Belo Monte-bygging stanset

Byggingen av den omstridte kjempedemningen Belo Monte i Brasil ble stanset mandag.

Belo Monte
Foto: GREENPEACE / Reuters

Byggingen ble stanset etter at demonstranter satte fyr på bygninger på tre anleggssteder i helgen. Det skriver VG .

Belo Monte vannkraftverk er et planlagt kompleks av demninger, kanaler og tilhørende kraftverk i elva Xingu i det nordlige Brasil.

Det bygges av statseide Energia Norte og blir verdens tredje største ved eventuell ferdigstillelse. Mellom 12.000 og 13.000 arbeidere jobber skift med å bygge den.

Misnøye med lønnstilbud

De siste protestene skyldes etter alt å dømme misnøye blant arbeiderne med et lønnstilbud på syv prosent når inflasjonen i området er på 30 prosent.

Urfolk og miljøaktivister har i mer enn 20 år kjempet mot Belo Monte-planene fordi de frykter for konsekvensene både for opptil 40.000 innbyggere som blir berørt og for miljøet langs Xingu-vassdraget.

Omlag 20 000 mennesker vil måtte flytte, og det antas at utbygging vil redusere vannføringen, fiskebestanden, og vegetasjonen nedenfor anlegget. Blant aktivistene som har protestert mot byggingen er blant andre artisten Sting og filmskaperen James Cameron.

Inn og ut av rettssystemet

Saken har i flere år gått ut og inn av det brasilianske rettssystemet.

I september 2011 beordret en føderal domstol stans i utbyggingen . Domstolen begrunnet sin beslutning med at hensynet til lokale fiskere må gå foran. Denne beslutningen ble anket av utbyggerne og i desember 2011 omgjorde dommeren domstolsvedtaket .