NRK Meny
Normal

Vibeke: – Vi vurderer å støtte Aili

Arbeiderpartiet ville samarbeide med NSR i sametingsrådet, men må antakelig ta til takke med det nest beste.

Aili Keskitalo (t.v.) og Vibeke Larsen

Aps Vibeke Larsen (i bakgrunnen) vurderer å støtte Aili Keskitalo og NSR i et mindretallsråd. (Bildet er tatt under valgkampen.)

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Vi ser på situasjonen slik at det ikke er noe annet bedre alternativ på Sametinget i dag.

Det sier Arbeiderpartiets Vibeke Larsen om hvorfor de kan komme til å støtte et mindretallsråd bestående av NSR og NSR/SáB.

De to største konkurrentene

Norske Samers Riksforbund og Arbeiderpartiet har vært kjent som de to største konkurrentene om makta på Sametinget, men nå ser det altså ut til at Ap støtter at NSR skal styre Sametinget de neste fire årene.

Larsen mener at det per i dag ikke finnes et bedre alternativ enn et sametingsråd bestående av et rent NSR mindretallsråd.

Hun sier følgende om mindretallsrådet:

– Der man har en klar politikk, man får antakeligvis en plattform der man vil opp og frem med samesaken, og i utgangspunktet har NSR og Ap samme målsetning, og det styrker samesaken, og også samefolkets hverdag.

Fridde til NSR

Først ønsket Ap og Larsen å danne et flertallsråd med NSR, grunnen var den nye regjeringen der Høyre og Frp skal regjere i mindretall.

Hvorfor tilbød dere å samarbeide med Norske Samers Riksforbund?

– Det gjorde vi fordi vi har en helhetligsituasjon med et blått-blått styre nede i Oslo, og man har sett på plattformen til Høyre og Frp, og det er ikke noe fremskritt i samesaken, og det er rett og slett kjempe dårlig distriktspolitikk, med utraderingen av sjøsamiske samfunn med det nye kvoteforslaget. Vi ønsket et Sameting som kunne være en motvekt til det, det var derfor vi tilbød NSR å gå i samarbeidsråd med oss.

Kan bli et åpnere Sameting

På hva Arbeiderpartiet håper på å få tilbake ved å eventuelt støtte et mindretallsråd med NSR er at det blir åpne forhandlinger i komitéene og plenum på Sametinget.

Hun forventer også at styringsplattformen til NSR ikke vil være stikk i strid med det Ap har lovet under valgkampen.

Politikken er viktigst for Ap, i tillegg kommer Vibeke Larsen med en optimistisk spådom:

– Jeg tror det også vil føre til at folk kan være mer interessert i samepolitikken og det som foregår i Sametinget, ved at det er ingenting som er gitt på forhånd.