NRK Meny
Normal

Omdiskutert anbud delt ut

Et brasiliansk konsortium vant anbudet. De skal bygge og drive den omdiskuterte Belo Monte demningen.

Xingu
Foto: Andre Penner / AP/Scanpix

Rundt 500 mennesker var tirsdag samlet utenfor kontoret til Brasils Elektrisitets reguleringsbyrå (Brazilian Electricity Regulatory Agency), for å protestere mot anbudsauksjonen.

Miljøvernorganisasjonen Greenpeace hadde dumpet flere tonn husdyrgjødsel ved inngangsdøra for å vise det de selv kaller for "arven Lula-regjeringen legger igjen ved å insistere på dette prosjektet".

Imidlertid gikk anbudsrunden som planlagt og elektrisitets reguleringsbyrået kunne annonsere Norte Energia som vinner av retten til å utvikle Belo Monte med et bud på 77,97 reals (57,12 dollar) per produsert megawatt, melder BBC .

Ledes av statseid selskap

Norte Energia er et konsortium bestående av ni selskaper og de skal nå bygge det som blir verdens tredje største demning, til tross for store protester fra urfolk og miljøvernorganisasjoner.

Rundt 40.000 mennesker blir nødt til å flytte fra området de bor i. De fleste av disse er urfolk. I tillegg påpeker motstanderne at den dyrebare regnskogen i området vil bli ødelagt. Motstanden mot Belo Monte utbyggingen er frontet av Hollywood-kjendiser som Avatar-regissør James Cameron, skuespiller Segourney Weaver og musikk-kjendiser som Sting.

Den ferdige demningen vil produsere 11.000 megawatt og gi strøm til 23 millioner hjem. Derfor mener da også de som styrer landet at den enorme demningen på Xingu elva er nødvendig for utviklingen i dette området.

Konsortiet som vant anbudet ledes av det statseide Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco. Den eneste konkurrenten var Belo Monte konsortiet. Tidligere denne måneden trakk to av brasils største entreprenører seg fra anbudskonkurransen, fordi de mente at det finansielle utbyttet var altfor lavt.

Anbudsauksjonen har blitt stoppet tre ganger tidligere, før en siste appell fra regjeringen førte til at anbudsrunden kunne gjennomføres og vinneren annonseres.