NRK Meny
Normal

– Brasil bryter urfolks rettigheter

Brasils myndigheter bryter daglig Amazonas-indianernes rettigheter, til tross for at de har ratifisert ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter.

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Stortingspresident Dag Terje Andersen og sametingspresident Egil Olli sammen med menneskerettighetsforkjemper Puiat Kayabi.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Brasils ratifisering av ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter er bare et papirvedtak, sier talsmenn for Amazonas-indianerne.

De mener at deres tradisjonelle rettigheter brytes hver eneste dag.

To presidenter som vitner

Ved en av sideelvene til den mektige Amazonas fikk sametingspresidenten og stortingspresidenten se Xingu, elva som det nå er planer om å demme opp.

For indianerne fra regnskogen er dette enda et brudd på deres urfolksrettigheter. Dette synet støttes av en brasiliansk menneskerettighetsleder.

Brasils president for menneskerettigheter Irini Lopez.

Brasils president for menneskerettigheter Irini Lopez.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Ja, de bryter menneskerettighetene, spesielt med tanke på at vannkraftprosjektet kan føre til store miljøproblemer. Selskapene som står bak dette prosjektet må tenke på miljøtrusselen de utsetter regnskogsindianerne for, sier menneskerettighetslederen Irini Lopez.

Den norske delegasjonen lyttig ivrig til det de brasilianske regnskogsindianerne hadde å fortelle. Samtidig fikk brasilianske myndigheter høre blant annet hvordan norske myndigheter etablerte Sametinget - samenes eget folkevalgte organ.

– Demokratiet i forhold til urfolkene har ikke nådd så langt som i Norge. Derfor har vi ikke et slikt folkevalgt organ for våre urfolk, sier Brasils president for menneskerettigheter Irini Lopez.

Stortingspresidenten er optimistisk

Anders Amundsen (Frp).

Anders Amundsen (Frp).

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Det er verdt å merke seg Anders Amundsen fra Fremskrittspartiet ville vite hvordan Brasil ville løse urfolksspørsmålet i fremtiden.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) er imidlertid stor optimist på urfolkenes vegne etter møtet med de brasilianske myndighetene.

– Ja, ikke minst når vi vet at en vesentlig del av urbefolkningen
er bekymret for at regnskogen kan bli borte. Norges bidrag til Amazonas
fondet gjør at det å å ta vare på regnskogen er blitt mer aktuelt også
her, sier Dag Terje Andersen.