Hopp til innhold

Ingen norske selskaper er med

Det er stor interesse for å være med på anbudsrunden om å få bygge omdiskutert gigantdemning i Brasil. Norske selskaper ønsker ikke å være med.

Barn bader i Xingu elva i Brasil.

Urfolksbarne bader bekymringsløst i Xingu til tross for at en planglagt kjempedemning truer deres fremtid.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Så langt vi vet i Regnskogfondet er det ikke noe direkte norsk engasjement i dette prosjektet i det hele tatt. Vi vet jo norsk kraftutbygging, turbinproduksjon og lignende har vært veldig aktive i en del store og veldig kontroversielle damprosjekter rundt omkring i verden, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

I Regnskogfondet er de glade for at Norge ikke er blandet inn i dette kontroversielle prosjektet, som vil ødelegge mye regnskog og true fremtiden til urfolkene som bor der.

– Det oppsiktsvekkende er jo at de to største, type Kverner og Statkraft i Brasil, har trukket seg fra anbudsrunden. Derfor kan det se ut som at anbudene går til mindre kjente aktører, tror Løvold.

40.000 mennesker må flytte

To indianerbarn fra Xingu.

Disse indianerbarna vet ennå ikke hvor de skal bo i fremtiden.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Det er ikke noe småtteri av en utbygging som planlegges i Xingu. Belo Monte-prosjektet på 11 milliarder dollar tar sikte på å bygge verdens tredje største vannkraftverk.

Demningen kommer til å ha en produksjonskapasitet på 11.000 megawatt vil bety at rundt 500 kvadratkilometer indianernes tradisjonelle områder blir lagt under vann. Opptil 40.000 mennesker, som nå bor i området, blir i så fall tvunget til å flytte. De fleste av disse er urfolk.

Urfolkenes motstand mot dette prosjektet har vart allerede mer enn i 20 år. Mandag i forrige uke deltok mer enn tusen mennesker mot Belo Monte-utbygginen. Avatar-regissør James Cameron og skuespiller Sigourney Weaver blant demonstrantene.

Presidenten presser på

Utbyggingen av gigantdemningen er for lengst blitt en glovarm potet i brasiliansk innenrikspolitikk. For president Lula da Silva er denne saka blitt en prestisje-sak, mener mange av kritikerne hans.

Den nasjonale brasilianske utviklingsbanken har godkjent sluttfinansieringen av prosjektet. Banken uttaler at de vil finansiere opptil 80 prosent av de estimerte kostnadene på rundt 11,1 milliarder dollar via et lån over 30 år, skriver Dow Jones Newswires.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Xingu-indianere

Indianerne som bor langs Xingu synes det er trist at myndighetene ikke bryr seg om deres syn.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Dommer Carlos Almeida Campelo i den føderale retten i Altamira avsa 14. april i år en dom, som betyr at miljølisensen for Belo Monte-utbyggingen ble inndratt og at den planlagte anbudsrunden 20. april ikke kunne bli avholdt. Dette ble av miljøvernere, menneskerettighetsorganisasjoner og urfolk feiret som en delseier.

Brasils president Lula da Silva ville imidlertid presse gjennom prosjektet og brakte saka videre til den føderale nasjonale retten i Brasilia. Etter kun tre timers behandling ble den lavere rettens beslutning satt tilside og anbudsrunden kan dermed gå som planlagt, melder nettsiden fPcN interCultural .

Kampanjeorganisasjonen Amazon Watch har imidlertid ikke gitt seg.

Krigen er ennå ikke slutt. Vi er forpliktet til å støtte de brasilianske urfolkene, som så lenge har kjempet mot Belo Monte demningen, heter det i en melding sitert i BBC .

– En stor sak under valgkampen

Søndag 3. oktober 2010 blir en viktig dag for president Lula da Silva og andre politikere i Brasil. Da er det presidentvalg, valg til representantenes hus (Chamber of Deputies) og 54 plasser til det føderale senatet. Samtidig er det valg i alle 26 delstatene og i de føderale distriktene, blant annet velges det nye guvernører og nye statlige lovgivere.

– Dette kommer til å bli en veldig høyprofilert sak i lang, lang tid fremover. Den kommer helt sikkert også til å spille inn i valgkampen i Brasil. Blant annet De Grønne Partiet er veldig imot å bruke denslags gammeldags megademning til å lage strøm. De mener at det finnes mange alternativer, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

Korte nyheter

 • Sverre Kimo Pedersen trekker seg fra Tanavassdragets fiskeforvaltning (TF)

  Den seneste tiden har TF hatt mye problemer med å velge nytt styre, med både kaotiske møter og flere forsøk. I begynnelsen av mai grep Klima og miljøministeren inn i saken.

  Nå trekker Sverre Kimo Pedersen seg fra TF ledelsen.

  – Jeg skal glede dere som ikke ville ha meg i TF-ledelsen, med at jeg kommer til å trekke meg. De vanskelige arbeidsforholdene har rammet min egen helse og min familie, sa Sverre Pedersen til kommunestyret da han opplyste seg om å

  Den seneste tiden har TF hatt problemer med å velge nytt styre. Klima og miljøministeren grep inn i saken i begynnelsen av mai.

  I oktober ble han utnevnt til styrelsen i TF av kommunestyret. Siden den gang har det vært diskusjon rundt han, ifølge iFinnmark som omtalte saken først.

  – Men den siste tida er det flere som har rådet meg til å trekke meg med bakgrunn i den forferdelige striden i ledelsen. «Kom deg ut før du blir ødelagt», har flere sagt, sier han til iFinnmark.

  Erstatteren blir valgt på junimøtet i kommunestyret.

  Sverre Kimo Pedersen
  Foto: Eilif Aslaksen
 • Møte i Samisk programråd

  Loga sámegillii.

  Kl. 13 begynner digitalt rådsmøte i Samisk programråd.

  Her kan du følge møtet direkte.

  Møtet strømmes direkte via Interactio, men kan også sees i opptak. Det tolkes til norsk fra nord-, lule- og sørsamisk.

  Her kan du se opptak av dagens møte og tidligere møter.

  I dagens møte skal rådet gå gjennom henvendelser om NRKs samiske programtilbud. I tillegg står også Ung-tilbudet i NRK Sápmi og en oppsummering av Sámi Grand Prix på programmet.

  Sámi Prográmmaráđđi – Samisk programråd 2022 - 2025: Svein Oddvar Leiros, Saia Marilena Stueng, Jon Isak Lyngman Gælok, 
Vendla Katrin Nielsen og Aslak Heika Hætta Bjørn.
  Foto: Edmund Grønmo
 • Sámi prográmmaráđi čoahkkin

  Les på norsk.

  Odne dii. 13 álgá digitála čoahkkin Sámi prográmmaráđis.

  Dás sáhtát čuovvut čoahkkima.

  Čoahkkin sáddejuvvo njuolgga Interactio bokte, muhto báddejuvvo maiddái. Dat dulkojuvvo dárogillii mátta-, julev- ja davvisámegielas.

  Sihke otná ja ovddeš čoahkkimiid gávnnat dás.

  Ráđđi áigu geahčadit áššiid mat ráđđái leat boahtán. Muđui šaddá sáhka NRK Sámi Nuoraid-fálaldaga birra ja maiddái čoahkkáigeassu Sámi Grand Prixas.

  Sámi Prográmmaráđđi – Samisk programråd 2022 - 2025: Svein Oddvar Leiros, Saia Marilena Stueng, Jon Isak Lyngman Gælok, 
Vendla Katrin Nielsen og Aslak Heika Hætta Bjørn.
  Foto: Edmund Grønmo