NRK Meny
Normal

– Man bør lytte til de det gjelder

Avatar-regissør James Cameron mener det er viktig å lytte til dem som blir å lide når det planlegges digre inngrep i naturen.

James Cameron

Regissør James Cameron.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

– Det viktige her er at de som direkte berøres av dette prosjektet blir lyttet til. Denne utbyggingen er også viktig fordi den vil danne presedens for 19-20 andre gigantiske damprosjekter som er planlagt i Brasil, sier James Cameron nyhetsbyrået AP.

Flere Hollywood-kjendiser og berømte musikere støtter indianernes kamp mot Belo Monte demningen. Avatar-regissøren James Cameron og skuespiller Segourney Weaver var med da mer enn tusen mennesker i forrige uke demonstrerte mot utbyggingsplanene.

– Ødelegger regnskogen

Den kjente Hollywood-regissøren er bekymret for gigantprosjektet både av hensyn til de som bor der og fordi han er beymret for de negative konsekvensene dette vil ha for miljøet i verden.

Brasils president Luiz Inacio Lula de Silva

Brasils president Luiz Inacio Lula de Silva.

Foto: MATT DUNHAM / AP

– Dette berører det internasjonale samfunnet fordi dette gigantiske damprosjektet i Amazonas kommer til å ødelegge de naturlige mekanismene å ta vare på karbon. Planeten vår kommer til å dø hvis dette ikke lenger kan få gå sin naturlige gang. Vi kommer alle til å lide på grunn av det, advarer Cameron.

Han håper at den brasilianske presidenten vil høre på hans advarsel.

– Jeg har ennå ikke fått muligheten til å snakke direkte med president Lula. Men jeg har understreket under pressekonferanser at alle land bærer et ansvar med tanke på karbonforurensning. Og siden Nord-Amerika i veldig lang har stått for store deler av karbonforurensningen, så har de også en større gjeld å betale i global sammenheng, mener Cameron.