Hopp til innhold

Frykter at indianere kan gå til krig

Daglig leder for Regnskogfondet frykter at det kan bryte ut krig i Brasil, hvis myndighetene der tvinger gjennom et omdiskutert damprosjekt.

Daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, foran et kjempetre i regnskogen i Brasil.

Daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, foran et kjempetre i regnskogen i Brasil.

Foto: Regnskogfondet

– Indianerstammen Kayapo (ekstern lenke), som er velkjent i Brasil som en ganske stridbar stamme, har sagt at hvis dette pushes fram av brasilianske myndigheter så vil de nærsakt gå til krig, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

Regnskogfondet er en av de internasjole ogranisasjonene som har engasjert seg sterkt i bevaringen av den dyrebare regnskogen i Amazonas-området. De har også støttet indianernes kamp mot den planlagte monsterdemningen Belo Monte i Xingu, som er en sideelv til mektige Amazonas.

En føderal brasiliansk domstol ga fredag grønt lys for planene om å bygge denne gigantdemningen , som vil legge Amazonas-stammenes områder under vann.

Omdiskutert demning

Vannkraftutbyggingsplanene har fått mye kritikk, blant annet fra kjente Hollywood-stjerner. Indianerne i området frykter at den planlagte utbyggingen kan gå ut over deres videre eksistens.

Fredagens rettskjennelse innebærer at en avgjørelse i en lavere rettsinnstans, om å nekte demningslisensen, nå ikke gjelder lenger og tillatelsen er nå gyldig og anbudsprosessen kan fortsette, opplyser en talsmann for den regionale føderale domstolen.

James Cameron

MOT GIGANTDEMNING: James Cameron.

Foto: Mark J. Terrill / Scanpix/AP

– Det er veldig beklagelig at brasilianske myndigheter rusher fram. Dette er egentlig et prosjekt man har hørt om allerede mer enn i 20 år, og som det nå har gått veldig høy prestisje i å få bygget ut fra president Lulas og hele den brasilianske regjeringens side. Så sånn sett var det ikke uventet at den støtten som lokalbefolkningen og urfolkene hadde fått fra en regional dommer ble opphevet på sentralt hold. Det var egentlig litt som ventet, sier Løvold.

Avatar-regissør James Cameron og skuespiller Sigourney Weaver var blant de rundt 1000 demonstrantene fra 53 organisasjoner som protesterte mot det omstridte Belo Monte-anlegget i Brasília mandag i forrige uke.

De var der samme dag som stortingspresident Dag Terje Andersen, sametingspresident Egil Olli og sju andre stortingsrepresentanter hadde en rekke møter i Brasils hovedstad, både med miljøvernminister Izabella Teixeira og representanter i den brasilianske kongressen.

Korte nyheter

 • Golmmas leat čađahan máttsámi oahpaheaddji oahpahusa

  Nord universitehtas leat golmmas čađahan máttasámi lektoroahpahusa.

  Sii leat vuosttas studeanttat geat dán oahpu leat čađahan, ja geain dál lea sihke formálalaš oahpaheaddji oahppu ja dasa lassin leat ollesoahppan oahpaheaddjit máttasámegiel fágas.

  Sii leat Maajja-Krihke Bransfjell, Vanja Tørresdal ja Ramona Kappfjell Sørfjell.

  – Dál gal lean hui ilus ja lea buorre dovdu go lean geargan oahpahusain, lohká Maajja-Krihke Bransfjell.

  Máttasámegiella lea sakka áitojuvvon giella ja máttasámegielat oahppan oahpaheaddjit váilot.

  – Beroštan hui olu sámi kultuvrras ja gielas. Danne háliidan dahkat dan maid mon sáhtašin, vai mu sámegiella seillošii ja nanusmuvašii, lohká Bransfjell.

 • Nytt søk etter savnede Stian Hole

  Lørdag formiddag gjenopptok politiet søket etter Stian Hole, som har vært savnet i nesten et år. Morten Hole, Stians bror, uttrykker håp om at familien endelig kan få svar på hva som har skjedd.

  Stian Hole ble sist sett 7. juni i fjor på overvåkningsbilder fra en Joker-butikk på Storjord i Hamarøy. To dager senere ble han meldt savnet av familien. Til tross for omfattende søk med hunder, droner og frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, er han fortsatt ikke funnet.

  Tre personer er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap i saken. Politiets innsatsleder, Rolf Kristian Jensen, sier at de nå søker under gode forhold.

  Morten Hole forteller at et funn av broren vil bety mye, slik at familien kan få avsluttet denne vanskelige perioden og begynne sorgprosessen.

 • Stubb bovde Sámedikki mielde stáhtagalledemiide

  Suoma presideanta Alexander Stubb deaivvadii ikte Sámedikki ságádoallin, Pirita Näkkäläjärvi.

  Anáris soai deaivvadeigga ja áigeguovdilis sámeáššit ledje fáddán čoahkkimis.

  – Geahčadeimmet ovddusgovlui ja smiehtaimet ahte mo mii sáhttit nuppe dáfus suodjalit visot dan mii mis lea dáppe davvin, muhto maiddái ovddidit ja vuogáiduvvat boahtteáigái, lohká Näkkäläjärvi Yle Sápmái.

  Stubb maid lea bovden Sámedikki mielde olgoriikii stáhtagalledemiide.

  – Mii gal dajaimet ahte dat livččii hui positiiva vuohki buktit olles máilmmis ovdan sápmelaččaid ja eamiálbmogiid. Sávvamis mii beassat ovdánit dákkár ovttasbargguin, lohká Näkkäläjärvi.

  Stubb står foran en mørk blå gardin, ikledd blå dress og blått slips, han smiler stort. Han har på briller med sort innfatning og er en mann i 40/50-årene.
  Foto: Emmi Korhonen / AP