŋgiruššan nannet sámegiela ja girjjálašvuođa, ja lea dan láhkai movttiidahtán eará dutkiid ja girječálliid», čuožžu Gaski ákkastallamis. Sihke Gaski ja Sandström leaba evttohuvvon fakultehta bargiiguin.

  Dan čállá Ubmi universitehta preassadieđáhusas.

  Harald Gaski
  Foto: Bjørn Hatteng / UIT
 • Politiet etterforsker mistenkelig dødsfall i Vardø

  Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall etter at en eldre mann fra Vardø døde ved Kirkenes sykehus. Han skal før han døde selv ha opplyst til helsepersonellet at han skal ha blitt utsatt for vold noen dager i forveien, skriver politiet i en pressemelding.

  Sykehuset varslet politiet 15. mai kl. 09.46 om at den avdøde hadde fortalt at han skal ha vært utsatt for vold.

  – Det ble umiddelbart igangsatt etterforskning den 15. mai og vi har avhørt en rekke vitner før helgen, opplyser leder for taktisk etterforskning i FEFE (Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforsking), Torstein Pettersen.