Biskoper ber paven støtte urfolk

Biskoper fra ni brasilianske delstater har skrevet et brev til Pave Frans.

Pave Frans

Pave Frans er en mektig person i den katolske delen av verden.

Foto: Andreas Solaro / AFP

I brevet ber de paven om å forsvare urfolk og andre mennesker som er rammet av massive vannkraftprosjekter.

Paven har lest brevet og bitt seg merke i innholdet. Brevet fra biskopene ble sitert av paven i hans apostoliske formaning nylig. Her gjentar han også sin bekymring om miljøproblemer.

– De mest sårbare menneskene

I sitt brev sendt den 31. oktober i år skriver biskopene at paven må forsvare de mest sårbare menneskene i Amazonas -regionen. Biskopene deltok da i bispekommisjonen for Amazon-konferansen.

I konferansen ble det fokusert på å håndtere realitetene i Amazonas-området. Dette området utgjør 61 prosent av brasiliansk territorium, skriver nyhetsnettsiden Indian Country Today.

«Kjære Pave Frans! Vårt ønske er å fremme og forsvare livene til innbyggerne i denne regionen, det biologiske mangfoldet, å ta standpunkt overfor de store statlige og internasjonale prosjektene som bryr seg mer om kapitalinteresser enn om behovene til folk.

Vi posisjonerer oss for å forsvare den mest sårbare befolkningen, særlig urfolk, som bor i samfunn preget av de store utbygningsprosjekter. Spesielt er vannkraft i ferd med å ødelegge deres territorier og levemåte.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amazonas

Katolske biskoper og prester støtter kampen mot Belo Monte-utbyggingen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Katolske biskoper og prester er blant dem som de siste fem årene har støttet urfolk og demonstranter som har kjempet mot gigantiske vannkraftprosjekter, blant annet Belo Monte.

Miljøspørsmål i pavens apostoliske formaning

Vatikanet vil ikke svare offentlig på bispebrev, men Pave Frans tar opp miljøspørsmål og situasjonen for de fattige i Brasil i sin nylig utstedte apostoliske formaning. Dette er et 200 siders dokument dedikert til evangelisering som blant annet omhandler økonomisk ulikhet og andre sosiale problemer.

I den delen av formaningen som har tittelen «Kirkens lære om sosiale spørsmål », skriver Pave Frans:

«I alle steder og omstendigheter er kristne med hjelp av sine pastorer kalt til å høre ropet fra de fattige.»

Dette blir godt mottatt av biskopene i Brasil.