Hopp til innhold

Biskoper ber paven støtte urfolk

Biskoper fra ni brasilianske delstater har skrevet et brev til Pave Frans.

Pave Frans

Pave Frans er en mektig person i den katolske delen av verden.

Foto: Andreas Solaro / AFP

I brevet ber de paven om å forsvare urfolk og andre mennesker som er rammet av massive vannkraftprosjekter.

Paven har lest brevet og bitt seg merke i innholdet. Brevet fra biskopene ble sitert av paven i hans apostoliske formaning nylig. Her gjentar han også sin bekymring om miljøproblemer.

– De mest sårbare menneskene

I sitt brev sendt den 31. oktober i år skriver biskopene at paven må forsvare de mest sårbare menneskene i Amazonas -regionen. Biskopene deltok da i bispekommisjonen for Amazon-konferansen.

I konferansen ble det fokusert på å håndtere realitetene i Amazonas-området. Dette området utgjør 61 prosent av brasiliansk territorium, skriver nyhetsnettsiden Indian Country Today.

«Kjære Pave Frans! Vårt ønske er å fremme og forsvare livene til innbyggerne i denne regionen, det biologiske mangfoldet, å ta standpunkt overfor de store statlige og internasjonale prosjektene som bryr seg mer om kapitalinteresser enn om behovene til folk.

Vi posisjonerer oss for å forsvare den mest sårbare befolkningen, særlig urfolk, som bor i samfunn preget av de store utbygningsprosjekter. Spesielt er vannkraft i ferd med å ødelegge deres territorier og levemåte.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amazonas

Katolske biskoper og prester støtter kampen mot Belo Monte-utbyggingen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Katolske biskoper og prester er blant dem som de siste fem årene har støttet urfolk og demonstranter som har kjempet mot gigantiske vannkraftprosjekter, blant annet Belo Monte.

Miljøspørsmål i pavens apostoliske formaning

Vatikanet vil ikke svare offentlig på bispebrev, men Pave Frans tar opp miljøspørsmål og situasjonen for de fattige i Brasil i sin nylig utstedte apostoliske formaning. Dette er et 200 siders dokument dedikert til evangelisering som blant annet omhandler økonomisk ulikhet og andre sosiale problemer.

I den delen av formaningen som har tittelen «Kirkens lære om sosiale spørsmål », skriver Pave Frans:

«I alle steder og omstendigheter er kristne med hjelp av sine pastorer kalt til å høre ropet fra de fattige.»

Dette blir godt mottatt av biskopene i Brasil.

Korte nyheter

 • Møte i Samisk programråd

  Kl. 13 begynner digitalt rådsmøte i Samisk programråd.

 • Sámi prográmmaráđi čoahkkin

  Odne dii. 13 álgá digitála čoahkkin Sámi prográmmaráđis.

  Dás sáhtát čuovvut čoahkkima.

  Čoahkkin dulkojuvvo ja sáddejuvvo njuolgga Interactio bokte, muhto báddejuvvo maiddái. Sihke otná ja ovddeš čoahkkimiid gávnnat dás.

  Ráđđi áigu geahčadit áššiid mat ráđđái leat boahtán. Muđui šaddá sáhka NRK Sámi Nuoraid-fálaldaga birra ja maiddái čoahkkáigeassu Sámi Grand Prixas.

 • Unio tar ut streiker i Finnmark

  Brudd i forhandlingene mellom Unio og Akademiker og staten.

  For Finnmark har Unio tatt tre personer tatt ut i streik, en i Sametinget, en ved Samisk videregående skole og en i Finnmark politidistrikt.

  Fra mandag av trappes streiken ytterligere opp. Unio har varslet at de tar ut ni medlemmer i Finnmark politidistrikt, 17 medlemmer i Sametinget og 18 medlemmer ved Samisk videregående skole.

  Akademikerne har ikke varslet streikeuttak av medlemmer i Troms eller Finnmark.

  T-skjorter hvor det står "Unio i streik!"
  Foto: Anita Føleide / NRK