NRK Meny
Normal

En drøm som kanskje ikke går i oppfyllelse

– En lovutreders drøm var gått i oppfyllelse, sa en rørt Carsten Smith fra talerstolen på Sametinget, om den gang Sametinget ble åpnet. Men hans andre drøm tvilte han på at kommer til å oppfylles.

Carsten Smith taler fra talerstolen på Sametinget

Justitiarius emeritus i Høyesterett, Carsten Smith talte for sjøsamiske rettigheter og for et samlet nordisk Sameting under åpningstalen under Sametingets 25 års jubileum. Her med blikket vendt mot nåværende og forhenværende fiskeriminister.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Carsten Smith, justitiarius emeritus i Høyesterett, var en av de sentrale i samerettsutvalget, på Sametinget talte han med stolthet om den dagen det første Sametinget ble åpnet:

Elisabeth Aspaker og Helga Pedersen sitter og følger med

Fra venstre fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen hører på mens Carsten Smith kritiserer regjeringens treghet i arbeidet med Kysfiskeutvalgets utredning, og drøftingen av en felles same konvensjon. Nærmest på bildet, ved siden av Pedersen, er Stortingets Andre visepresident, Kenneth Svendsen (FrP).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK


– En personlig drøm gikk i oppfyllelse – å få tale til et Sameting som var sikkert etablert som en representativ institusjon i landets statsliv.


Med fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H), og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) til stede benyttet han anledningen til å refse regjeringen for å være treg. For ni år siden ble det enighet om et felles nordisk Sameting:

– Men selv om det nå er hele ni år siden den enstemmige innstillingen ble avgitt, holder regjeringene i de tre land fortsatt på med drøfte utkastet. Det kan derfor være tvilsomt om konvensjonsutrederen fra 2000-tallet får sin drøm like godt oppfylt som det han tidligere opplevde som lovutreder i 1980-årene.

Avdelingsleder ved Sametinget Randi Romsdal Balto tar i mot Carsten Smith

Smith blir tatt imot av avdelingsleder Randi Romsdal Balto på Sametinget.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK