Hopp til innhold

Carsten Smith: - Dypt skuffet

Etter at Helga Pedersen avviste Kystfiskeutvalgets innstilling.

Carsten Smith oh Helga Pedersen

STERKT UENIGE: Carsten Smith og Helga Pedersen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det siste Helga Pedersen gjør som fiskeriminister er å avvise innstillinga fra Kystfiskeutvalget, ledet av jurist og tidligere høyesterettsjustitiarius Carsten Smith.

Smith slo fast at folk som bor i fjorder og langs kysten i Finnmark har opparbeidet særlige rettigheter til fiske fra gammelt av.

LES OGSÅ: Helga bøyer av for stormen

Han er ikke begeistret for Pedersens uttalelser i dag.

Skuffet og overrasket

– Jeg er dypt skuffet i forhold til sjøsamene og deres kultur. Og så er jeg overrasket over den rettslige vurderingen til Helga Pedersen, sier Smith til NRK.

Han legger ikke skjul på at det ligger mye jobb bak utvalgets innstilling.

– Utvalget har avgitt en stor innstilling, som så vidt jeg forstår, i særdeles liten grad er blitt tatt hensyn til, sier han.

– Opplever du at arbeidet dere har gjort ikke har båret frukter?

– Nei, det har det jo ikke, gjennom det jeg ser at Helga Pedersen har uttalt i dag. Men nå vil jeg si at den utredningen som forreligger vil være et grunnlag for at spørsmålene vil leve videre.

– Ikke på noen måte ivaretatt

Carsten Smith er også uenig i Helga Pedersens syn på at dagens lovgiving er i samsvar med folkeretten

– Det er det jo ikke på noen måte, og jeg vil si at jeg antar at de folkerettslige spørsmålene som her foreligger, vil bli gjenstand for drøftelser videre på det internasjonale plan.

– Mener du at sjøsamenes rettigheter er sikret godt nok i lovverket?

– Dette har vært et sentralt punkt i kystfiskeutvalgets innstilling. Denne sikringa, etter vår enstemmige oppfatning, er ikke tilstrekkelig, sier han.

– Et svik

Smith er ikke den eneste som reagerer på dagens nyheter fra Helga Pedersen. Leder i Norske samers riksforbund, Aili Keskitalo, mener dette er uhørt.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

– Hun vil gå inn i historien som fiskeriministeren som hadde sjansen til å gjenopprette uretten mot sjøsamene, og hun tok ikke den sjansen. Det syns jeg er et svik. Jeg syns det er synd at det siste hun gjør som fiskeriminister, er å nekte å anerkjenne sjøsamiske rettigheter.

Keskitalo er svært skuffet, og hun mener arbeidet med Smith utvalget er totalt bortkastet.

– Vi hadde forventninger til at hun skulle følge opp Kystfiskeutvalgets vedtak. Jeg spør meg jo hvorfor vi opprettet Kystfiskeutvalget i det hele tatt. Dette hadde vi ikke trengt deres utredning for å gjennomføre. Dette er en kapitulasjon for sterkere krefter, mener hun.