Hopp til innhold

– Grov krenkelse på menneskerettigheter

Reineiere vil i samråd med Samerådet anmelde Norge for brudd på folkeretten om man tillater gruvedrift i Kvalsund.

Gruveprosjekt Kvalsund

I Kvalsund kommune ønsker gruveselskapet Nussir å starte opp kobbergruve. Reindrifta har gått imot - og vil opprettholde innsigelsen dersom selskapet ikke kommer opp med gode nok avbøtende tiltak.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Reineiere som tilhører Fiettar reinbeitedistrikt, vil gå rettens vei om man tillater gruvedrift i Kvalsund kommune, uten at reindrifta får en reell kompensasjon.

I en pressemelding skriver både Samerådet og reinbeitedistriktet at de har merket seg Kommunal- og Moderniseringsdepartementet (KMD) beslutning om å tillate gruvedrift i kommunen, midt i hjertet av Fiettars tradisjonelle reinbeiteområde, og at de anser beslutningen for å bryte med folkeretten.

Nussirs gruveplaner i Kvalsund er kontroversielle, og har skapt sterke motreaksjoner. Sametinget har brukt innsigelsretten i denne saken, havforskere, miljøvernere, fiskere og reineiere, samt turistnæringen har også gått imot planene. Sist helg møtte 500 personer opp for å demonstrere foran Stortinget.

– En siste sjanse for gruveselskapet

Departementet har imidlertid satt som vilkår for iverksettelse av gruvedrift at gruveselskapet Nussir ASA og reindrifta i området sammen kommer frem til avbøtende tiltak.

Fiettar og Samerådet tolker departementet slik at om man i fellesskap ikke kommer frem til avbøtende tiltak, så kan heller ikke gruvedrift i området tillates. Noe annet vil være en grov krenkelse av Fiettar-reineiernes grunnleggende menneskerettigheter, heter det i pressemeldingen.

– Vi vil uttrykke vilje til å sammen finne en løsning, og vi skal gi Nussir ASA et siste forsøk til å fremlegge hva de har å tilby i form av avbøtende tiltak, sier Ragnhild Marit Sara, talsperson for Fiettar.

Vanskelig å se for seg løsning

Sara presiserer imidlertid at reinbeitedistriktet har vært i kontakt med gruveselskapet mange ganger tidligere, og sier at reineierne vanskelig kan se for seg hvilke nye tiltak selskapet vil presentere som vil kunne avbøte konsekvensene for reindrifta.

– Gruven vil ødelegge både kalvingsland, og trekk- og flyttlei for reinen. Under alle omstendigheter forutsettes det at om man ikke finner reelle avbøtende tiltak, så slår departementets beslutning fast om at gruvedrift ikke tillates, sier Sara.

Reineiere i det berørte reinbeitedistriktet mener at Nussirs gruveplaner fører til at de mister både sommer- og høstbeiter, og viktige kalvingsområder.

Samerådet klar til å ta saken videre

Også Samerådet går ut ifra at departementet ikke vil tillate gruvedrift dersom reindrifta og gruveselskapet ikke klarer å komme til enighet.

Men dersom reindrifta blir overkjørt i saken til tross for vilkåret fra KMD, så vil også de melde inn Norge for brudd på folkeretten til internasjonale menneskerettighetsorganer.

Leder Mattias Åhrén i Samerådets menneskerettighetsavdeling sier at saken handler om grunnleggende menneskerettigheter og eventuelle brudd av dem.

– Dette handler om rettigheter knyttet til eiendomsrett, retten til egen kultur og retten til å få prøvd sin sak i domstolen. Vi vil om det blir nødvendig, assistere Fiettar med å ta saken til internasjonale arenaer, som ulike FN-organer og Europadomstolen for menneskerettigheter, sier Åhrén.

NRK Sápmi har ikke fått administrerende direktør Øystein Rushfeldt i gruveselskapet Nussir ASA i tale i dag for en kommentar til saken.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK